Σπουδαία κίνηση από τον “Υπερίωνα”! Δημιουργείται η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Ληξούρι - "Ένα μεγάλο άλμα για την κοινότητα των ΑμέΑ του νησιού μας" (video)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 13:00

Σπουδαία κίνηση από τον “Υπερίωνα”! Δημιουργείται η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Ληξούρι - "Ένα μεγάλο άλμα για την κοινότητα των ΑμέΑ του νησιού μας" (video)

Μια πραγματικά πολύ σημαντική ανακοίνωση και άλλη μία σπουδαία δράση από τον Υπερίωνα!

Σήμερα 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Δ.Σ. της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. "ΥΠΕΡΙΩΝ" παραχώρησε συνέντευξη Τύπου - διαδικτυακά, και ανακοίνωσε και επίσημα πλέον την Ίδρυση και Λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Ληξούρι.

Την ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος κα Σοφία Μαροπούλου - Ζαφειράτου , η οποία δεν έκρυψε την συγκίνησή της, όπου πλέον τα άτομα με Αναπηρία θα έχουν την δική τους στέγη, υποστηριζόμενης διαβίωσης!

“Σήμερα σας γνωρίζουμε ότι πραγματοποιούμε ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο και ένα μεγάλο άλμα για την κοινότητα των ΑμέΑ του νησιού μας. Πλέον τα Άτομα με Αναπηρία , θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τον τόπο κατοικία τους. Οι κοινοτικές υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις μας θα είναι πάντα διαθέσιμες για αυτούς, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό η δημιουργία μόνιμης στέγης κατοικίας για άτομο με κάθε είδους αναπηρία, άνω των 18 ετών, που λόγω των συνθηκών, δεν θα μπορούσουν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη” ήταν τα λόγια της κας Μαροπούλου- Ζαφειράτου.

Και συνέχισε αναφορικά με το σημαντικό αυτό εγχείρημα για τα παιδιά με Αναπηρία: “Μισθώσαμε προσωρινά μία κατοικία, εξασφαλίσαμε τον χώρο λειτουργίας με ενοίκιο, ευελπιστώντας ότι ο Δήμος Ληξουρίου να μας παραχωρήσει ένα οικόπεδο που με ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χτίσουμε άλλες πέντε τέτοιες κατοικίες που θα στεγάσουν τα Άτομα με Αναπηρία και θα θυμίζουν το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι εσωτερικοί χώροι θα δημιουργηθούν εκ νέου, ενώ ο εξοπλισμός θα αγοραστεί απο τον Δήμο Ληξουρίου.

Η στέγη θα είναι μία κατοικία που οι ένοικοι τους θα απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της συγκατοίκησης.

Θα παρέχει υγιεινή άνετη και ασφαλή διαμονή, με προσωπικό χώρο που το άτομο που θα μένει εκεί, θα μπορεί να τον διακοσμήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Θα υπάρχει Υγιεινή διατροφή, μέριμνα για την πρόσβαση σε φαρμακευτική και νοσηλευτική αγωγή, μέριμνα για την ψυχαγωγία και διασκέδαση, μέριμνα για προγράμματα και δράσεις των μαθησιακών τους δυνατοτήτων. Παράλληλα υπάρχει ήδη πρόταση για εργασία στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και συζητήσεις με σούπερ μάρκετ, για τετράωρη εργασία Ατομα με Αναπηρία που θα στεγάζονται εκεί. Παράλληλα,οι ένοικοι θα μεταφέρονται στο Κέντρο Διημέρευσης για εκπαίδευση.

Δικαίωμα υποβολής θα έχουν όλα τα άτομα με αναπηρία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που δεν είναι σε θέση να διαβιούν με αυτόνομα.

Θα είναι πανευτυχείς όσοι θα μπουν, αν συγκρίνουμε στην οικογενειακή κατάσταση στην οποία διαβιούν αυτή την στιγμή.

Ήδη περίπου 15 με 20 άτομα γνωρίζουμε ότι θα υποβάλουν αίτηση!” τόνισε η κα Μαροπούλου- Ζαφειράτου.

Σταύρος Λυκούδης: Θα είναι σαν να είναι στο σπίτι τους!

Από την πλευρά του ο Σταύρος Λυκούδης πολιτικός μηχανικός, μέλος του ΔΣ του Υπερίωνα, ο οποίος συμμετείχε στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, τόνισε για τις λεπτομέρειες των κατοικιών. Έχει πλέον ωριμάσει με βάση τις ανάγκες για μία στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης. Μετά από πάρα πολύ ψάξιμο καταφέραμε να βρούμε μία μονοκατοικία και με τις τροποποιήσεις, θα μπορεί να φιλοξενεί μόνιμα έως πέντε ωφελούμενους. Θέλουμε να έχουμε διαμόρφωση χώρου κατοικίας και όχι ως χώρους ιδρύματος.

Θέλουμε να παρέχει ασφαλή διαβίωση και θα είναι πολύ κοντά στο Νοσοκομείο του Ληξουρίου και στην πόλη του Ληξουρίου. Η προσπάθειά μας πλέον είναι ώριμη. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο εγχείρημα, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας. Θα είναι στέγη που θα αποτελεί στολίδι για την Κεφαλονιά θα είναι πρότυπο και οδηγός για άλλες στέγες τις οποίες θέλουμε να υλοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για μία μονοκατοικία 185 τ.μ. σε ένα μεγάλο οικόπεδο μίσθωμα των 500 ευρώ τον μήνα. Εκεί ο ένοικος θα έχει το προσωπικό του δωμάτιο με το προσωπικό του λουτρό. Πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, σαλόνι και αναγνωστήριο. Θα είναι σαν να είναι στο σπίτι τους!” ήταν τα λόγια του.

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης αναφέρθηκε στην Ίδρυση και Λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης τονίζοντας: Συντελείται κοσμογονία με την Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Έχω ζητήσει στον ΟΑΕΔ να βγάλουν πρόγραμμα για ένα 8άμηνο να έχουμε παιδιά με Αναπηρία στον δήμο κοντά μας. Αλλάζει η συμπεριφορά τους και η ψυχολογία τους. Θα ενισχύσουμε φέτος με 10.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό τον Υπερίωνα και με άλλα 10.000 ευρώ τον επόμενο χρόνο”.

Πολλά μπράβο και πολλά συγχαρητήρια στον “Υπερίωνα” γι’ αυτή την σπουδαία προσπάθεια για τα ΑμεΑ του νησιού μας!

Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω το συγκινητικό βίντεο που έφτιαξαν τα μέλη του “Υπερίωνα”

{https://www.youtube.com/watch?v=YRVqU3fAObE}

karivelis2MAROP2




00 inkefalonia general ad 300X250