Τζορτζ Κοσμάτος, ο κεφαλλονίτικης καταγωγής δημιουργός των μεγάλων εμπορικών επιτυχιών του Χόλιγουντ!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 12:10

Τζορτζ Κοσμάτος, ο κεφαλλονίτικης καταγωγής δημιουργός των μεγάλων εμπορικών επιτυχιών του Χόλιγουντ!

Που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα

Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, δημιουργός μεγάλων εμπορικών επιτυχιών του Χόλιγουντ.

Ο Τζορτζ Κοσμάτος (George Cosmatos) γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 4 Ιανουαρίου 1941 από πατέρα έμπορο κεφαλλονίτικης καταγωγής και μητέρα, κόρη διπλωμάτη, με καταγωγή από την Κάσσο. Λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του μεγάλωσε στην Αίγυπτο και την Κύπρο.

Σπούδασε στη φημισμένη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου και έκανε το ντεμπούτο του ως ηθοποιός, κρατώντας ένα μικρό ρόλο στον «Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη το 1964.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στράφηκε στη σκηνοθεσία και το 1985 καταξιώθηκε με την ταινία «Ράμπο 2», που έκανε αστέρι πρώτου μεγέθους τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Το 1993 γύρισε τη «Σύγκρουση στον πράσινο βάλτο», ένα από τα ελάχιστα κλασικά γουέστερν που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία μετά από αυτά της εποχής του Σέρτζιο Λεόνε, με πρωταγωνιστές τους Κερτ Ράσελ, Βαλ Κίλμερ και Τσάρλτον Χέστον.

Γνωστές και επιτυχημένες εμπορικά είναι και οι ταινίες του «Το πέρασμα της Κασσάνδρας» (1976), «Απόδραση στην Αθήνα» (1978), με τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Σοφία Λόρεν, Ρίτσαρντ Χάρις και Άβα Γκάρντνερ και «Κόμπρα» (1986).

Συχνά βρέθηκε στο στόχαστρο των κριτικών για την εμπορικότητα των ταινιών. Αυτός υπερασπιζόταν τις επιλογές του, λέγοντας ότι «είναι ένα είδος ψυχολογικής απελευθέρωσης να έχεις ένα ήρωα, που να παλεύει και να κάνει όλη τη λάντζα, ενώ εσύ να κάθεσαι αναπαυτικά και να τρως ποπ-κορν».

Τα τελευταία 25 χρόνια ζούσε στη Βικτόρια του Καναδά, που την θεωρούσε ησυχαστήριο του. Ο Τζορτζ Κοσμάτος μιλούσε 6 γλώσσες, ήταν δεινός σινεφίλ, βιβλιοφάγος και καπνιστής. Το πάθος του αυτό του στοίχισε τη ζωή, καθώς πέθανε στις 19 Απριλίου 2005, χτυπημένος από καρκίνο στους πνεύμονες.

sansimera.gr


Ετικέτες: