Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά: Μήνυμα για την Ενωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 09:43

Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά: Μήνυμα για την Ενωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλες τις εορτάζουσες και όλους τους εορτάζοντες, Χρόνια Πολλά σε όλους τους Επτανησίους.

Σήμερα εορτάζουμε τα 160 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Ένα γεγονός που παρουσιάστηκε από τη δυναστεία της Μεγάλης Βρετανίας ως δώρο προς τον νέο βασιλέα των Ελλήνων, Γεώργιο Α'.

Εάν κοιτάξουμε όμως την ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι αυτή η Ένωση ακολούθησε μια επί σειρά ετών δράση του Ριζοσπαστικού στοιχείου, ιδίως στην Κεφαλονιά.

Ζερβός Ιακωβάτος, Μομφερράτος, Τυπάλδος, Πυλαρινός, Λιβαδάς και πόσοι ακόμη αντέδρασαν στην παραβίαση της Συνθήκης των Παρισίων, που προέβλεπε την ίδρυση ανεξάρτητου Κράτους των Ιονίων Νήσων και υπογράφτηκε το 1814, ενώ πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες αυτή τους την τόλμη. Ας αναλογιστούμε, επίσης, πόσοι Επτανήσιοι πιο πριν συμμετείχαν στη Φιλική Εταιρεία μα και πολέμησαν στην Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στον Λάλα, στο Πέτα και αλλού και η απάντηση από τους Άγγλους ήταν δημεύσεις περιουσιών, εξορίες, βασανισμοί.

Πιστοί στο όραμα των Ριζοσπαστών και στην ιστορική μνήμη, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της Πατρίδας μας και να αγωνιστούμε για κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά συμμετέχει φέτος ενεργά σε εκδηλώσεις στα πλαίσια των εορτασμών της Ένωσης των Επτανήσων σε συνεργασία και με άλλους Συλλόγους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε αποκορύφωμα αυτής της δραστηριότητας διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου (ώρα 19.30, Ιωνίδειος Σχολή Πειραιά) εκδήλωση με τίτλο "Ένωση 1864-2024, Αναδεικνύοντας την Κληρονομιά - Ατενίζοντας το μέλλον".

Κείμενο: Ευαγγελινός Μιχελής, Γενικός Γραμματέας

Πίνακας: Αλληγορική Παράσταση της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, υδατογραφία

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ




00 inkefalonia general ad 300X250