«Το Ριφόρτσο» στην παρουσίαση βιβλίου στην «Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά Saint – Paul»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019 16:30

«Το Ριφόρτσο» στην παρουσίαση βιβλίου στην «Ελληνογαλλική σχολή Πειραιά Saint – Paul»

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Μελέτη «Στα Μονοπάτια της ζωής μου»

Την Δευτέρα 18/2 σε μία πολύ ωραία εκδήλωση στο αμφιθέατρο της «Ελληνογαλλικής σχολής Πειραιά Saint - Paul», πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Ελένης Μελέτη «Στα Μονοπάτια της ζωής μου», με την συμμετοχή του Πολιτιστικού, Λαογραφικού & Ιστορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο».

Για το βιβλίο μίλησε ο Κεφαλονίτης καθηγητής Αναστάσιος Ιωάννης Μεταξάς και αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η κ. Ελένη Ροδά.  Ο κος Μεταξάς τόνισε μεταξύ άλλων: «το βιβλίομπορεί να είναι μια αυτοβιογραφία της συγγραφέως, μπορεί να μην είναι λαογραφικό, είναι όμως ένα βιβλίο που μας δείχνει τις σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι μεταξύ τους, ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική καταγωγή τους. Είναι μια εξιστόρηση της προσωπικής ζωής, είναι εξιστόρηση μιας Κεφαλονίτικης οικογένειας, εξιστόρηση μιας τοπικής κοινωνίας άρα τι παραπάνω θα επιζητούσε κάποιος για να ικανοποιήσει την επιστημονική του περιέργεια. Το σπουδαίο αυτού του βιβλίου, είναι ότι το απολαμβάνει ο αναγνώστης, σαν μυθιστόρημα» .

Ωραία στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η κ. Νένα Βενετσάνου απήγγειλε τον ποιητικό «Ύμνο της Κεφαλονιάς» του ζωγράφου - ποιητή κου. Κώστα Ευαγγελάτου. Την εκδήλωση συντόνισε άψογα, η δικηγόρος κα Μαρία Μπότση.

Ο σύλλογος «Το Ριφόρτσο» προσέφερε στην κα Μελέτη , μια απεικόνιση από Αθηναϊκή τριήρη , ένα δώρο με πλήθος συμβολισμών , αφού η εκδήλωση έγινε στον Πειραιά αλλά και διότι το βιβλίο έχει μεγάλες αναφορές στην θάλασσα. Επίσης στον κο Μελέτη προσφέρθηκε το βιβλίο «90 χρόνια Βύρωνας» , μιας και οι παππούδες του , μετά την καταστροφή της Σμύρνης , ήρθαν στην νεοσύστατη, τότε, συνοικία του Βύρωνα της Αθήνας. 
Η βραδιά έκλεισε με καντάδες που μας μετέφεραν έστω και νοερά στο όμορφο νησί μας, από τους εξαιρετικούς Κεφαλονίτες τραγουδιστές Βαγγέλη Ασκητή & Βαγγέλη Φαναρτζή. Θερμές ευχαριστίες στον κο Ασκητή για τους στίχους που μας αφιέρωσε. 
Τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων θα διατεθούν στο Ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας «Ο Σωτήρ».
Αρκετός κόσμος και επίσημοι, μας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ δε αυτών ο Βουλευτής κος Κατσαφάδος, οι πρώην δήμαρχοι Πειραιά κ.κ Ανδρέας Αδριανόπουλος και Βασίλης Μιχαλολιάκος, η Αντιδήμαρχος Πειραιά κα Χαρβαλάκου – Γλύκα, ο πρ. Αντιδήμαρχος Ραφήνας κος Γιώργος Κοκκόλης, η πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά κα Μαριολένη Νεοφύτου και αρκετά μέλη του ΔΣ και τμημάτων της Αδελφότητας, ο αντιπρόεδρος της ΟΚΙΣ και πρόεδρος συλλόγου Καμιναράδων κος Ηλίας Γαλιατσάτος, η πρόεδρος της ένωσης Πυλαρέων κα Ευανθία Μουστάκη καθώς και αρκετά μέλη του ΔΣ του συλλόγου, ο πρόεδρος συλλόγου Φαρσινών κ. Κώστας Βουτσινάς, η γραμματέας του συλλόγου Κομιτάτων κα Αφροδίτη Ζαμπέλη, η πρόεδρος του συλλόγου «Αθηναϊδες» κα Ρένα Βασιλάκη , ο Θεολόγος – Φιλόλογος - Λογοτέχνης – Κριτικός - επίτιμος Επιθεωρητής Μ.Ε και επικεφαλής της λογοτεχνικής ομάδας Πειραιά «Εν Πλώ» κος Παύλος Φήμης καθώς και πολλά μέλη Κεφαλονίτικων συλλόγων . Για μια ακόμη φορά , ευχαριστούμε την κα Μελέτη για την τιμητική πρόσκληση.

DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378DSC 5378




00 inkefalonia general ad 300X250