Μια οφειλόμενη απάντηση στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Σταυρό Σπαθή

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 11:40

Μια οφειλόμενη απάντηση στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Σταυρό Σπαθή

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΒΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ

            Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του εμπορικού επιμελητηρίου (ΕΒΕΚΙ), Σταύρου Σπαθή για την ανοχή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην καταστρατήγηση του ωραρίου των εργαζομένων, η παράταξή μας στο ΕΒΕΚΙ,  Αγωνιστική Συνεργασία Επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων (ΑΣΕ) θέλει να επισημάνει στους συναδέλφους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους τα παρακάτω:

            Οι δηλώσεις αυτές πορεύονται στον άξονα των οδηγιών της  Ε.Ε,  και των λεγόμενων “Θεσμών” για τη δημιουργία φιλόξενου και ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις ξένων και ντόπιων συμφερόντων. 

            Είναι δηλώσεις που αντανακλούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία διαδεχόμενη τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να θωρακίσει περισσότερο τον φιλομονοπωλιακό δρόμο ανάπτυξης που της έστρωσε ο προκάτοχός της στην διακυβέρνηση της χώρας.

            Πρόκειται για την υπηρέτηση της στρατηγικής του Κεφαλαίου, τις επιταγές και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγαλοεργοδοτικών ενώσεων όπως του ΣΕΒ, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, των Εμπορικών Επιμελητηρίων κ.α.

            Μια τέτοια στρατηγική θέλει να επιβάλλει σιγά σιγά την περαιτέρω ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με ξέντωμα των ωραρίων, απλήρωτη και εντονότερη εργασία, με όσο το δυνατόν μειωμένες  απαιτήσεις των εργαζομένων σε αποδοχές και εργατικά - κοινωνικά δικαιώματα.

            Όμως οι δηλώσεις Σπαθή έχουν και άλλον αποδέκτη. Τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοπασχολούμενους.

            Καλλιεργούν την πλάνη πως μέτρα κατά των εργαζομένων όπως και η καταστρατήγηση του ωραρίου των εργαζομένων θα δώσουν ώθηση στο να έχουν κερδοφορία,  ακόμα και να δουν μεγαλώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους.

            Κλείνουν το μάτι σε χιλιάδες συναδέλφους που έχουν στη δούλεψή τους έναν ή λίγο περισσότερους εργαζόμενους ότι η σύγκρουση με τους υπαλλήλους τους θα είναι αυτή που θα αποτρέψει τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης των επιχειρήσεών τους.

Σε αυτές τις ράγες κινούνται  οι μεγάλες επιχειρήσεις των νησιών μας επιβάλλοντας αυτό το περιβάλλον, της συνεχούς λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

            Χρησιμοποιούν εργαλεία όπως αυτό που θέσπισε η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων  και τα οποία επεκτείνουν τα ωράρια λειτουργία τους  με την διεύρυνση της τουριστικής ζώνης άρα και επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος των νησιών μας.   Έτσι πχ, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εμφανίζονται ως επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος έχοντας παράλληλα απρόσκοπτη λειτουργία όλο το χρόνο!

            Επίσης, “αξιοσημείωτη” είναι η προσπάθεια του ΕΒΕΚΙ και των συλλόγων των επαγγελματιών που ελέγχουν οι μεγαλοεργοδότες (Κράνη κ.α)  η αξιοποίηση διάφορων λεγόμενων happenings (Μαύρες Παρασκευές, Λευκές Νύχτες)  ώστε να καλλιεργήσουν στους μικρούς ΕΒΕ την κουλτούρα ότι πρέπει να πεθάνουν μέσα στα μαγαζιά τους!

            Μάλιστα έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το άνοιγμα των αυτοαπασχολούμενων τις Κυριακές και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, έχουν τσακίσει την ζωή τους, όντας αναγκαζμένοι να ξεροσταλιάζουν ατέλειωτες ώρες, 7 μέρες τη βδομάδα μέσα στα μαγαζιά τους.

            Την ίδια στιγμή όμως προχωράει και η μονοπώληση. Τα πολυκαταστήματα και οι εμπορικές αλυσίδες αυξάνουν γρήγορα το μερίδιό τους στην αγορά. Ακόμα και όσοι καταφέρανε να τα βγάλουμε πέρα, καθημερινά πληρώνουν τις συνέπειες της έλλειψης προσωπικής και οικογενειακής ζωής. 

            Με την παραπλανητική τους προπαγάνδα περί συναδελφικότητας, προσπαθούν να πείσουν τους βιοπαλαιστές της πόλης ότι μοιράζονται κοινά προβλήματα με τις μεγάλες επιχειρήσεις Προσπαθούν να πείσουν ότι μέτρα που παίρνονται υπέρ της εργοδοσίας αφορούν και τους μικρούς ΕΒΕ.

Δηλαδή στη ζούγκλα της ανταγωνιστικότητας και των προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, χωρούν και το θεριό και το θήραμα.

            Η κυβέρνηση με  συνοδοιπόρους τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που έχουν ως ευαγγέλιο τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, βγαλμένη από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, προσπαθούν να εντάξουν χιλιάδες συναδέλφους στη λογική και στο πνεύμα του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας με κάθε μέσο.

            Οι  ΕΒΕ με μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να γυρίσουν τις πλάτες τους σε όλες αυτές τις δυνάμεις και την κυβερνητική πολιτική που στόχο έχουν να υπονομεύσουν και όχι να καλυτερέψουν τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες συνάδελφοι. Σήμερα χρειάζεται ένα οργανωμένο κίνημα ΕΒΕ και αυτοαπασχολουμένων, σύμμαχο με την εργατική τάξη, που θα παλέψει ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική διεκδικώντας με αγωνιστικό, αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, άμεσα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την ανακούφιση σε επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο.

  • Η επανένταξη άμεσα στο αφορολόγητο όριο.
  • Η διαγραφή μέρους των χρεών τους προς εφορία και τράπεζες, με άμεση διαγραφή τόκων και προστίμων, αλλά και του 30% του οφειλόμενου αρχικού ποσού.
  • Η διαγραφή τόκων και προστίμων και του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά Υγείας και στα χρέη προσωπικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ. Με συντάξεις αξιοπρεπείς, με ανάκτηση απωλειών προηγούμενων χρόνων, και όχι έρμαια στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Κατάργηση των νόμων για την απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων στα εμπορικά επιμελητήρια. Αποσύνδεση τις εξόφλησης ή μη των οφειλών στο Επιμελητήριο από τα προαπαιτούμενα για συνταξιοδότηση.
  • Τα χρέη των ΕΒΕ στα επιμελητήρια, να μην αποδοθούν στο ΓΕΜΗ και από εκεί στα χέρια της εφορίας.
  • Σταμάτημα κάθε διαδικασίας κατάσχεσης και πλειστηριασμού για την πρώτη κατοικία καθώς και της επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμού.
  • Κατάργηση των χαρατσιών όπως το τέλος επιτηδεύματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Παναγιώτης Τζανάτος                                                                                      

Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΚΙ επικεφαλής της ΑΣΕ

***

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαβάσαμε στα ΜΜΕ την ανακοίνωση-επιστολή του επιχειρηματία, προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη του Δημάρχου κ. Μιχαλάτου, κ. Σταύρου Σπαθή, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί τις κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες γιατί κάνουν τη δουλειά τους και καλεί την κυβέρνηση να βάλει φρένο στους ελέγχους για την εφαρμογή της, κουτσουρεμένης ,εργατικής νομοθεσίας διότι το καλοκαίρι το νησί έχει.... πολλή δουλειά!

Θα μπορούσε βέβαια να προτείνει να νομοθετηθεί έλεγχος εποχιακών επιχειρήσεων το χειμώνα, να είναι όλοι ευχαριστημένοι....

Πέρα από τα αστεία όμως, έχει αξία συνάδελφοι και συναδέλφισσες να απαντήσουμε αυτό το λίβελο ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων του νησιού μας και όχι μόνο.

Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι ο κ. πρόεδρος δε μιλάει από μόνος του. Έχει για στήριγμα όλη την αντεργατική νομοθεσία που έστησε σαν βάση ο ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση, και χτίζει πάνω της τώρα η σημερινή, της ΝΔ. Μάλιστα χωρίς να χάσει μέρα η νέα κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογήσει επαρκώς την απόλυση ενός εργαζομένου, ικανοποιώντας έτσι και ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ με το καλημέρα! Ετοιμάζει και νέο χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες αξιοποιώντας τον απεργοκτόνο νόμο της κ. Αχτσιόγλου, αξιοποιώντας όλο το έδαφος που έχει προλειανθεί.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, το πόνημα του κ. Προέδρου εκφράζει ευθέως και συνολικά τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, τη διάλυση κάθε εργατικού δικαιώματος, τον τρόπο με τον οποίο θα βγάλουν ορισμένοι ακόμα περισσότερα κέρδη στις πλάτες μας.

Οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, θέλουν ένα εργατικό δυναμικό που δεν θα έχει κανένα δικαίωμα, ούτε τα στοιχειώδη. Χαμηλοί μισθοί, άπειρες ώρες εργασίας, ένας υπάλληλος στη θέση τριών, σκληρή εντατικοποίηση, ατιμωρησία όταν δεν τηρείται η -κουτσουρεμένη- εργατική νομοθεσία.

Είναι απαράδεκτο πρόεδρος θεσμικού οργάνου να κάνει την παρατήρηση στο ΣΕΠΕ και τις άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες γιατί πραγματοποίσαν ελέγχους για υπερβάσεις ωραρίων και ρεπό που δεν δίνονται, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται ότι αυτά συμβαίνουν (!) ρίχνοντας την ευθύνη στο φόρτο εργασίας των επιχειρήσεων αλλά και οικονομικής ανάγκης των εργαζομένων να κάνουν 3 δουλειές για να επιβιώσουν!

Ελάχιστα όμως νοιάζεται ο κ. Σπαθής και η μεγαλοεργοδοσία που εξ ονόματός της μιλάει, για τις ανάγκες του εργαζόμενου, για την σωματική και ψυχική του υγεία, την οικογενειακή του ευημερία, τα δικαιώματά του στην Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό. Όλα αυτά δεν μπαίνουν καν στο ζύγι!

Με 5 μήνες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δουλειάς χωρίς ρεπό, με 10-12 ώρες ημερησίως όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στο νησί, κύρια ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, ο εργαζόμενος κινδυνεύει από τις συνέπειες της κούρασης, ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων πολλαπλασιάζεται. Δεν συζητάμε καν το δικαίωμα του εργαζόμενου στην αναψυχή, στην ξεκούραση, να κάνει μια βόλτα με την οικογένεια του χωρίς άγχη και βάσανα, δικαίωμα που χάνεται, αφού γυρίζει από τη δουλειά μόνο και μόνο για να ξαναπάει σε λίγες ώρες.

Η ανακοίνωση θέτει ζήτημα οριστικής διάλυσης του εργάσιμου χρόνου, χρησιμοποιώντας το πολυφορεμένο επιχείρημα ότι καμιά επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα ειδικά το μήνα Αύγουστο.

 Ζητά διαφορετική αντιμετώπιση στην εποχιακή επιχείρηση του νησιού από την ολοχρονική των πόλεων!!!

 Δηλαδή να δώσει το κράτος ανεξέλεγκτες ελευθερίες στις επιχειρήσεις που η δουλειά τους αυξάνεται 6-7 μήνες το χρόνο.

Να θυμίσουμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επέκτεινε με απόφασή του τη λειτουργία των καταστημάτων και Κυριακές και αργίες ως τις 11 τη νύχτα μέχρι και 31 Νοέμβρη.

Δεν εξυπηρετεί αυτή η απόφαση τις αλυσίδες super market για παράδειγμα, που είναι ολοχρονικές επιχειρήσεις, και μια σειρά άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πιο έντονα το καλοκαίρι, τσακίζοντας τα μικρομάγαζα και τους μικροεπαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα φορτώνει τις πλάτες των εργαζομένων με έξτρα και έξτρα δουλειά;

Δουλειά νυχθημερόν, εντατικοποίηση, εργατικά ατυχήματα, ψυχολογικά προβλήματα από την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από διευθυντάδες και εργοδότες.

Τι παραπάνω μας ζητούν; Να μετακομίσουμε μέσα στους χώρους δουλειάς για να μη χάνουμε χρόνο από το πήγαινελα στο σπίτι;

Το τελευταίο δε μέρος της επιστολής-ανακοίνωσης, θα μπορούσε να προκαλεί θυμηδία αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικό. Πρώτα εκφράζεται συμφωνία με τους ελέγχους, συμφωνία να ασφαλίζεται ο εργαζόμενος (πάλι καλά!) αλλά αν ασφαλίζεται για 8ωρο, δεν πρέπει να υπάρχει καμία επίπτωση αν δουλεύει όσες παραπάνω ώρες χρειαστεί ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

Εδώ πλέον η πρόκληση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Είναι πασίγνωστο ότι οι περισσότεροι μεγαλοεργοδότες κάνουν 4ωρες συμβάσεις ασχέτως πραγματικού χρόνου εργασίας, για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα της ανασφάλιστης εργασίας. Ακόμα και εκεί που κάνουν 8ωρες, πουθενά δεν τηρούνται. Ξενοδοχεία, επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων, εστίαση, τουριστικά καταστήματα, super market, παντού υπάρχουν συνάδελφοι που δουλεύουν ώρες επί ωρών επιπλέον των συμβάσεών τους και αντί πληρωμής υπερωρίας λαμβάνουν συνήθως τις ειρωνείες και τις φωνές του διευθυντή γιατί “δεν είναι αποδοτικοί” και ”δεν νοιάζονται για την επιχείρηση-οικογένεια”.

Έχουμε φτάσει στο 2019. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αυτοματοποιήσει τα πάντα και έχουν διευκολύνει τη ζωή μας σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Εμείς συζητάμε αν πρέπει να δουλεύουμε σαν σκλάβοι για ένα ξεροκόμματο “καλοκαιρινής ανάπτυξης” αντί να συζητάμε πόσο λιγότερες ώρες και με τι αυξήσεις στους μισθούς θα μπορούσαμε να εργαζόμαστε.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!

Για ό,τι σε προβληματίζει, ό,τι επικίνδυνο ή άδικο συμβαίνει στο χώρο δουλειάς σου, μη φοβηθείς.

Έλα σε επικοινωνία με το Εργατικό Κέντρο Κ-Ι, το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα, αρκεί να είμαστε ενωμένοι!!