Εργατικό Κέντρο για τις ανεμογεννήτριες: "Η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα μας..."

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 10:13

Εργατικό Κέντρο για τις ανεμογεννήτριες: "Η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα μας..."

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες – κτηνοτρόφοι, νέοι και νέες

Το Εργατικό Κέντρο Κ.-Ι. χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων και των φορέων που αγωνίζονται 3 μέρες τώρα, ενάντια στην εκφόρτωση ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης. Σήμερα, από το πρωί, όλος ο λαός της Κεφαλονιάς πρέπει να βρεθεί στο λιμάνι για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να φύγει το καράβι χωρίς να ξεφορτώσει, απαιτώντας ταυτόχρονα:

  • Την άμεση πλήρη καταγραφή των ζημιών και την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  • Την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών σε σπίτια, μικρές επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές (οδικό Περιφερειακό – Δημοτικό- Αγροτικό δίκτυο) κ.α. Άμεσα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμοι, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών τους να παρέμβουν συντονισμένα για την ανακούφιση των πληγέντων (απάντληση των νερών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές, μεταφορά τους σε ασφαλή μέρη με εξασφάλιση τροφής, υγειονομικής περίθαλψης και μέσων προστασίας από την πανδημία, με χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να γίνουν οι κατοικίες τους ξανά κατοικήσιμες). Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, να γίνει πάγωμα των χρεών σε εφορία, τράπεζες κλπ, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί .
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση με γενναία χρηματοδότηση από κρατικούς και κοινοτικούς πόρους αντιπλημμυρικών έργων που να προστατεύουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τις αγροτικές καλλιέργειες, που να μηδενίζουν τον κίνδυνο σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι εργαζόμενοι, η νεολαία αλλά και τα παιδιά μας που πηγαίνουν στο σχολείο τους.
  • Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο έργων στις περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες, (Αγία Ευφημία, Καραβόμυλος, Αργοστόλι, Νύφι, Σιμωτάτα, ΄Ερισσος, Φρίκες-Ιθάκης και αλλού), καθώς και σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας.

Να απαιτήσουμε τα παραπάνω αιτήματα συνολικά, γιατί αυτά είναι τα ελάχιστα που δικαιούμαστε και για να δίνουμε στον αγώνα μας δυναμική, να μην αφήνουμε περιθώριο σε κανέναν να αποπροσανατολίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμαρχος της Σάμης, που, ενώ έχει ψηφίσει στο λιμενικό ταμείο τον ελλιμενισμό του πλοίου με τις ανεμογεννήτριες, τώρα με την άφιξη του πλοίου, μόλις είδε την κινητοποίηση, έτρεξε να καμωθεί τον υποστηρικτή. Παράλληλα λειτουργεί υπονομευτικά στην κινητοποίηση, από τη μια πηγαίνοντας στον εισαγγελέα και από την άλλη ζητώντας από την περιφερειάρχη της ΝΔ την παρέμβαση της. Ο δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ και η περιφερειάρχης της ΝΔ συνεργάζονται μια χαρά για να αποπροσανατολίσουν το λαό και για να δώσουν για άλλη μια φορά χέρι βοηθείας στα μεγάλα συμφέροντα και γι’ αυτό εμείς πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να μην την αφήσουμε στα χέρια αυτών που υπηρετούν αυτή την πολιτική που μας δημιουργεί τα προβλήματα.

                                                                                                          

Χωρίς να έχουν καθαριστεί ακόμα οι λάσπες από τα νοικοκυριά, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης των πληγέντων, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμα κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μην έχουμε τα ίδια και χειρότερα την επόμενη φορά, προκλητικά στήνουν νέα αιολικά πάρκα αδιαφορώντας για τα πάντα πλην των επενδύσεων και των κερδών τους! Αναδεικνύεται, λοιπόν, η ανάγκη οργάνωσης της αντίδρασης μας για την προστασία της ζωής μας, των χωριών μας και του περιβάλλοντος.

Βασικό ζήτημα είναι η εναντίωση στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τη στηρίζουν και προωθούν την πολιτική υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, που έχουν τεράστια κέρδη ενώ το ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι πανάκριβο. Όλα για τα μεγάλα συμφέροντα και τα κέρδη τους, το δίκτυο όμως της ΔΕΗ στα μαύρα του τα χάλια και καλά καλά δεν έχει αποκατασταθεί (με τα γνωστά αποτελέσματα για το νησί μας) μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, ενώ πριν λίγες μέρες σκοτώθηκε εργάτης της ΔΕΗ στη Ζάκυνθο λόγω του κακοσυντηρημένου δικτύου.

Κατάργησαν όρους προστασίας του περιβάλλοντος για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις στις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις. Στήνουν άναρχα αιολικά πάρκα με μοναδικό γνώμονα τα κέρδη τους και δεν κάνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε για το λαό μας, με κίνδυνο για τις ζωές μας κάθε φορά που έχουμε άσχημα καιρικά φαινόμενα.

Εργαζόμενοι - εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες – κτηνοτρόφοι, νέοι και νέες

ο μόνος δρόμος είναι να:

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ

6/10/20

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250