Ιστορική στιγμή: Γυναίκες σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ιράν μετά από 40 χρόνια [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019 09:30

Ιστορική στιγμή: Γυναίκες σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ιράν μετά από 40 χρόνια [εικόνες]

Μια ιστορική στιγμή έλαβε μέρος στα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2022 στο ποδόσφαιρο, στην Ασιατική ζώνη και στο παιχνίδι του Ιράν με την Καμπότζη.

Σε αυτή την αναμέτρηση, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, επετράπη στις γυναίκες να πάνε στο γήπεδο και να παρακολουθήσουν την εθνική τους ομάδα! Μάλιστα, το Ιράν τις αποζημίωσε, κερδίζοντας με το εντυπωσιακό 14-0 τους αντιπάλους τους. Η αναμέτρηση έγινε στο γήπεδο Αζάντι, χωρητικότητας περίπου 78.000 θέσεων, με μία κερκίδα, περίπου 3.500 θέσεων, να είναι γεμάτη γυναίκες.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας στιγμή, καθώς πρόσφατα, μια γυναίκα αυτοκτόνησε, καθώς νωρίτερα είχε συλληφθεί επειδή είχε μπει σε γήπεδο ντυμένη ως άνδρας, προκειμένου να δει την αγαπημένη της ομάδα και κινδύνευε με εξαετή φυλάκιση, κάτι που δεν άντεξε.

Η εικόνα ήταν σαφώς θετική για το Ιράν, αλλά ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, με την Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για διαφημιστικό κόλπο. «Από τη στιγμή που υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των εισιτηρίων, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή κι απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού», είπε εκπρόσωπός της. Το ίδιο επιφυλακτικά ήταν και τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς το γεγονός ότι όλες οι γυναίκες έκατσαν μόνες τους σε μία κερκίδα όπου δεν υπήρχε ούτε ένας άνδρας, δεν άφησε θετικές εντυπώσεις.

Φωτογραφίες από την γυναικεία κερκίδα στο Ιράν

Οι ίδιες πάντως όπως φάνηκε από τις φωτογραφίες, το χάρηκαν με την ψυχή τους, καθώς ήταν οι πρώτες που κατάφεραν να δουν ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι από κοντά.

iran gynaikes opadoi

Νεαρά κορίτσια χάρηκαν με την ψυχή τους το γεγονός ότι μπόρεσαν να πάνε στο γήπεδο και να δούνε τους εθνική ομάδα από κοντά για πρώτη φορά.

 AP 19283460109518

Η διάθεσή τους ήταν χαρακτηριστική πριν καν μπουν στην κερκίδα, όταν μετέβαιναν στο γήπεδο με αυτοκίνητα και λεωφορεία.

 iran gynaikes leoforeio

Πάντως δεν έλειπε και η... αστυνόμευση, καθώς ομάδα γυναικών ανέλαβε ρόλο... ΜΑΤ, ώστε να μην επιτραπεί σε καμία γυναίκα να φύγει από την κερκίδα που κάθονταν.

 iran kerkida astynomikines

Το μόνο βέβαιο είναι πως θα μείνει αξέχαστη η εμπειρία αυτή στις 3.500 γυναίκες που βρέθηκαν στο γήπεδο.

 iran simaia gynaika

Πηγή φωτογραφιών: AP


Ετικέτες: