Άγης Κονιδάρης: Είμαι αισιόδοξος για τo Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 15:24

Άγης Κονιδάρης: Είμαι αισιόδοξος για τo Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κεφαλονιά

Συνέντευξη στην Χριστίνα Αντωνίου

 

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αγησίλαος Κονιδάρης, μας μιλά για τους στόχους και το όραμα του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τί έχει πετύχει μέχρι σήμερα το τμήμα, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής σχολής που διδάσκει.

Ο κ. Κονιδάρης, ένας άνθρωπος απλός και γεμάτος αγάπη για τη δουλειά του, στοχεύει πάντα στο καλύτερο. Από την αρχή της εργασίας του στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές και στους συναδέλφους του, αφουγκραζόμενος τον παλμό της ζωής στην εργασία του αλλά και στην εκπαίδευση.

DSC 0168

Ποιες ευθύνες βρίσκονται στο πρόσωπο της θέσης που κατέχετε;

«Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας για το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αν και δεν κατέχω κάποια θέση ευθύνης στο Τμήμα θεωρώ ότι μαζί με όλους τους συναδέλφους έχουμε τη μεγάλη ευθύνη σήμερα να φέρουμε εις πέρας το μεγάλο και δύσκολο έργο της πλήρους ενσωμάτωσης του Τμήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και της επιτυχίας του. Έχουν γίνει πολλά βήματα από την ένταξή μας έως σήμερα. Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι εντελώς καινούριο, σύγχρονο και καινοτόμο. Τα εργαστήρια μας εξοπλίζονται συνεχώς και νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους φοιτητές μας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Δικτυακό τόπο του Τμήματος στο dmc.ionio.gr για να δείτε όλα αυτά που σας είπα. Πρέπει τέλος να πω ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ενός Πανεπιστημιακού καθηγητή είναι και θα είναι πάντα για μένα να είναι καλός καθηγητής για τους φοιτητές του»

Το τμημα ψηφιακών μέσων και επικοινωνίας έχει καταφέρει έπειτα από 15 χρόνια λειτουργίας και πολλές δυσκολίες, να ενταχθεί στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. Ποια συστατικά παράγουν την επιτυχία αυτή και τί βοήθησε σε αυτή την αλλαγή;

«Πράγματι το Τμήμα στην πολύχρονη ιστορία του έχει αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια αλλά έχει και πολλές επιτυχίες. Μέσα από τις δυσκολίες θεωρώ ότι έχουμε ενδυναμωθεί με αποκορύφωμα την ενσωμάτωση του Τμήματος στο Ιόνιο πανεπιστήμιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Κεφαλονιά να έχει Πανεπιστημιακά Τμήματα. Ήταν όπως γνωρίζετε ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας επι σειρά ετών που τελικά πραγματοποιήθηκε το 2018. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεχόμαστε φοιτητές ως Πανεπιστημιακό Τμήμα. Κατά τη γνώμη μου η επιτυχία του Τμήματός μας βρίσκεται στο πολύ σύγχρονο αντικείμενο σπουδών που προσφέρει. Οι υποδομές μας είναι εξαιρετικές όπως και η ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρεται στου φοιτητές. Θεωρώ ότι το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο για το Τμήμα μέσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο»

DSC 0141

Πόσο έτοιμο είναι το τμήμα να υποδεχθεί τους νέους φοιτητές, εν όψει της αλλαγής που πραγματοποιήθηκε από ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε Πανεπιστήμιο Ιονίου;

«Το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει σε πανεπιστημιακά πρότυπα. Με νέο πρόγραμμα σπουδών, επαρκή αριθμό Καθηγητών και αξιόλογες εγκαταστάσεις. Προβλήματα βέβαια υπάρχουν, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως για παράδειγμα το ζήτημα της φοιτητικής στέγης στο νησί μας, όπως συμβαίνει και σε όλα τα τουριστικά μέρη. Ο μειωμένος αριθμός καταλυμάτων, δυσχεραίνει την εύρεση στέγης για τους φοιτητές, ιδίως το πρώτο διάστημα. Συλλογικά, πρέπει να προσπαθήσουμε για επαρκή αριθμό καταλυμάτων με τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών για την άμεση αποσυμφόρηση των φοιτητών, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν και τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου»

Τί ισχύει για τους φοιτητές που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη φοίτηση και έχουν παραλάβει πτυχίο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και γι΄αυτούς που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές τους και βρίσκονται στη διάρκεια της νέας αλλαγής;

«Οι φοιτητές που βρίσκονται στη διάρκεια των σπουδών τους και εισήχθησαν πριν την ενσωμάτωση του τμήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έχουν τις εξής επιλογές: Να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών που εισήχθησαν και να επιλέξουν να λάβουν πτυχίο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ή να συνεχίσουν μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του προγράμματος σπουδών ΤΕΙ παίρνοντας ένα αριθμό επιπλέον μαθημάτων, έτσι ώστε να αποκτήσουν Πανεπιστημιακό Τίτλο Σπουδών. Για τους φοιτητές που έχουν ήδη λάβει πτυχίο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια πρόβλεψη μέχρι στιγμής»

DSC 0131

Το τμήμα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει γι αυτό το σκοπό;

«Είναι αλήθεια ότι το Τμήμα έχει από καιρό αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη τοπική κοινωνία. Έχουμε πραγματοποιήσει σειρά παρουσιάσεων και σεμιναρίων καθώς και θερινών σχολείων με στόχο την εκπαίδευση των συμπολιτών μας. Έχουμε όμως παράγει και σημαντική έρευνα σε τομείς που ενδιαφέρουν πολύ την τοπική κοινωνία όπως είναι ο Τουρισμός, η χρήση ψηφιακών μέσων, η Ρομποτική και το Ψηφιακό Μάρκετινγκ. Θεωρώ ότι στο άμεσο μέλλον θα υλοποιηθούν και άλλες παρόμοιες δράσεις μέσα από τις νέες δυνατότητες που μας δίνει η ένταξή μας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως είναι π.χ. η παροχή Μεταπτυχιακών αλλά και Διδακτορικών σπουδών»

Ποια έργα βρίσκονται στα επόμενα βήματα ανάπτυξης της σχολής;

«Το Τμήμα μας συνεχώς αναπτύσσεται σε ότι αφορά τις υποδομές αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα επόμενα πολύ ουσιαστικά βήματα που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον είναι η παροχή Μεταπτυχιακών προγραμμάτων αλλά και Διαδακτορικών σπουδών. Είναι βήματα που θα ενδυναμώσουν το ερευνητικό κομμάτι της εκπαίδευσης και θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολλούς φοιτητές να έρθουν στην Κεφαλονιά»

DSC 0150

Είσαστε αισιόδοξος για το μέλλον του συγκεκριμένου τμήματος;

«Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το Τμήμα μας αλλά και για ολόκληρο το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους φορείς θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν και θα είμαστε πλέον όλοι περήφανοι για το Πανεπιστήμιο της Κεφαλονιάς και όλων των Ιονίων Νήσων. Ως Κεφαλλονίτης είμαι πραγματικά περήφανος που στον τόπο μας υπάρχει Πανεπιστήμιο και θα εργαστώ μαζί με όλους τους συναδέλφους για να αναπτυχθεί και να ενδυναμωθεί περαιτέρω»

Τέλος, ο κ. Αγησίλαος Κονιδάρης πρότεινε τη δημιουργία μιας διαρκούς επιτροπής με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των καθηγητών των τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό προς όφελος των νησιών μας, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο και προσφέροντας μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους μελλοντικούς φοιτητές.

Ο κ. Αγησίλαος Κονιδάρης σπούδασε Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

DSC 0160

DSC 0144

DSC 0125

 

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250