Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι -Νέες διευκρινίσεις για τις άδειες εξόδου

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 10:08

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι -Νέες διευκρινίσεις για τις άδειες εξόδου

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Εντατικοποιούνται και αυστηροποιούνται από σήμερα οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης, όπως γνωστοποίησε στη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπως επεσήμανε κ. Χαρδαλιάς η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο, συμβάλλοντας καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ωστόσο ελάχιστοι εξακολουθούν να δρουν μεμονωμένα βάζοντας σε κίνδυνο την «υγεία των πολλών. Αυτούς τους λίγους ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε να συνειδητοποιήσουν άμεσα τι κάνουν.

Ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι», είχε τονίσει προ ημερών ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε ισχύ από σήμερα το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Σημειώνεται πως από σήμερα αλλάζει ξανά το ωράριο των σούπερ μάρκετ, καθώς παρατηρήθηκε ότι η αυξημένη κίνηση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα μειώθηκε αισθητά μετά τις διαβεβαιώσεις από κυβερνητικά χείλη ότι δεν τίθεται θέμα ελλείψεων αγαθών. Από σήμερα Πέμπτη λοιπόν ως και Σάββατο 25/4 τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν 7.00π.μ. με 09.00μμ τις καθημερινές και 7.00π.μ. με 08.00μμ το Σάββατο. Την Κυριακή οι πόρτες τους θα παραμείνουν κλειστές.

Διευκρινίσεις για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις
Οσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας, ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τις επόμενες ώρες θα υπάρχει μέσω επίσης ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων.

Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε επίσης ότι η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Τα SMS και οι βεβαιώσεις
Από σήμερα όπως προαναφέρθηκε αυστηροποιούνται οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ, συνεπώς οι πολίτες που κυκλοφορούν στον δρόμο θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση τα επιβάλλονται οι ανάλογες χρηματικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι η δήλωση μετακίνησης με SMS, η οποία είναι δωρεάν, γίνεται ως εξής: Στον πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό, ονοματεπώνυμό του και διεύθυνση κατοικίας.

Ως λόγο μετακίνησης μπορεί κανείς να επικαλεστεί:
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους
Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.
Σε διαφορετική περίπτωση, η δήλωση μετακίνησης μπορεί να γίνει είτε α) μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα forma.gov.gr, είτε β) σε ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του.

Πάγια βεβαίωση κίνησης και Μεμονωμένες μετακινήσεις
Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου Α) και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.
Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Πηγή: iefimerida.gr