Χάιδω Νικολετάτου: «Το Ραυτοπούλειο είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 22:22

Χάιδω Νικολετάτου: «Το Ραυτοπούλειο είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας»

Στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», φιλοξενήθηκε η πρόεδρος της κοινότητας Μεσοβουνίων Χάιδω Νικολετάτου. Η εκπομπή είχε ένα διαφορετικό χαρακτήρα καθώς φιλοξενήθηκε μια γυναίκα που ασχολείται με την αυτοδιοίκηση, σκοπός της όμως ήταν να αναδείξει το «στολίδι των Μεσοβουνιών», το Ραυτοπούλειο Διδακτήριο.

Το Διδακτήριο στεγάζει σχολικά ενθυμήματα μια άλλης εποχής και μια τεράστια ιστορία. Η κα Νικολετάτου εξέφρασε την χαρά της που επιμελήθηκε όλης της διαδικασίας με το μουσειακό υλικό καθώς σύμφωνα με την ίδια: «Το Ραυτοπούλειο είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας».

«Το χωρίο τιμήθηκε να έχει από το 1851 (επί Αγγλοκρατίας) το πρώτο αλληλοδιδακτήριο της περιοχής, μετά εξελίχθηκε σε Δημοτικό σχολείο και το 1936 απέκτησε τον σημερινό του τύπο. Είναι το μοναδικό στην περιοχή της Ερύσσου» ανέφερε η κα Νικολετάτου. Μιλώντας για τα ενθυμήματα που βρίσκονται στο σχολείο, επισήμανε ότι είναι πολλά αυτά που έχουν συγκεντρωθεί, όπως σχολικές ποδιές, πηλίκιο, μολύβια της παλιάς εποχής και πολλά άλλα, που θυμίζουν σε αρκετούς  και αποκαλύπτουν  σε άλλους πως ήταν το σχολείο την παλιά εποχή.

Το ίδιο το κτήριο έχει την δική του ιστορία, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Η καλεσμένη τόνισε ότι από το 1999 έχουν γίνει ενέργειες για την αναπαλαίωσή του και πρέπει να προσεχθεί. «Αυτή την στιγμή γίνονται κάποιες εργασίες αναστήλωσης και τα παιδιά έχουν μετακινηθεί» υπογράμμισε και αποκάλυψε πως όταν ήρθε μια επιτροπή μετά τους σεισμούς να ελέγξει το κτίριο και άκουσε ότι το κτίριο είναι από την δεκαετία του ’30 έμειναν έκπληκτοι και αποφάνθηκαν ότι το σχολείο είναι κατάλληλο προς χρήση.

Σχετικά με τις μελέτες που έχουν γίνει για τα έργα αποκατάστασης που χρειάζεται το Ραυτοπούλειο, η κα Νικολετάτου ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου. «Το 2011 παρελήφθησαν τμήματα της μελέτης  του Ραυτοπούλειου, από τον Δήμο Κεφαλονιάς! Σαν συνεχιζόμενο έργο το έχει ο Δήμος Αργοστολίου, χωρίς να παραβλέπει ο Δήμος Σάμης τις δικές του υποχρεώσεις» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια της.

Αφού αναφέρθηκε στο παραπάνω η καλεσμένη, της δόθηκε και η δυνατότητα να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι αλλά και οι κοινότητες μετά την διάσπαση η οποία κατά την ίδια «έγινε στο πόδι».

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ανέλαβα την κοινότητα. Ακούω καλά, ακούω και κακά αλλά προσπαθώ να μην αποπροσανατολίζομαι από τον στόχο μου.  Ο Δήμος Σάμης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα μετά την διάσπαση. Δεν έχουμε προσωπικό, οι πόροι είναι πολύ λίγοι. Αυτό δεν συνέβαινε παλιά. Παλαιότερα η Κεφαλονιά ήταν ένα απέραντο εργοτάξιο. Η κάθε κοινότητα έκανε έργα. Τώρα δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Προσπαθούμε όσο μπορούμε για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών» επισήμανε η κα Νικολετάτου, προσπαθώντας να περιγράψει τι αντιμετωπίζει η κάθε κοινότητα και ο κάθε Δήμος.

Τελειώνοντας αυτή την πολύ όμορφή συνέντευξη η καλεσμένη ένιωσε την ανάγκη να πει για μια ακόμα φορά ότι κτίρια όπως το Ραυτοπούλειο είναι τα «στολίδια του Μεσοπολέμου» και πρέπει η πολιτεία να σταθεί σε αυτά τα διαμάντια. Επίσης, τόνισε πως αυτά που ακούστηκαν ήταν ένα μνημόσυνο στην μνήμη ενός μεγάλου ευεργέτη της παιδείας, του Ευάγγελου Ραυτόπουλου.  

Η εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», μεταδίδεται καθημερινά 11:00- 13:00

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των άρθρων, των φωτογραφιών και των πολυμεσικών αρχείων του 965.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.