Φοιτητές τμήματος Ληξουρίου: «Πάνω απ' το πτώμα μας θα πάρουν στην Κέρκυρα τον εξοπλισμό από τη σχολή μας»(εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 10:38

Φοιτητές τμήματος Ληξουρίου: «Πάνω απ' το πτώμα μας θα πάρουν στην Κέρκυρα τον εξοπλισμό από τη σχολή μας»(εικόνες)

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα συζητήθηκε στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που πραγματοποιείται από το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου ο Κέφαλος.

Το θέμα της αναστολής των δύο Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Ληξούρι και Λευκάδα κράτησε πάνω από δύο ώρες περίπου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ομόφωνα κοινή πρόταση από τις παρατάξεις, κάτι που στενοχώρησε ιδιαίτερα τους φοιτητές για το μέλλον των δύο σχολών σε Λευκάδα και Ληξούρι και τη συνοχή που επιδεικνύουν οι τοπικοί φορείς σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον τόπο τους.

Οι φοιτητές του τμήματος ζήτησαν ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα συμβεί με το τμήμα τους στο Ληξούρι απαιτώντας να «επανιδρυθεί» το τμήμα ΤΗΜΟ και όχι να μετονομαστεί και να λειτουργήσει ως τμήμα Εθνομουσικολογίας. Υποστήριξαν ότι ο εξοπλισμός του τμήματος κοστίζει εκατομμύρια ευρώ και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην καταλήξει στην Κέρκυρα.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα στην τοποθέτησή της επισήμανε τα εξής: «Τραγικά επιπόλαιη η αντιμετώπιση του τμήματος στο Ληξούρι από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στεκόμαστε σε αυτό το ζήτημα με μεγάλη προσοχή. Ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας και θέσαμε κάποια θέματα. Εάν η αξιολόγηση αποβεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι βιώσιμο το τμήμα, προτείνουμε πως μπορούμε να τα ενισχύσουμε να γίνουν βιώσιμα ή να γίνουν άλλα τμήματα με άλλες διεξόδους. Θέλουμε να έχουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και ένα plan B» τόνισε μεταξύ άλλων.  

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις στο Ληξούρι είναι οι καταλληλότερες για το ΤΗΜΟ και θα τις ζήλευαν πολλές σχολές και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε να κλείσει το συγκεκριμένο τμήμα.

Τον λόγο πήραν οι αντιπεριφερειάρχες  Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός και Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής εκφράζοντας τις θέσεις τους, ενώ σημαντική παρέμβαση έκανε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ληξουρίου κ. Διονύσης Αραβαντινός.

Ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ Παναγής Καππάτος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι δεν «μπορεί να γίνεται ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με τροπολογίες και αποφάσεις υπουργών στο πόδι λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές» αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλει να συντονίσει μια επιτροπή με Κεφαλονίτες ακαδημαϊκούς και επιστήμονες στην Αθήνα ως άτυπο συμβουλευτικό όργανο, ώστε να μπορεί να έχει μια σοβαρή και εμπεριστατωμένη εικόνα για τις ρεαλιστικές δυνατότητες που υπάρχουν για το τμήμα στο Ληξούρι. Αυτό που θέλω-είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του- είναι ένα τμήμα βιώσιμο για να μην ψάχνουμε σε λίγα χρόνια άλλο αντικείμενο ξανά.

Εισηγητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος τ.Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και νυν επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά, η πρόταση του οποίου δεν ψηφίστηκε τελικά και επικράτησε κατά πλειοψηφία η πρόταση του κ. Αλέξη Αλεξάκη, επικεφαλής της παράταξης Επτανησιακή Πρωτοβουλία και περιφερειακός σύμβουλος Κέρκυρας. Στην πρότασή του προστέθηκαν προτάσεις από την παράταξη της κας Κράτσα και του κ. Σπύρου και ουσιαστικά αυτό που αποφάσισαν είναι να συνεχιστεί η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση για το ΤΗΜΟ και να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα προτάξει τα επιχειρήματά της στην Υπουργό.

Αυτό φυσικά δεν ικανοποίησε τους φοιτητές που έφυγαν από την αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου διαμαρτυρόμενοι και εμφανώς απογοητευμένοι.

Επιμέλεια: Χριστίνα Αντωνίου

DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142DSC 0142