Λαμπρός εορτασμός στην Ιερά Μονή Άτρου (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 17:00

Λαμπρός εορτασμός στην Ιερά Μονή Άτρου (εικόνες)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Αρχαιότερη Ιερά Μονή της Κεφαλονιάς, στην Άτρο Πόρου Κεφαλληνίας.

Η Ιερά Μονή ευρίσκεται στην περιοχή Ελειού Πρόνων της κωμοπόλεως Πόρου.

Η ανέγερση της πραγματοποιήθηκε τον 8ο αιώνα. Εντός του Καθολικού φυλάσσεται η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Άτρου.

Την παραμονή της εορτής 7-9-2019 ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Δανιήλ Ζωγράφου με τη συμμετοχή του αρχιμ. Νεκταρίου Καβίδα αδελφού της Ιεράς Μονής, του ιερέως Μαυρουδή Γκούμα εφημερίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, του ιερέως π. Πέτρου Ανδρεάτου και πλήθους ευσεβών χριστιανών οι οποίοι προσήλθαν στην Ιερά Μονή από νωρίς για να συμμετάσχουν και να προσευχηθούν στην Ιερά Ακολουθία αλλά και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της επικαλουμένης Άτρου.

Στον Εσπερινό προσήλθαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Νήσου.

Ο Καθηγούμενος ωμίλησε για το νόημα της Θεομητορικής Εορτής και το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου το οποίο και επέλεξε ο Άγιος Τριαδικός Θεός να δεχθή μέσα της τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, ο οποίος ήλθε στον κόσμο για την σωτηρία όλων μας.

Αυτό και μόνο το γεγονός μας συνδέει ιδιαίτερα με το πρόσωπο της Παναγίας μας, η οποία εγέννησε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας και προς την οποία οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.
Στον Εσπερινό το αναλόγιο πλαισίωσαν Ιεροψάλτες της νήσου με Πρωτοψάλτη τον κ. Παναγιώτη Καρασπήλιο δάσκαλο ειδικής αγωγής, οι οποίοι έτερψαν την ακοή μας.

Στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία την κυριώνυμον ημέραν 8-9-2019 προεξήρχε και ιερούργησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άτρου πανοσ. Αρχιμ. π. Δανιήλ Ζωγράφος με τη συμμετοχή του αρχιμ. π. Νεκταρίου Καβίδα και του ιερέως π. Μαυρουδή Γκούμα ο οποίος φιλοτέχνησε και το Αριστουργηματικό Κόλλυβο προς Τιμήν και Δόξαν της Υπερευλογημένης Ενδόξου Θεοτόκου. Ο Ηγούμενος αρχιμ. Δανιήλ με την ευγλωττία του στο κήρυγμά του ανεφέρθη στο πρόσωπο της Παναγίας μας, το μεγάλο γεγονός της παρουσίας της στον κόσμο διά της γεννήσεώς της και εν συνεχεία με το κοσμοσωτήριον γεγονός της ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου του αληθινού Θεού, τον οποίον πιστεύουμε και ομολογούμε.

Στη Θεία Λειτουργία το αναλόγιο πλαισίωσαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες με Πρωτοψάλτη τον κ. Παναγιώτη Καρασπήλιο από την Πάτρα, οι οποίοι με την τιμητική παρουσία τους λάμπρυναν την πανήγυριν της Ιεράς Μονής.
Προ της απολύσεως ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άτρου αρχιμ. Δανιήλ, ευχαρίστησε θερμά όλο τον κλήρο και τους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής, τους προσκεκλημένους κληρικούς, συνεχάρη όλους τους ευγενείς κυρίους και κυρίες εθελοντές για την άρτια προετοιμασία της Πανηγύρεως που τίμησαν με την παρουσία τους τις λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μονής.

Επηκολούθησε η σεπτή λιτάνευση της ιεράς εικόνας στο Αλώνι και το Πηγάδι της Ιεράς Μονής , όπου συμμετείχαν και συνόδευαν την πομπή Ιερόπαιδες με τα εξαπτέρυγα καθώς επίσης και ευσεβείς προσκυνητές που μετέφεραν την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας μας, της «κυράς της Άτρου».

Εν κατακλείδι, τελέστηκε Κτητορικό Μνημόσυνο Υπέρ Μακαρίας Μνήμης & Αιωνίου Αναπαύσεως των Κτητόρων της Ιεράς Μονής.

 Εικόνες: Δημήτρης Καβαλλιεράτος 

12345678910111213141516171819202122242526

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ