Ε.Α.Σ.: Διδακτικές επισκέψεις στα Ελαιοτριβεία της Ένωσης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 21:32

Ε.Α.Σ.: Διδακτικές επισκέψεις στα Ελαιοτριβεία της Ένωσης

 Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι διδακτικές επισκέψεις στα Συνεταιριστικά Ελαιοτριβεία που λειτουργεί η ΕΝΩΣΗ στα Χαυδάτα Παλλικής και στο Βαθύ Ιθάκης πραγματοποίησαν μαθητές των τοπικών σχολείων.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους των Συνεταιριστικών Ελαιοτριβείων σε κλίμα ευχάριστο και δημιουργικό. Παρακολούθησαν τα στάδια παραγωγής ελαιολάδου (παραλαβή καρπού, πλύσιμο, σύνθλιψη, ζύμωση-μάλαξη σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα του λαδιού) και συζήτησαν με τους υπεύθυνους για το διαχωρισμό του λαδιού από το νερό και τα στερεά κατάλοιπα (τα υπολείμματα από το κουκούτσι της ελιάς) τα οποία οδηγούνται σε πυρηνελαιουργεία από όπου μετά από χημική διαδικασία εξάγεται πυρηνέλαιο, σαπούνι και άλλα παράγωγα του ελαιοκάρπου. Ενώ τα υγρά μέρη δηλαδή το νερό και το λάδι, πηγαίνουν στο διαχωριστήρα. Σ’ αυτό το μηχάνημα περιστρέφονται κυκλικά με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα και με αυτό το τρόπο το λάδι ως ελαφρύτερο ξεχωρίζει από το νερό και καταλήγει σε ειδικό δοχείο περισυλλογής του. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει ο τρόπος και τόπος αποθήκευσης του ελαιολάδου.   

Τέλος, οι μαθητές γνώρισαν το ποιοτικό ελαιόλαδο με πρακτικό τρόπο δοκιμάζοντας διάφορους τύπους ελαιολάδου για να κατανοήσουν και στην πράξη τις θετικές του ιδιότητες και να εκτιμήσουν τη διατροφική αξία του.

Από  Ε.Α.Σ.  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ  &  ΙΘΑΚΗΣ