"Το Σάμπατς και το Αργοστόλι συνδέονται με αδιάρρηκτους δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αδελφικής αγάπης...",

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021 18:37

"Το Σάμπατς και το Αργοστόλι συνδέονται με αδιάρρηκτους δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αδελφικής αγάπης...",

H 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τον αγώνα του Ορθόδοξου ελληνικού λαού εναντίον του αιώνιο εχθρού, της οθωμανική αυτοκρατορίας, αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη εθνική εορτή. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του αιματηρού απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους.

Η πόλη του Σάμπτατς από το 1995 είναι αδελφοποιημένη με την ελληνική πόλη Αργοστόλι, πρωτεύουσα του νησιού της Κεφαλονιάς. Η πραγματική αδελφοσύνη, αλληλεγγύη, υποστήριξη και ειρήνη μεταξύ των δύο λαών έχει επισφραγιστεί με την ονοματοδοσία δύο οδών: Οδός Αργοστόλι στο Σάμπατς και Οδός Σάμπατς στο Αργοστόλι. Σημαντική ένδειξη της ισχυρής φιλίας των δύο λαών είναι η άρνηση του αξιωματικού του ελληνικού ναυτικού Μαρίνου Ριτσούδη να συμμετέχει στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Για αυτή του τη στάση φυλακίστηκε και απετάχθη από το Πολεμικό Ναυτικό. Η άποψη που υποστήριζε ήταν ότι δε μπορεί να συμμετέχει σε επίθεση εναντίον αδελφικού λαού.

Με την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ο δήμος του Σάμπατς θα αναρτήσει την ελληνική σημαία. Σέρβοι και Έλληνες είναι αδελφικοί λαοί, οι οποίοι έχουν συνδεθεί καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας τους. Η μεγάλη φιλία μεταξύ των λαών αποδείχθηκε μέσα από στρατιωτικές συμμαχίες και αλληλεγγύη στις δύσκολες καταστάσεις όπως τότε με την αυτονομία Κοσσόβου και Μετοχίου.

Το Σάμπατς και το Αργοστόλι συνδέονται με αδιάρρηκτους δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αδελφικής αγάπης, συναισθήματα που πρέπει να καλλιεργούνται και να ενδυναμώνονται συνεχώς. Ο δήμαρχος του Σάμπτας, Αλέξανδρος Πάιτς, ανέφερε ότι οι πολίτες του Αργοστολίου πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πάντα καλοδεχούμενοι. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Σάμπατς, Νεμάνια Πάιτς, απευθύνει χαιρετισμό για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του αδελφικού ελληνικού λαού, συγχαίρω και εκφράζω την βαθιά υποστήριξη μου.

Ιδιαίτερες ευχές στον Βίκτωρα Ρουχωτά, επίτιμο πρόξενο της Σερβίας στην Ελλάδα, στον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και σε όλους τους πολίτες του Αργοστολίου, με τους οποίους μας συνδέει πολύχρονη φιλία επισφραγισμένη από το 1995. Στις δηλώσεις του, ο Νεμάνια Πάτις, ανέφερε ότι η μεταξύ μας υποστήριξη στο παρελθόν ενδυνάμωσε τις σχέσεις μας και έδωσε τη δύναμη να ενισχύσουμε την φιλία και τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς(πολιτισμός, οικονομία, τουρισμός, αθλητικός), γράφοντας με αυτό το τρόπο κοινή ιστορία.

Εκτός από το Αργοστόλι, το Σάμπατς έχει αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με το χωριό Άγιο Ματθαίο στη Κέρκυρα, το οποίο έχει αδελφοποιηθεί με το χωριό Ματσβάνσκι Πρινιάβορ.




00 inkefalonia general ad 300X250