ΑΔΕΔΥ: Να ολοκληρωθεί άμεσα ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 09:11

ΑΔΕΔΥ: Να ολοκληρωθεί άμεσα ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όχι άλλη «θυσία στον Μολώχ» της ασφάλτου!

Να ολοκληρωθεί άμεσα ο αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου!

Σύγχρονοι – δημόσιοι - δωρεάν - ασφαλείς δρόμοι!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου - Τσακώνα, με διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, έχει μετατραπεί σε «γεφύρι της Άρτας». Ο λαός των νησιών μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, βιώνει τα δυστυχήματα, που συμβαίνουν διαρκώς, στο οδικό δίκτυο από την Πάτρα ως την Κυλλήνη. Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα, με απογειωμένες τις τεχνολογικές δυνατότητες, να θυσιάζονται οι ανάγκες για ασφαλή, ταχεία και φθηνή μεταφορά, με όλες τις σχετικές υποδομές, στο βωμό της πολιτικής κόστους - οφέλους, με την οποία σχεδιάζουν τα έργα η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιστορία τού εν λόγω αυτοκινητόδρομου είναι ενδεικτική: αρχικά παραχώρηση στην Ολυμπία Οδό, κατασκευή έργων αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ, «κόψιμο» του έργου το 2013, αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης, νέος διαγωνισμός από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014, νέα ακύρωση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τμηματική δημοπράτηση του έργου από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, νέες διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ….  Το σφαγείο της ασφάλτου συνεχίζεται με 106 θανατηφόρα τροχαία την τελευταία δεκαετία και πάνω από 130 νεκρούς… Στις «καλένδες» η ασφάλεια και η μείωση της διάρκειας του ταξιδιού, στο «τραπέζι» η ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου οδικού άξονα. Οι ΣΔΙΤ εγγυούνται την ελάχιστη συμμετοχή των κατασκευαστικών εταιριών στα έξοδα, την εξασφάλιση των εσόδων από τα διόδια για δεκαετίες. 

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί απαράδεκτη κάθε συζήτηση για διόδια. Τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα στην ανάγκη ενός σύγχρονου - ασφαλούς δρόμου, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι, χωρίς να χτυπιέται κι άλλο το λαϊκό εισόδημα, ακόμη και για τη μετάβαση των νησιωτών στο γιατρό στην Πάτρα (ή στην Αθήνα), καθώς και μιας σειράς εργαζομένων από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που έχουν εστίες εκτός Νομού, στους οικείους τους.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απαιτεί:

  • Να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο στο σύνολό του.
  • Να αποτραπούν σοβαρά οικιστικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.
  • Να διασφαλιστεί η πρόσβαση, χωρίς διόδια, στο συγκεκριμένο άξονα.
  • Να μειωθεί το κόστος μετακινήσεων για τους νησιώτες και τους εργαζόμενους στα νησιά.

Αργοστόλι 24/03/2020

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου




00 inkefalonia general ad 300X250