ΠΙΝ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εκδήλωση για το ευρωπαϊκό έργο BEST

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 10:43

ΠΙΝ: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Εκδήλωση για το ευρωπαϊκό έργο BEST

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Εδαφικής Συνεργασίας [InterregV-AGreeceItalyBEST 2014-2020] «Addressing joint Agro- and Aqua- Biodiversity pressures Enhancing SuSTainable Rural Development» με ακρωνύμιο «Β.Ε.S.T.» (ΟΠΣ 5041640) («Αντιμετώπιση των κοινών πιέσεων στην Αγρο- και Υδρο- Βιοποικιλότητα, Ενίσχυση της Αειφόρου Αγροτικής Ανάπτυξης») , 

Το έργο «BEST» έχει ως κύριο αντικείμενο την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας των φυσικών, αγροτικών και παράκτιων οικοτόπων στις Περιφέρειες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μέσω του έργου, οι τοπικοί φορείς συμμετέχουν σε διασυνοριακές δραστηριότητες και κοινοτικές πιλοτικές δράσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τελικός σκοπός του έργου είναι η δημιουργία νέων πολιτικών και υπηρεσιών που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο κ. Σταμάτης Γκίνης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ο κ. Κώστας Σκορδίλης, Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Διοίκησης Οικονομικών και Πληροφορικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η κ. Αλεξάνδρα Σουλιώτη, Σύμβουλος Υποστήριξης για το έργο BEST από την ΤΟΠΟΣ Α.Ε., παρουσίασε το εν λόγω έργο εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενώ, ο κ. Ανδρέας Τζάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χημικής Βιολογίας και Βιοργανικής Χημείας από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε το έργο για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε ο κ. Νίκος Τζίφας, υπεύθυνος έργου BEST.

Στη συνέχεια ακολούθησαν εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών, καλύπτοντας επιμέρους πτυχές αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία. Ο κ. Μάρκος Αυλωνίτης,  Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής, Διευθυντής του εργαστηρίου Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Ιονίου Πανεπιστημίου, ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Καινοτόμες λύσεις χαμηλού κόστους για την αντιμετώπιση των απειλών της βιοποικιλότητας σε χερσαία και υδάτινα περιβάλλοντα καθώς και απειλών από ξενικά είδη» ενώ, την «Χαρτογράφηση πιέσεων υδρόβιας βιοποικιλότητας» παρουσίασε η κ. Σαββίνα Γκιώνη, Ειδική Επιστήμονας-Συνεργάτης BEST με μεταδιδακτορικό στην Οικολογία και τις Κλιματικές Αλλαγές. Ο κ. Γιώργος Τζιάλλας, εμπειρογνώμονας αναπτυξιακού σχεδιασμού και τουρισμού και τεχνικός σύμβουλος τουρισμού της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου παρουσίασε την «Χαρτογράφηση διαδρομών βιοποικιλότητας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Τέλος, εισήγηση για τις «Δυνατοτήτες ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων και βιοστερεών στα πλαίσια της γεωργικής παραγωγής και της περιβαλλοντικής προστασίας» έκανε ο κ. Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, καθηγητής της σχολής θετικών επιστημών και τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι YouTube του έργου ή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/GlzXZ6ywr-4.

intereg


Ετικέτες: