Το Πρόγραμμα δράσεων και Βιβλιoπαρουσιάσεων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 17:00

Το Πρόγραμμα δράσεων και Βιβλιoπαρουσιάσεων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

Έχουμε ήδη ξεκινήσει, αφού “πετύχαμε” μια έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Παιδείας, τη συντήρηση παλαιών βιβλίων, επίπλων, πινάκων, εικόνων και αμφίων, τα οποία φυλλάσσονται στη Βιβλιοθήκη μας, πολλά από τα οποία ήταν εκτεθειμένα προσεισμικά στο παλαιό κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Μετά τη συντήρησή τους θα εκτεθούν στο χώρο του Μουσείου.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ “ΥΠΕΡΙΩΝΑ”

Μετά από πρόταση του “Υπερίωνα”, την οποία αποδέχτηκε η Βιβλιοθήκη μας, οι ωφελούμενοι του “Υπερίωνα” δυο φορές το μήνα θα επισκέπτονται το χώρο του Μουσείου, όπου θα απασχολούνται δημιουργικά (ταξινόμηση βιβλίων, ανάγνωση βιβλίων κ.ά.) κάτω από την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων που θα τους συνοδεύουν.

“ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ”

  • Παρουσίαση στην Αθήνα

Η παρουσίαση των “Συμμίκτων Παλικής”, που πρόσφατα εξέδωσε η Βιβλιοθήκη μας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 26 Νοεμβρίου 2019, 5.30 μ.μ. με ομιλητές τους/τις κ.κ. Νίκο Αλιβιζάτο, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνταγματολόγο, Γεράσιμο Θωμά, διπλωματούχο ζωγράφο της ΑΣΚΤ Αθηνών και πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ, Βαρβάρα Κοσμάτου, δρα Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας χορού, και Βαρβάρα Γεωργοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της ΣΚΤ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

  • Διάθεση του έργου

Τα “Σύμμικτα Παλικής” μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία “Hapy House” (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και “Κύβος” ( Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι. Και οι δύο τόμοι (560 περίπου σελίδων ο καθένας) πωλούνται 40 ευρώ. Οι αγαπητοί συμπολίτες της Αθήνας και του Πειραιά μπορούν να το προμηθευτούν από το χώρο της εκδήλωσης, στην οποία θα  παρουσιαστεί το έργο (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνδιοργανώνουμε με την κλινική διαιτολόγο και διατροφολόγο κ. Ελενη Σολωμού, μέλος και εκπρόσωπο της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο χώρο του Μουσείου διήμερο αφιερωμένο στην Παιδική διατροφή, που θα περιλαμβάνει ομιλίες και συζήτηση με διατροφολόγο, παιδίατρο, ψυχολόγο και καθηγητή Φυσικής Αγωγής (την πρώτη ημέρα) και διαδραστική ενέργεια με τα παιδιά (τη δεύτερη ημέρα). Θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο πρόεδρος και η αναπληρώτρια προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου επισκέφτηκαν το δήμαρχο Ληξουρίου κ. Γ. Κατσιβέλη και τον ενημέρωσαν για ζητήματα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (συντονισμός κινήσεων για το κτηριακό, επίλυση προβλημάτων του κτηρίου του Μουσείου, συνεργασία σε πολιτιστικά/μορφωτικά θέματα).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, ώρα 8 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου, οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Χ. Μουρελάτου (Happy House) παρουσιάζουν το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα Μια νύχτα ακόμη με ομιλητές τη φιλόλογο και συγγραφέα κ.  Λένα Κάραλη και τον ίδιο το συγγραφέα.

H AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΑ ΚΗΠΟΥΡΙΑ 

Επειδή η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη είναι φορέας γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού και επομένως μπορεί  να έχει άποψη για τέτοιου είδους τοπικά θέματα, (όπως παλαιότερα για τα αγάλματα στο Ξυ, και επειδή έχουμε γίνει από συμπολίτες μας αποδέκτες προβληματισμού και κριτικής για το αποτέλεσμα της όλης αποκατάστασης του καθολικού του μοναστηριού στα Κηπούρια, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

- Σε περιπτώσεις αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων, παλαιών εκκλησιών, κτισμάτων ή καταλοίπων λαϊκής αρχιτεκτονικής κ.λπ. είναι επιβεβλημένο η αποκατάσταση να γίνεται έτσι, ώστε να επανέρχεται το κτήριο, κτίσμα κ.λπ. όσο γίνεται στην πρώτη του μορφή.

- Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνική έχει βρει τις μεθόδους, τους τρόπους και τις τεχνικές για την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση.

- Μια τέτοια αποκατάσταση συνιστά ουσιαστικά σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία, στην τέχνη και τον πολιτισμό.

- Θεσμικοί λειτουργοί και παράγοντες, κοινωνικοί φορείς και πολίτες, όλοι έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Με βάση, λοιπόν, τις παραπάνω παραδοχές  νομίζουμε ότι

- δεν έπρεπε να απομακρυνθούν/καταργηθούν από το καθολικό του μοναστηριού το κιβώριο της Αγίας Τράπεζας και ο γυναικωνίτης,

- δεν έπρεπε να αντικατασταθούν το δάπεδο με τα εξαίρετα πλακάκια και η πέτρινη σολέα, τα στασίδια και οι καλανάρκοι·

- έπρεπε να συντηρηθούν κατάλληλα η ουρανία και το τέμπλο, έτσι ώστε να πλησιάσουν την πρότερή τους μορφή επανακτώντας την καλλιτεχνική τους αξία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Οφείλουμε ευχαριστίες

  • στους μαθητές του ΕΠΑΛ και στο διευθυντή του Σχολείου τους κ. Σπ. Παγώνη-Ποταμιάνο, οι οποίοι πρόθυμα ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας για βοήθεια στην τακτοποίηση των βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας στο Μουσείο Ληξουρίου·
  • σε εκείνους τους συμπολίτες μας, που κατά καιρούς προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη μας· τα ονόματά τους αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας (Υποστηρικτές → Δωρητές)·
  • στον κ. Σπ. Μαγουλά για την οικονομική βοήθεια του προς τη Βιβλιοθήκη μας.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


Ετικέτες: