Σύσκεψη σήμερα στον Πόρο με θέμα τον Μυκηναϊκό Τάφο στα Τζαννάτα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2019 11:09

Σύσκεψη σήμερα στον Πόρο με θέμα τον Μυκηναϊκό Τάφο στα Τζαννάτα

Σήμερα το βράδυ (Δευτέρα 7-10-2019) και ώρα 7,30 μμ στο πνευματικό κέντρο του Πόρου με μπροστάρηδες τους φορείς της τοπικής μας κοινωνίας ξεκινά ένα μεγάλο οδοιπορικό με εκδηλώσεις μνήμης και αλληλεγγύης για την προστασία και την ανάδειξη της μνημειακής μας κληρονομιάς.

Το θέμα που θα συζητηθεί σε αυτήν την συνάντηση (γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες στο Αργοστόλι, στην Σάμη, στο Ληξούρι και στην Αθήνα) είναι ο μνημειώδης θολωτός μυκηναϊκός τάφος των Τζαννάτων, η σημασία του και η κατεπείγουσα ανάγκη της ένταξής του στο τρέχον πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την προστασία και την ανάδειξή του.

Πολλοί θα διερωτηθείτε γιατί αυτό γίνεται τώρα;

Διότι απλά «οι καιροί ου μενετοί» και οι γνωστές τοπικιστικές, συμφεροντολογικές, και ιδεοληπτικές συμπεριφορές που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό με την αδυναμία παραγωγής έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας υποχρεώνουν να αναλάβουμε άμεση δράση πριν το μνημείο αυτό γίνει ένας σωρός ερειπίων και εμείς μια γενιά που θα καταγραφεί στα αζήτητα της ιστορίας.

Κανένα μνημείο από όσα εγώ έχω διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» στα χρόνια που ζω (προφανώς υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις από όσα έχω διαβάσει αλλά δεν έχω τα παραστατικά στοιχεία για να το αποδείξω) δεν αντιμετωπίσθηκε με τόση αδιαφορία, υστεροβουλία και καχυποψία όσο αυτό το μνημείο.

Τους λόγους τους ξέρω και επειδή τους ξέρω η αλήθεια είναι πως μετά από 25 και πλέον χρόνια συνεχών προσπαθειών για τα αυτονόητα θα ήμουν αφελής εάν θα είχα την ψευδαίσθηση πως ως δια μαγείας κάτι μπορεί να αλλάξει χωρίς αγώνα και την ανάληψη της προσωπικής μου (μας) ευθύνης.

Ξέρω όμως βαθιά μέσα μου πως αυτή η απογοητευτική κατάσταση (βλέποντας όπως και εσείς μπροστά στα μάτια μας να καταρρέει η μνημειακή μας κληρονομιά και τα μουσεία μας να είναι κλειστά), μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει εάν βάλουμε όλοι πλάτη και στηρίξουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και τους φορείς τους για να ανακτήσουν ξανά την ιστορική τους μνήμη και την δική τους φωνή.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά να γίνουμε όλοι μας ενεργοί πολίτες και να κάνουμε όσα μπορούμε και όσα οφείλουμε στην μνήμη των προπατόρων μας ελπίζοντας ότι δεν θα καταγραφούμε και εμείς σε εκείνη την λίστα που καταγράφονται οι ρίψασπεις της ιστορίας.

Μάκης Μεταξάς 

71895771 10157694750677370 3873457195525865472 n


Ετικέτες: