Δ. Στανίτσας: "Ξεκίνησαν οι διαδικασίες επισκευής του Μητροπολιτικού Ναού Ιθακης"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 10:31

Δ. Στανίτσας: "Ξεκίνησαν οι διαδικασίες επισκευής του Μητροπολιτικού Ναού Ιθακης"

Με ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠ.ΠΟ.Α. , σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση με το Δήμο Ιθάκης και την Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης έχουν πραγματοποιηθεί τα εξής:

1. Ένταξη του έργου με τίτλο "Αντιμετώπιση βλαβών που προκλήθηκαν σε μνημεία, μουσεία και υποδομές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΕΦΑΚΕΦΙ) από τον Κυκλώνα «Μπάλλο» στο νησί της Ιθάκης το 2021"me κωδικό ΟΠΣ 5158722 με την αρ. πρωτ. 628246/28-12-2021 και ΑΔΑ: 61ΚΡ4653Π4-ΕΥΔ Υπουργική Απόφαση της ΥΠ.ΠΟ.Α. κας Λίνας Μενδώνη. Η Πράξη εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων» και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Ημερομηνία έναρξης της Πράξης έχει ορισθεί η 01/03/2022 και λήξης η 31/8/2023.

Η δημόσια δαπάνη της πράξης ανέρχεται σε 280.000,00€ με κωδικό ΣΑ 2021ΝΑ21400002.

Στο φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνονται εργασίες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου και στον περιβάλλοντα χώρου του αρχαιολογικού μουσείου Βαθέος Ιθάκης. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Πράξης αφορούν στα παρακάτω:

- Εκπόνηση μελέτης απόσπασης-συντήρησης του λίθινου δαπέδου του ναού και αποκατάσταση-στεγανοποίηση του καθώς και εκπόνηση μελέτης και εφαρμογή αποστραγγιστικών έργων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου στο Βαθύ Ιθάκης.

- Εκπόνηση μελέτης συντήρησης των ξύλινων στασιδίων και της ξύλινης επένδυσης του λίθινου αναβαθμού του ναού καθώς και συντήρηση-αντικατάσταση τους.

- Εκπόνηση μελέτης συντήρησης του ξυλόγλυπτου επιχρυσωμένου τέμπλου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου στο Βαθύ Ιθάκης και συντήρησή του.

- Καθαρισμός του αγωγού απορροής όμβριων στο βόρειο τμήμα του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος Ιθάκης και προμήθεια –τοποθέτηση καλυπτήριων σχαρών στα φρεάτια.

-Τοποθέτηση αναμνηστικής πινακίδας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου.

-Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου.

2. Έκδοση απόφασης αυτεπιστασίας με τίτλο «Έγκριση εκτέλεσης εργασιών του υποέργου 1 με τιτλο «Αντιμετώπιση βλαβών που προκλήθηκαν σε μνημεία, μουσεία και υποδομές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης (ΕΦΑΚΕΦΙ) από τον Κυκλώνα «Μπάλλο» στο νησί της Ιθάκης το 2021», με κωδικό ΟΠΣ 5158722, απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης» με αρ. πρ. 89121/8-3-2022 και ΑΔΑ:ΨΒΑΤ4653Π4-Χ4Υ.

3. Ορισμός ομάδας επίβλεψης από αρμόδιους υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα την κα Άννα Ζαφείρα, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και την κα Ευφροσύνη Τζανετάτου, μόνιμη Αρχαιολόγο του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων.

4. Εισηγήσεις της ομάδας επίβλεψης για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να ανατεθούν οι μελέτες που απαιτούνται για την αποκατάσταση του μνημείου και του Μουσείου.

5. Ανάρτηση στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της δημόσιας διοίκησης των οικονομικών αιτημάτων.

Διονύσης Στανίτσας 

Δήμαρχος Ιθάκης 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250