"Κεφαλονίτικες Ιστορίες" ήρθαν για Κεφαλονίτες απο Κεφαλονίτες! Μια παράσταση "Φόρος Τιμής" για το νησί!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 12:19

"Κεφαλονίτικες Ιστορίες" ήρθαν για Κεφαλονίτες απο Κεφαλονίτες! Μια παράσταση "Φόρος Τιμής" για το νησί!

Οι «Κεφαλονίτικες Ιστορίες» έρχονται στην Κεφαλονιά, από Κεφαλονίτες για τους Κεφαλονίτες!

Κάπως έτσι μπορούμε να περιγράψουμε την θεατρική παράσταση, η οποία για τις επόμενες ημέρες θα δώσει πολιτιστική πνοή στο νησί μας.

Η παράσταση παίρνει τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Α. Σκιαδαρέση, ενώ με τις δικές του ιστορίες συναντιούνται τα μυστήρια κι οι στοχασμοί του Ανδρέα Λασκαράτου!

Κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» όλοι είχαν κάτι καλό να πουν για την ευτυχή συγκυρία οι παράσταση να παίζεται στην Κεφαλονιά.

Με την στήριξη του Δήμου Αργοστολίου, το παρών έδωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο που δόθηκε η θετική συγκατάθεση στην ποιοτική αυτή παράσταση, που προβάλει την ιδιομορφία και το ταπεραμέντο της Κεφαλονιάς.

Με θερμά λόγια μίλησαν και οι συντελεστές της παράστασης, οι περισσότεροι από τους οποίους έκαναν τα πρώτα τους βήματα από την Κεφαλονιά και συγκεκριμένα από τον χώρο που δινόταν σήμερα η Συνέντευξη, το Θέατρο «Κέφαλος».

Τόσο η Νικολέτα Βλαβιανού (Κεφαλλονίτισσα από την μεριά της μητέρας της), όσο και οι υπόλοιποι ηθοποιοί και συντελεστές Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος, Κώστας Χαριτάτος (μουσική), Λουκία Μινέτου (Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια), εξέφρασαν την μεγάλη χαρά που θα παίξουν σε Κεφαλονίτες!

Με εξαιρετικό χιούμορ στην σύνθεση κειμένων και την σκηνοθεσία ο Γιάννης Αναστασάκης περιέγραψε την παράσταση και με συγκίνησή κατέληξε πως την αφιερώνει στον αείμνηστο Αγγελοδιονύση Δεμπόνο!

Η Μαρία Τσιμά, τόνισε πως είναι επίσης σημαντικό ότι μετά από 1,5 χρόνο οι ηθοποιοί ανεβαίνουν πάνω στην σκηνή για να παίξουν σε μία θεατρική παράσταση, «χτυπημένοι» και οι ίδιοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στην παράσταση συμμετέχουν ακόμα ο Γιάννης Ζέρβας, Σχεδιασμός φωτισμών και η Ανδρομάχη Παπαδοπούλου Βοηθός Σκηνοθέτη, ενώ οι φωτογραφίες είναι σε επιμέλεια Ζώης Τριανταφύλλου-Σφακιανάκη.

Οι πρώτες δύο παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 30 & 31 Ιουλίου στο Κάστρο Αγ. Γεωργίου στο Αργοστόλι και είναι SOLD OUT, οπότε καλό θα είναι για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία να μην φτάσει κανείς ως το Κάστρο χωρίς πρόσκληση ή εισιτήριο.

Μία επιπλέον έκτακτη παράσταση στο Αργοστόλι για τις “Κεφαλονίτικες Ιστορίες”, λόγω αυξημένης προσέλευσης, θα πραγματοποιηθεί στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΑΥΛΙΑΤΩΝ στις 3 Αυγούστου (προπώληση: 10 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ, Τηλ. 6945454058) με την αρωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κάστρο Αγίου Γεωργίου».

Αναλυτικά οι ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στην Κεφαλονιά: Ληξούρι 2/8, Αργοστόλι (Πολιτιστικό Κέντρο Τραυλιάτων) 3/8, Σάμη 4/8 και Πόρος 6/8. 

Ο Σκιαδαρέσης, με σεβασμό στην κεφαλονίτικη πνευματική ιδιοτυπία, εμπνέεται από τη ζωή και την παράδοση.

Όλες του οι Ιστορίες έχουν κάποιον πυρήνα αληθινό. Με γλώσσα ιδιωματική, περιγράφει έθιμα, τόπους κι ανθρώπους της Κεφαλονιάς του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού.

Αντίστοιχα, ο Λασκαράτος, πνεύμα ανυπότακτο και μυαλό διεισδυτικό, άλλοτε διακωμωδεί κι άλλοτε καταγγέλλει τα κοινωνικά ήθη των συμπατριωτών του, με όπλα το ολόδροσο χιούμορ, τη σάτιρα και την πνευματική του οξυδέρκεια.

Ο Παμεινωντάκης με την “βλοημένη τράπουλα” συναντιέται με τον “γλυκό παπα-Κοσμά”, “τα τάλαρα” προκαλούν ταραχές στον Παράδεισο και “το μουρτόριο του Κόντε Ρεστέλου” παίρνει μια διαφορετική τροπή!

Με τη μουσική της παράστασης να εκτελείται ζωντανά στη σκηνή από τον συνθέτη και τους ηθοποιούς, τα έργα των δυο συγγραφέων θα παρουσιαστούν στην Κεφαλονιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Καλή επιτυχία!

Γιώργος Χαλαβαζής

1234567891011

 




00 inkefalonia general ad 300X250