Δημήτρης Μαρκάτος: «Όλα έτοιμα εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς στην Κεφαλονιά»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 10:48

Δημήτρης Μαρκάτος: «Όλα έτοιμα εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς στην Κεφαλονιά»

Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 Ένα ακόμη πολύτιμο ταξίδι στη γνώση και στη δημιουργία ξεκινά σήμερα. Μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί, είμαστε έτοιμοι να οδηγηθούμε σε νέα μονοπάτια, σε νέες εμπειρίες, να δώσουμε και να πάρουμε εφόδια. Με τη συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας είμαστε σίγουροι ότι η νέα σχολική χρονιά θα κυλήσει δημιουργικά και αποτελεσματικά. Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τους γονείς, έχουμε υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η νέα γενιά να ζήσει σε ένα πιο δίκαιο, πιο αληθινό, πιο ανθρώπινο κόσμο. Να μην της στερήσουμε την ελπίδα για αυτό. Εμείς, βρισκόμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι σε αυτή τη γενιά, τη γενιά του αύριο. Και το χρέος αυτό θα πρέπει στον κεντρικό του πυρήνα να εμπεριέχει την προσπάθεια για δημιουργία συνθηκών εκπαίδευσης που θα προάγουν την υιοθέτηση των αξιών  του δικαίου, της ισονομίας, της ελευθερίας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, της αλληλεγγύης,  της αποδοχής της διαφορετικότητας, της έρευνας. Μιας εκπαίδευσης που όταν διαπνέεται από αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι εκπαίδευση ελεύθερων ατόμων, απλώνει τη λάμψη της στο χώρο και στο χρόνο, φτάνει την πνευματική ζωή στην κορύφωσή της και γεννά επιστήμη και πολιτισμό.     

Καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους.

Ο Διευθυντής

Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μαρκάτος Δημήτριος

***

Συνέντευξη στον INKEFALONIA 103,9

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς κ. Δημήτρης Μαρκάτος έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό INKEFALONIA 103,9 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή, εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς που ξεκινάει αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Αρχικά ο κ. Μαρκάτος ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και σε όλους όσους εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων να υποδεχθούν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες και τόνισε ότι ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά, ωστόσο δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναφορικά με τα σχολικά κτίρια της Δευτεροβάθμιας που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς, τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι επισκευές σε σχολεία του Δήμου Ληξουρίου στο Πετρίτσειο και στο ΓΕΛ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τη φετινή χρονιά και από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά. Συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια έχουν πραγματοποιηθεί προ ημερών και όσον αφορά το θέμα των μετακινήσεων των παιδιών, θα συνεχιστούν κανονικά όπως πέρυσι, χωρίς προβλήματα, ανέφερε.

Ο κ. Μαρκάτος τόνισε ότι μέχρι σήμερα υπάρχει κάλυψη των κενών που ζητήθηκαν να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς περίπου στο 1/3, ωστόσο ο αριθμός αυτός διευθετείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, διότι ακόμα είναι σε εξέλιξη οι εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Εξάλλου το Υπουργείο τους έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρχουν κενά και η ακαδημαϊκή χρονιά θα ομαλοποιηθεί πολύ σύντομα, είπε.

Έκανε λόγο για τα σχολικά εγχειρίδια που έχουν παραδοθεί στο Νομό και καλύπτουν το 95%, με ελλείψεις κυρίως σε ξενόγλωσσα βιβλία.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καλό επίπεδο λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ευχήθηκε στα παιδιά να έχουν όρεξη και διάθεση για να πετύχουν τους στόχους τους και στους γονείς να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο των παιδιών τους.

Τέλος, ανέφερε ότι στο ρόλο του Δασκάλου στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της κοινωνίας, γι’ αυτό ευχήθηκε στους συναδέλφους του καλή δύναμη με διάθεση και όρεξη για δουλειά στο λειτούργημα που ασκούν.

Ακούστε παρακάτω το ολόκληρο το ηχητικό της συνέντευξης