50 χρόνια Εθνικός Δρυμός Αίνου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012 11:15

50 χρόνια Εθνικός Δρυμός Αίνου

Φέτος συμπληρώνονται 50 έτη από την κήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου (Βασιλικό Διάταγμα, 19 Νοεμβρίου 1962) και 10 έτη από τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Ν.3044, 27 Αυγούστου 2002). Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου με το μοναδικό του ελατοδάσος (Abies cephalonica) και τις οργανωμένες υποδομές αποτελεί πλέον σημαντικό πόλο έλξης των ντόπιων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Κεφαλονιάς. Μέσα από τις προγραμματισμένες δράσεις του Φορέα, υλοποιείται η προστασία, η ανάδειξη και η αειφόρος διαχείριση του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω δράσεων, ο Φορέας είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει για την συνδιοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής των μαθητών του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αργοστολίου – ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ, τμήμα της οποίας είναι αφιερωμένο στα "Αγριολούλουδα του Αίνου". Οι εν λόγω πίνακες ζωγραφικής έχουν προκύψει μέσα από την άριστη συνεργασία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, το οποίο παρείχε το σχετικό φωτογραφικό υλικό, με το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Κέφαλος" κατά το διήμερο 17 & 18 Ιουλίου 2012. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 17 Ιουλίου και ώρα 21:30 και θα πλαισιωθούν από τις ομιλίες του Δ/ντή του Φορέα, Δρ. Γεώργιου Μήτσαινα, με τίτλο "Δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου" και της Γεωπόνου του Φορέα, κ. Βασιλικής Καραγιάννη, με τίτλο "Σπάνια φυτά του Εθνικού Δρυμού Αίνου".

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.

Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

Σας ενημερώνουμε ότι, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου για την υλοποίηση δράσεων εθελοντισμού, ανέπτυξε φέτος συνεργασία με το 'Σύλλογο Κατελειού για την Μελέτη και την Προστασία της Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωής', στο πλαίσιο της οποίας ο εν λόγω Σύλλογος συνδράμει με τους εθελοντές του, προερχόμενοι από διάφορες χώρες του εξωτερικού, στις δράσεις Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα, παρέχοντας τουλάχιστον ένα άτομο ημερησίως στη διάθεσή του.

Ήδη, την Παρασκευή 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου, στο πλαίσιο της οποίας οι εθελοντές του Συλλόγου και οι συντονιστές τους ενημερώθηκαν για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου, καθώς και για τις δραστηριότητες του Φορέα και τις εποχιακές του ανάγκες, στην κάλυψη των οποίων συνεισφέρει ο Σύλλογος. Μέσα από ένα ζεστό πνεύμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, οι εθελοντές έχουν πλέον ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα, επιτρέποντας την δραστηριοποίηση δύο βαρδιών καθημερινώς στον Εθνικό Δρυμό και συμμετέχοντας:

Στην επιτήρηση της προστατευόμενης περιοχής για την πρόληψη πυρκαγιών και για παράνομες δραστηριότητες.
Στην καταγραφή και ενημέρωση των επισκεπτών.
Στον έλεγχο και τη συντήρηση των υποδομών.
Στις επιστημονικές δραστηριότητες, σχετικές με την παρακολούθηση της χλωρίδας, της πανίδας και των τύπων οικοτόπων.

Οι αυξημένες ανάγκες Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα για την τρέχουσα θερινή περίοδο καθιστούν την οποιαδήποτε εθελοντική συμμετοχή σημαντική. Συνεπώς ο Φορέας Διαχείρισης καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να έρθει σε επικοινωνία με το Φορέα (Τηλ./Φαξ: 26710 29258 – ώρες 8:30-4:00 μ.μ. και E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..), προκειμένου να ενταχθεί και να συμμετάσχει στην ομάδα των εθελοντών που συνεργάζονται με τον Φορέα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και να είναι ασφαλισμένοι σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Για την συνεργασία με Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σας ενημερώνουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου επιδιώκει σταθερά την συνεργασία με Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενθαρρύνοντας και συνδράμοντας με προθυμία στην εκπαίδευση φοιτητών που ενδιαφέρονται για την μελέτη, προστασία και αειφόρο διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνάψει συνεργασία με τη Μηχανολογική Σχολή AgroParisTech (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Επιστημών Ζωής, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Παρισιού) της Γαλλίας, αποτέλεσμα της οποίας είναι η υλοποίηση Πρακτικής Άσκησης στον Εθνικό Δρυμό Αίνου από Γαλλίδα φοιτήτρια, υπό την επίβλεψη του Φορέα, κατά το διάστημα 14 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου.

Η φοιτήτρια, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής ενημέρωσής της για τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και το έργο του Φορέα, είναι πλέον σε θέση να:

Α) Συνοδεύει το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης του Εθνικού Δρυμού, αποκτώντας, μέσα από αυτή τη διαδικασία, μία ολοκληρωμένη άποψη της προστατευόμενης περιοχής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, την γεωμορφολογίας της και των απειλών που ασκούνται σε αυτήν.

Β) Συμμετέχει ενεργά στις ερευνητικές δραστηριότητες του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα και των συνεργατών του, σχετικά με την καταγραφή και παρακολούθηση της πανίδας, της χλωρίδας και των τύπων οικοτόπων που απαντούν στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού, καθώς και στις δράσεις προστασίας που υλοποιούνται.

Γ) Συνδράμει στην μελέτη του πληθυσμού της Κεφαλληνιακής Ελάτης (Abies cephalonica), μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρισης.

Δ) Εξοικειώνεται με τα δεδομένα που καταγράφονται στο πεδίο και μεταφέρονται σε GIS, χρησιμοποιώντας το διαθέσιμο λογισμικό, υπό την επίβλεψη του Δασολόγου του Φορέα.

Πρόθεση του Φορέα είναι, μέσα από την ενασχόληση με τα παραπάνω αντικείμενα, οι φοιτητές να γνωρίσουν την προστατευόμενη περιοχή, αλλά κυρίως να αποκτήσουν εμπειρία επάνω στις εφαρμοζόμενες διαχειριστικές πρακτικές και στην επιστημονική έρευνα που διεξάγεται σε αυτή, με σκοπό την προστασία και αειφόρο διαχείρισή της.

Με αυτήν την αφορμή, καλούμε και πάλι τα ενδιαφερόμενα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως επικοινωνήσουν μαζί μας για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση πτυχιακών εργασιών, πρακτικών ασκήσεων κ.λπ. των φοιτητών τους στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, σε συνεργασία με το Φορέα μας.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών




00 inkefalonia general ad 300X250