Παιδιά ικανά να πετύχουν...


Παιδιά ικανά να πετύχουν...

Ένα χρήσιμo και ενδιαφέρον άρθρο από την Μaster στην Ειδική Αγωγή Μαρία Μπάρλου


Μέρος του σκοπού της μάθησης είναι να βοηθήσει το  παιδί να φθάσει στον επιδιωκόμενο στόχο. Στην εκπαιδευτική διαδικασία, χαρακτηριστικό του εκπαιδευτικού είναι, η επιθυμία του να επικοινωνήσει και να μεταδώσει στους άλλους τη γνώση και τις ικανότητές του σύμφωνα με τους διδακτικούς στόχους.  Ο ενήλικας γνωρίζει όσα πρέπει να ξέρει και  αυτές οι συγκεκριμένες γνώσεις μπορούν να ληφθούν από το μαθητή ως ένα υλικό έτοιμο για χρήση. Ωστόσο  το παιδί δε μαθαίνει μόνο γνώσεις και έννοιες, αλλά μαθαίνει να σκέφτεται  μέσα σε ένα προστατευτικό πλαίσιο από κανόνες και αξίες.

Σε αυτή την κατάσταση αλληλεπίδρασης ο εκπαιδευτικός γίνεται το στήριγμα που έχει ανάγκη το παιδί. Μία αποτελεσματική διαδρομή ανάπτυξης είναι στενά δεμένη με την προσεκτική  ακρόαση, με την παρατήρηση και την κατανόηση, όλα απαραίτητα στοιχεία για να αισθάνεται το παιδί αξιόλογο και σημαντικό, να ζήσει αληθινές εμπειρίες, φορείς καινούριων νοημάτων και αξιών. Επιπλέον η δυνατότητα παρατήρησης εκ μέρους του παιδιού της εκπαιδευτικής διαδικασίας , η αξιολόγηση της επίδοσης με κρίτικο πνεύμα,  μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τον εκπαιδευτικό, δημιουργεί συναισθήματα αυτοεκτίμησης και αυτοαποτελεσματικότητας που θα διαρκέσουν για όλη τη ζωή.

Σημαντικό ρόλο κατέχει και η ενδυνάμωση. Μια διαδικασία κατά την οποία το άτομο αποκτά μεγαλύτερη συνείδηση του εαυτού του, των ικανοτήτων και των αναγκών του,  έχοντας τη δυνατότητα να διακρίνει διάφορες εναλλακτικές από τις  οποίες μπορεί να επιλέξει. Επίσης   και τα συναισθήματα αγάπης που ενισχύονται από τις καλές οικογενειακές σχέσεις έχουν καθοριστική σημασία για το παιδί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάποιες από τις ικανότητες ζωής είναι η  δημιουργική και κριτική σκέψη, η ικανότητα αυτοαξιολόγησης, η χρήση των λέξεων για την έκφραση της σκέψης, η ικανότητα αυτοαξιολόγησης και λήψης αποφάσεων, η αντίληψη συναισθημάτων, η αντιμετώπιση τους άγχους, η επίλυση  προβλημάτων.

Άλλωστε η εποικοδομητική πορεία προς το στόχο αυξάνει τα  αισθήματα ικανοποίησης  , αυτοεκτίμησης  και  ενισχύει την αισιοδοξία!

φκμ