Ε.Α.Σ.: Προστατεύοντας την παραγωγή από πεινασμένα ζώα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 09:12

Ε.Α.Σ.: Προστατεύοντας την παραγωγή από πεινασμένα ζώα

Ο  Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει

    Ο  Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι  έναν πολύ έξυπνο τρόπο, βρήκαν Αμερικάνοι επιστήμονες, προκειμένου να προστατεύσουν την αγροτική παραγωγή τους από τα πεινασμένα μηρυκαστικά, αλλά και να ξεφορτωθούν τα παρασιτικά φυτά με οικονομικό και οικολογικό τρόπο.

       Η λύση βρίσκεται στις «εκπαιδευμένες» κατσίκες, οι οποίες θα τρώνε μόνο παρασιτικά φυτά και όχι τις καλλιέργειες των Αγροτών. Την ιδέα αυτή είχαν οι επιστήμονες του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, οι οποίοι βρήκαν τρόπο να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των μηρυκαστικών προς όφελος των καλλιεργητών.

       Η μέθοδος λέγεται «ελεγχόμενη αποστροφή γεύσης», και αφορά τον καθορισμό των γευστικών προτιμήσεων του ζώου. Το μυστικό βρίσκεται σ’ ένα φυσικό αμυντικό μηχανισμό που αναπτύσσουν τα ζώα όταν αρχίζουν να ξεχωρίζουν ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες έχουν τοξικές ιδιότητες.

        Για να πετύχουν αυτή την «αποστροφή» οι ερευνητές τάισαν κατσίκες και πρόβατα με φύλλα ελιάς και βλαστούς που είχαν εμποτιστεί με χλωριούχο λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη ρύθμιση της διάθεσης και στην προκειμένη περίπτωση εφαρμόστηκε με στόχο να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των ζώων.

         Με μια δόση της συγκεκριμένης ουσίας τα πρόβατα και οι κατσίκες κυριολεκτικά «αηδίασαν» από την πρώτη μέρα και η συμπεριφορά τους άλλαξε ριζικά συγκριτικά με άλλα ζώα του ίδιου είδους.

         Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς αφήνουν ελπίδες για σημαντική μείωση των πανάκριβων ζιζανιοκτόνων στη γεωργία και κατ’ επέκταση προστασία της υγείας μας.

                           Από    Ε.Α.Σ.  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ