ΑΔΕΔΥ: ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τον κορονοϊό!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020 16:30

ΑΔΕΔΥ: ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τον κορονοϊό!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τον κορονοϊό!

Αποτροπή της «καραντίνας» στα εργατικά δικαιώματα!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απαιτεί:

  1. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να λειτουργήσουν όλες οι ανενεργές μονάδες Υγείας. Να λειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ στο κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι και να επιστρέψει ο εξοπλισμός που μεταφέρθηκε εκτός Νομού. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ, ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.). Να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες κλίνες διαβαθμισμένης νοσηλείας, με τα απαραίτητα ιατρικά όργανα, για όσους ασθενείς δεν θα μπορέσουν λόγω γενικευμένων κρουσμάτων να μετακομισθούν σε άλλες μονάδες υγείας της χώρας.
  2. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης των Νοσοκομείων του Νομού (ΓΝ Κεφαλονιάς και Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου) και όλων των δομών υγείας. Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως των Κέντρων Υγείας, με έκτακτες προσλήψεις, καθώς και να λειτουργούν συστηματικά όλα τα αγροτικά ιατρεία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία. Να επανέρθει η οργανικότητα όλων των δομών υγείας στην προ του 2012 κατάσταση.
  3. Η κυβέρνηση να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
  4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στα Νοσοκομεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  5. Διασφάλιση όλων των απαραίτητων προμηθειών, μεταξύ αυτών και όλων των απαραίτητων για την προστασία του προσωπικού των Νοσοκομείων.
  6. Τα μέτρα προφύλαξης και το τεστ ελέγχου για τον κορονοϊό να τα παρέχει το κράτος δωρεάν, για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  7. Συστηματική ιατρική παρακολούθηση, με κρατική ευθύνη, των προνοιακών ιδρυμάτων του Νομού, όπως του ορφανοτροφείου, των γηροκομείων και του οίκου ευγηρίας.
  8. Με ευθύνη του κράτους μέτρα προστασίας σε χώρους αναγκαστικής συνάθροισης.

Απαιτούμε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες των μέτρων για τον κορονοϊό (απολύσεις, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εργασία στο σπίτι, υποχρεωτική χρήση κανονικής άδειας, εντατικοποίηση κλπ.), να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των συμβασιούχων και να εξισωθούν με εκείνα των μονίμων, καθώς και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα όσων νοσούν και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, είτε έχει διακοπεί η εργασία τους, λόγω των προληπτικών μέτρων.

Αργοστόλι 19/03/2020

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου