Διονύσης Φωκάς : «Oι Κεφαλονίτες και οι Ιθακήσιοι δεν πήγαν στην Αυστραλία απλά για να ζήσουν. Μεγαλούργησαν!»- Τι λέει για την αποψινή εκδήλωση (COSMOS 96,5)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 14:50

Διονύσης Φωκάς : «Oι Κεφαλονίτες και οι Ιθακήσιοι  δεν πήγαν στην Αυστραλία απλά για να ζήσουν. Μεγαλούργησαν!»- Τι λέει για την αποψινή εκδήλωση (COSMOS 96,5)

O Πρόεδρος του Ιστορικού, Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Το Ριφόρτσο» και ειδικός σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Αργοστολίου, Διονύσης Φωκάς, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» στον COSMOS 96,5 και μίλησε για την σπουδαία εκδήλωση «Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην Αυστραλία», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/7 στις 21:00, στον κήπο του Νάπιερ.

«Όσοι παρακολουθήσουν την σημερινή εκδήλωση θα μάθουν σπουδαία πράγματα. Αντίστοιχη εκδήλωση είχε γίνει και στην Ιθάκη, όπου δόθηκε και ιδιαίτερη βαρύτητα στους Ιθακήσιους της Αυστραλίας. Στην σημερινή εκδήλωση θα αναφερθούμε και στους Κεφαλονίτες, οι οποίοι όχι μόνο έχουν κάνει την Αυστραλία δεύτερη τους πατρίδα, αλλά έχουν μεγαλουργήσει και η ιστορία τους ξεκινάει από τα μέσα του 19ου αιώνα. Τότε ξεκίνησαν να πηγαίνουν και πολλοί εξ αυτών θεώρησαν ότι πηγαίνουν προσωρινά και γι αυτό όταν τους ζητήθηκε να πολιτογραφηθούν, αρνήθηκαν».

«Στην εκδήλωση θα αναφερθούν πολλοί αλλά θέλω να μιλήσω για τον Αθανάσιο Τζωρτζάτο ή Σερ Άρθουρ Τζώρτζ με καταγωγή από τα Διλινάτα, ο οποίος κατάφερε να γίνει πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αυστραλίας για 20 ολόκληρα χρόνια. Επίσης ο Αθανάσιος Συνοδινός από το Ληξούρι, πρέσβης της Αυστραλίας στην Αμερική. Δεν πήγαν μόνο για να μείνουν αλλά μεγαλούργησαν…».

«Άλλα ονόματα. Ο Κωνσταντίνος Μεταξάς, ο Στάθης Ραυτόπουλος που ασχολήθηκε με την τηλεόραση… Πολλοί που ανέδειξαν το Κεφαλονίτικο και Ιθακήσιο δαιμόνιο. Στην εκδήλωση θα τιμηθεί και ο Γιώργος Παξινός (καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ). Έχει γράψει 57 βιβλία, έχει δημοσιεύσεις σε περιοδικά… Θα παρουσιάσει και το νέο του βιβλίο  «ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας».

«Θα έχουμε και μουσική. Με την παιδική χορωδία και μαντολινάτα Αργοστολίου, προκειμένου η βραδιά να κλείσει ευχάριστα».




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250