ΤΕΕ: Πρόταση τροποποίηση των ειδικών διαταγμάτων Όρων Δόμησης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012 20:25

ΤΕΕ: Πρόταση τροποποίηση των ειδικών διαταγμάτων Όρων Δόμησης

 

Προτάσεις προς τον κ. Αντι-περιφερειάρχη σχετικά με τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια της Κεφαλονιάς


Αξιότιμε κε Αντι-περιφερειάρχη,

Σε συνέχεια της από 7-3-2012 σύσκεψης φορέων που έγινε στην αίθουσα της αντιπεριφέρειας, σας καταθέτουμε τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΤΕΕ σχετικά με την τροποποίηση των υφιστάμενων ΠΔ των εγκεκριμένων σχεδίων της Κεφαλονιάς.

Θεωρούμε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του ΓΟΚ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εναρμονίσουμε τα ΠΔ που διέπουν τους όρους δόμησης των μεγάλων πόλεων του νησιού και να δοθεί λύση σε πολλά προβλήματα που χρονίζουν.

Συγκεκριμένα προτείνουμε :

Α) Ενοποίηση του κύριου Συντελεστή Δόμησης των περιοχών αυτών με τον Συντελεστή δόμησης που έχει δοθεί ειδικά για τη σοφίτα, (δηλαδή το 0,35 ή το 0,20 ανά περίπτωση) και μείωση του αθροίσματος αυτών κατά 10%.

Β) Μείωση του μέγιστου ύψους της στέγης από 3μ σε 2μ ( εναρμόνιση με τον νέο ΓΟΚ ) και αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κατά 1,00μ ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή του προκύπτοντος συντελεστή δόμησης για χώρους κυρίας χρήσης.

Η αύξηση στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος (1μ) να δίδεται με την υποχρέωση υπογείου ορόφου στάθμευσης αυτοκινήτων εμβαδού ίσου με το ισόγειο.

Οι λόγοι που ζητούνται τα Α & Β είναι διότι η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων είχε σαν αποτέλεσμα:

•             Κτίρια «αμφισβητούμενης» αισθητικής και με αύξηση των αβεβαιοτήτων της στατικής τους μελέτης (προσομοίωση της σοφίτας) κατά (ΕΑΚ 2000 Κεφ. 4.1.7)

•             Οι χώροι που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, χρησιμοποιούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία ως ανεξάρτητοι χώροι κυρίας χρήσης, αφού το ύψος από την εφαρμογή αφήνει περιθώριο για την αντικατάσταση της χρήσης από «βοηθητική» σε «κύρια», χωρίς όμως να αφήνει και το περιθώριο της ανεξάρτητης μεταβίβασής τους συμβολαιογραφικά.

Γ) Να επιτραπεί η απόληξη του κεντρικού κλιμακοστασίου στην στάθμη του δαπέδου της σοφίτας ώστε να δημιουργείται προσβάσιμος χώρος για την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και άλλων συστημάτων Η/Μ εγκαταστάσεων.

Επιτροπή Πολεοδομικών ρυθμίσεων

της ΝΕ ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250