«Εξαιρετική και πολύ καθαρή παραλία ο Μύρτος», τονίζει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 11:57

«Εξαιρετική και πολύ καθαρή παραλία ο Μύρτος», τονίζει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία έναν εμβληματικό καθαρισμό στην παραλία του Μύρτου της Κεφαλλονιάς με τη χορηγία και στήριξη της Coca-Cola Hellas, αλλά και των ΣΕΔ ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ, ECOELASTIKA, ΣΑΝΚΕ, COMBATT και ΕΕΑΑ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Κεφαλλονιάς, του Φορέα Διαχείρισης Αίνου, Κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του δεύτερου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου, την ομάδα των δυτών Pirates Divers Club, εκπαιδευτών αλεξίπτωτου πλαγιάς (παραπέντε) και πολλών άλλων τοπικών φορέων.

Περισσότεροι από 150 εθελοντές από την Αθήνα και την Κεφαλλονιά συμμετείχαν στη δράση καθαρισμού, μεταφέροντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα γύρω από την πρόληψη και τη διαχείριση των απορριμμάτων στις παραλίες, ενώ πάνω από 300 κιλά υλικών και αντικειμένων συλλέχθηκαν από το βυθό και την ακτή.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα απορρίμματα στην ακτογραμμή και την παράκτια ζώνη, και κατ’ επέκταση ο εθελοντικός καθαρισμός κάποιων από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, που έχουν επιλεχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και την επισκεψιμότητά τους.

Η παραλία του Μύρτου, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, επιλέχθηκε λόγω της φυσικής ομορφιάς της και του μεγάλου αντίκτυπου που μπορεί να επιτύχει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της συνεχούς φροντίδας και καθαρισμού της. Με αυτό τον τρόπο στείλαμε το μήνυμα της ενεργούς συμμετοχής στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των ανακτημένων υλικών από εθελοντές και εκτός των συνηθισμένων που συλλέγονται στις παραλίες,  δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή και στη συλλογή συγκεκριμένων ή/και επικίνδυνων για τα θαλάσσια οικοσυστήματα υλικών, όπως μικροπλαστικά, αποτσίγαρα και ογκώδη αντικείμενα.

Επιπλέον αξιοποιήθηκε ομάδα έμπειρων δυτών για τον καθαρισμό του βυθού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συλλογή χρησιμοποιημένων ελαστικών, υπολειμμάτων από αλιευτικό εξοπλισμό και πλαστικών συσκευασιών. Επιπλέον, για όλα τα απορρίμματα έγινε διαχωρισμός των υλικών σε δύο ρεύματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέχθηκαν ζυγίστηκαν και οδηγήθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πάτρας.

Η εκτίμηση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για την ποιότητα του Μύρτου είναι:

  • Είναι μία εξαιρετική και πολύ καθαρή παραλία
  • Οι ποσότητες υλικών που συλλέχθηκαν στην παραλία ήταν τυπικές για καθαρές παραλίες και μικρές σε σχέση με το μέγεθος της παραλίας
  • Η ποιότητα του βυθού κοντά στην ακτή ήταν πολύ καλή
  • Οι ποσότητες των υλικών που συλλέχθηκαν στο βυθό κοντά στην ακτογραμμή της παραλίας ήταν μικρές και εκτιμάται ότι οφείλεται στο πολύ επικλινές του βυθού κοντά στην ακτή. Τα πιθανά υλικά που μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές παρασύρονται αμέσως σε πολύ μεγάλα βάθη και δεν παραμένουν κοντά στην ακτή

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται αναλυτικά τα ποσοτικά δεδομένα των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν  από τον καθαρισμό.

Ποσοτικά αποτελέσματα από τον καθαρισμό στο Μύρτο

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΥΡΤΟΥ

Ακόμα, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού πραγματοποιήθηκε  κάθοδος στο Μύρτο από αέρια ομάδα Παραπέντε με μηνύματα ευαισθητοποίησης.

Ο καθαρισμός διεξάχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Zero Waste Future με μεγάλο χορηγό την Coca-Cola Hellas και χορηγούς τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΣΑΝΚΕ, ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ, ECOELASTIKA, ΕΕΑΑ και COMBATT.

Διαβάστε επίσης : 300 κιλά σκουπιδιών απομακρύνθηκαν από την παραλία του Μύρτου (εικόνες)