ΑΔΕΔΥ: Χωρίς υπαναχωρήσεις, η κυβέρνηση να διεκδικήσει ΑΜΕΣΑ τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 09:04

ΑΔΕΔΥ: Χωρίς υπαναχωρήσεις, η κυβέρνηση να διεκδικήσει ΑΜΕΣΑ τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χωρίς υπαναχωρήσεις, η κυβέρνηση να διεκδικήσει ΑΜΕΣΑ τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την άθλια διακήρυξη της ΕΕ που προσυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανήμερα της επετείου της αντιφασιστικής νίκης. Ως ένοχοι κρίνονται οι κομμουνιστές και οι λαϊκοί αγωνιστές, οι λαϊκές δημοκρατίες στο ευρωπαϊκό έδαφος, και αθωώνονται οι εγκληματίες ναζί. Καλούμε τους συναδέλφους και τα σωματεία της δύναμής μας, με αφορμή και αυτό το γεγονός, να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις για όλες τις καταστροφές που επέφεραν οι Γερμανοί κατακτητές σε βάρος του λαού μας. Η Κεφαλονιά και Ιθάκη, αναλογικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό τους, κατέβαλαν βαρύ φόρο αίματος και καταστροφών την περίοδο της κατοχής.

Ο κύριος λόγος για την πολιτική στάση ανοχής και «αναμονής» των ελληνικών κυβερνήσεων, διαχρονικά, και τη μη διεκδίκηση των επανορθώσεων - αποζημιώσεων από τη Γερμανία ήταν η εναρμόνισή τους με τις επιλογές του ελληνικού κεφαλαίου να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Οι κυβερνήσεις προεκλογικά και μόνο, πολλές φορές, έχουν ανακινήσει το θέμα και, ακριβώς για τον προηγούμενο λόγο, δεν έχουν προχωρήσει ποτέ στην ουσιαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Απαιτούμε, 74 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία να μεριμνήσει για:

  • Τις οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας.
  • Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.
  • Τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίστηκαν από τη Διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946).
  • Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
  • Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση - απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Ο λαός των νησιών μας να απομονώσει την εγκληματική – ναζιστική Χρυσή Αυγή που θεωρεί ότι «επανορθώσεις» πρέπει να δώσουν οι αντιστασιακοί αγωνιστές στους ιδεολογικούς και πολιτικούς της μέντορες – κατακτητές. Καλούμε τα Δημοτικά Συμβούλια του Νομού και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να στηρίξουν αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο.

Αργοστόλι 10/05/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου