Ημέρα Τιμής, Σεβασμού και Ευγνωμοσύνης στους Ναυτικούς μας…Χρόνια τους πολλά!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 11:42

Ημέρα Τιμής, Σεβασμού και Ευγνωμοσύνης στους Ναυτικούς μας…Χρόνια τους πολλά!

Αφιέρωμα στην γυναίκα απόφοιτο της ΑΕΝ Κεφαλονιάς! 

Η 25η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών. Καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 2010 να εορτάζεται, προκειμένου να υπενθυμίζει σε όλη την κοινωνία -και ειδικά στο ναυτιλιακό κόσμο- πως οι ναυτικοί μας αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια μέρα Ναυτιλίας, το inkefalonia.gr επιλέγει να σας παρουσιάσει ένα μικρό αφιέρωμα στην γυναίκα απόφοιτο της ΑΕΝ Κεφαλονιάς που κατέχει πλέον θέση Καπετάνιου σε μεγάλη Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, κα Παρασκευή Ντάμπου.

Συνομιλώντας με την Παρασκευή, συνειδητοποιείς-εκτός από την δυναμική προσωπικότητα της-πόσες ιδιαιτερότητες έχει το ναυτικό επάγγελμα, οι οποίες απορρέουν από τις ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες, καθότι για τους ναυτικούς το πλοίο αποτελεί ταυτόχρονα χώρο εργασίας αλλά και διαβίωσης μαζί.

Η Παρασκευή 13 χρόνια μετά από το πρώτο της ταξίδι ως δόκιμος, έχει πολλά να πει για τη ζωή των ναυτικών, τις προκλήσεις, αλλά και το πόσο απαιτητικό είναι για μια γυναίκα να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα.

Καταρχάς πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό το επάγγελμα και πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να διοικήσει ένα πλοίο στον καθαρά ανδροκρατούμενο κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας;

O πιο σημαντικός λόγος που με έκανε να ακολουθήσω το δρόμο της θάλασσας είναι ότι προέρχομαι από μια άκρως ναυτική οικογένεια, κυρίως λόγω του πατερά μου που ήταν ναυτικός για πολλά χρόνια. Με έκανε πάντα να ονειρεύομαι και να θέλω να κάνω το επάγγελμα του. Τον έβλεπα πόσο χαρούμενος και διαφορετικός γυρνούσε από κάθε ταξίδι του και μεγάλωσα με την επιθυμία να θέλω να δω και να κάνω όσα είδε και έκανε εκείνος. Είμαι ιδιαίτερα τυχερή που τον είχα ως πρότυπο και διάλεξα και εγώ αυτό το δρόμο.

Στο επάγγελμά μας παρατηρείται πολύ χαμηλό ποσοστό γυναικών και δεν υπάρχει η ανάλογη προβολή του ναυτικού επαγγέλματος στο γυναικείο φύλο σε σχέση με τους άνδρες. Οι άντρες υπήρχαν στον χώρο της ναυτιλίας από την αρχή της σχολής. Για τις γυναίκες λειτούργησε για πρώτη φορά το 1989, δηλαδή μιλάμε για 30 περίπου χρόνια μόνο και για πολλά χρόνια ο αριθμός των γυναικών που εισάγονταν στις σχόλες ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος. Οπότε αυτό από μόνο του μειώνει σημαντικά το ποσοστό των γυναικών . Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται αύξηση και είμαι σίγουρη πως σε λίγα χρόνια αυτός ο αριθμός θα έχει αυξηθεί σημαντικά. Επίσης υπάρχει μια στερεότυπη αντίληψη γύρω από αυτό το θέμα, πως οι γυναίκες δεν μπορούν να διοικήσουν ένα καράβι, κάτι που αποθαρρύνει πολλά κορίτσια, τα οποία ξεκινούν και στη συνέχεια δεν παλεύουν για να ανέβουν σε αυτό τον κλάδο. Η ιστορία όμως μέχρι σήμερα έχει δείξει πως οι γυναίκες μπορούν και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα να τα καταφέρουν. Για κάθε γυναίκα που έχει ξεκάθαρο στόχο την επιτυχία της στο ναυτικό επάγγελμα, τότε δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο!

IMG 2218

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά στο πρώτο τους μπάρκο;

Το πρώτο ταξίδι για όλους μας είναι μια αναγνωριστική βόλτα στην θάλασσα και στον τομέα της ναυτιλίας. Θέλει αρκετή προσπάθεια να εγκλιματιστεί κάποιος για αρχή στην λειτουργία και στις ιδιαιτερότητες ενός πλοίου. Θεωρώ ότι στο πρώτο ταξίδι πρέπει να εστιάζουν όλοι και στο να μάθουν όσα πιο πολλά μπορούν. Η γνώση σε αυτή την δουλειά όπως και στις περισσότερες είναι η μεγαλύτερη δύναμη. Και κάτι εξίσου σημαντικό είναι να μην αφήσουν κανέναν που ίσως προσπαθήσει να τους απογοητεύσει. Ο καθένας που ξεκινάει σε αυτό τον χώρο πρέπει να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο για το τι θέλει να κάνει και αυτό να κυνηγήσει.

-Περιέγραψε μας πως περνάει τη μέρα της μία εκπαιδευόμενη Πλοίαρχος εντός και εκτός βάρδιας;

Η μέρα μου στο πλοίο ξεκάνει πολύ νωρίς με διαφορές εργασίες και τελειώνει το απόγευμα. Είναι αρκετά αυτά που έχει να κάνει κάποιος σε αυτή την θέση. Στις μέρες που είμαστε εκτός λιμανιού είναι ήρεμα σχετικά τα πράγματα. Οι καθημερινές μου ασχολίες έχουν να κάνουν κυρίως με την συντήρηση του πλοίου, την ασφάλεια και εκπαίδευση του πληρώματος και με το φορτίο που μεταφέρουμε κάθε φορά. Στον ελεύθερο μου χρόνο κυρίως διαβάζω και περνώ κάποιες ώρες με το υπόλοιπο πλήρωμα. Συνήθως ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος, οπότε περνά και πολύ γρήγορα.

Ευχαριστούμε την Πλοίαρχο Παρασκευή Ντάμπου και ευχόμαστε ευνοϊκές θάλασσες σε όλους τους ναυτικούς μας και στις οικογένειές τους υγεία και δύναμη!

Επιμέλεια: Χριστίνα Αντωνίου


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250