ΙΘΑΚΗ: Το αρχοντικό της οικογενείας Δρακάτου στην πλήρη κυριότητα της Φιλαρμονικής

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 10:07

ΙΘΑΚΗ: Το αρχοντικό της οικογενείας Δρακάτου στην πλήρη κυριότητα της Φιλαρμονικής

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΘΑΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ 1904

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιθάκη 01/07/2020

Το καλαίσθητο αρχοντικό της οικογενείας Δρακάτου περιέρχεται στην πλήρη κυριότητα κυριότητα του Συλλόγου.

Με την πρόσφατη δημοσίευση της διαθήκης του εκλιπόντος συμπατριώτη μας Σπυρίδωνος Γερ. Δρακάτου το κομψότατο αρχοντικό της οικογενείας Δρακάτου με το οικόπεδο που το περιβάλλει, πρόκειται να περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα του Κ.Ο.Ι.. Υπήρξε διακαής πόθος και επιθυμία του διαπρεπούς εκλιπόντος συμπατριώτη μας. Ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα ακίνητα της πόλης της Ιθάκης χαρακτηριστικής Επτανησιακής αρχιτεκτονικής με έτος κατασκευής το 1892, κοσμεί πλέον τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Σωματείου και συγχρόνως υπερδιπλασιάζει την αξία τους. Προσδίδει κύρος, σοβαρότητα και υψηλές προσδοκίες στη Φιλαρμονική, αναβαθμίζει το Πολιτιστικό Σχολείο του νησιού μας και ανοίγει νέους καινοτόμους δρόμους για πολλαπλές χρήσεις και δράσεις.

Ο Σπυρίδων Γερ. Δρακάτος υπήρξε ένα από τα αρχαιότερα και συγχρόνως ενεργά μέλη του Συλλόγου, παρ΄όλο που ήταν κάτοικος εξωτερικού. Όλα αυτά τα χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με ανιδιοτέλεια στήριζε υλικά και ηθικά τις προσπάθειες και το έργο του Ομίλου. Με τη φυσική του παρουσία και την ενεργό συμμετοχή του πρωτοστατούσε και στήριζε όποτε του δινόταν η ευκαιρία τις εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής.

Η μπάντα λόγω της έκτακτης κατάστασης που έλαβε χώρα στην κοινωνία μας εξ αιτίας της πρόσφατης πανδημίας, δεν κατέστη δυνατόν να συνοδεύσει τη νεκρώσιμο ακολουθία του εκλιπόντος ως όφειλε. Επιφυλάσσεται και με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να πραγματοποιήσει μελλοντική συναυλία και εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος συμπατριώτη μας ευθύς μόλις επιτραπεί, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του. Επίσης με ομόφωνη απόφασή του, το Δ.Σ ανακηρύσσει τον Σπυρίδωνα Γερ. Δρακάτο ως μετά θάνατον Μεγάλο Δωρητή του Ομίλου και αποφασίζει να αναρτηθεί το όνομά του στην πλακέτα των Μεγάλων Δωρητών του Συλλλόγου. Τελειώνοντας και σύμφωνα με την επιθυμία του αλλά και ως έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης, θα αναγραφεί έξωθεν της οικίας Δρακάτου σε τιμητική πλακέτα η ακόλουθη φράση : Η εν λόγω οικία δωρίζεται στη Φιλαρμονική Σχολή Ιθάκης από τον Σπυρίδωνα Γερ. Δρακάτο στη μνήμη των γονέων του Γερασίμου και Στάμως Δρακάτου και των αδελφών του Κωνσταντίνου και Διονυσίου Δρακάτου.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250