Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον θάνατο εργαζομένου στο ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 09:52

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον θάνατο εργαζομένου στο ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς

Ένας ακόμα εργαζόμενος, ο ΗΛΙΑΣ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ, από το Πυργί της Κεφαλονιάς ,πατέρας 3 παιδιών, έπεσε νεκρός κατά την  διάρκεια της εργασίας του στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς στην περιοχή Παλλοστή, όταν καταπλακώθηκε από μηχάνημα, προσπαθώντας να διορθώσει βλάβη σ αυτό στον χώρο διαλογής απορριμμάτων.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΑΣ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ, που θυσιάστηκε στο βωμό της μεγιστοποίησης του κέρδους της εταιρείας που δούλευε.

Ο άτυχος εργαζόμενος δούλευε στην ιδιωτική εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟ  που διαχειρίζεται τον χώρο διαλογής απορριμμάτων, μετά την διάλυση  της Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας και την παράδοση της στους ιδιώτες από τον ΔΗΜΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ  και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ , ενεργώντας  το τοπικό κράτος ως το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους  και της εργοδοσίας , πλήρως εναρμονισμένο  με τις κεντρικές κατευθύνσεις κυβέρνησης – ΕΕ –κεφαλαίου.

Το ατύχημα αυτό δεν αποτελεί ούτε μια κακή στιγμή , ούτε ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς  βρισκόμαστε σε μια περίοδο που καθημερινά μαθαίνουμε για εργατικά ατυχήματα που ολοένα και πληθαίνουν σε όλους τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους στους Δήμους να αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα. Έχουμε  πάνω από 60 νεκρούς  κατά τα τελευταία χρόνια στους Δήμους.

Αντιθέτως είναι αποτέλεσμα των αιματηρών πολιτικών που εφαρμόζουν κυβέρνηση και δημοτικές αρχές πλήρως υποταγμένες στις επιταγές του κεφαλαίο και της ΕΕ όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέχρι και η ζωή των εργαζόμενων έχει μετατραπεί σε αναλώσιμα υλικά. ΄Εχει ξετιναχθεί από την επέλαση του κεφαλαίου. Η εργασιακή ασφάλεια και τα μέτρα προστασίας αποτελούν έξτρα κόστος για την εταιρεία και μειώνουν τα κέρδη.

Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας , τα εντατικοποιημένα ωράρια, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η έλλειψη επαρκούς προσωπικού, οι πενιχροί μισθοί, η έκθεση των εργαζομένων σε επιβλαβές περιβάλλον, αποτελούν κανόνα για τους περισσότερους ΟΤΑ όπως και εδώ στην Κεφαλονιά.

Καταγγέλλουμε  τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων  ΕΔΑΚΙ και την επιβλέπουσα  αρχή ΠΙΝ, που φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στο ΧΥΤΑ, όπως και για έλλειψη μέτρων  συντήρησης των μηχανημάτων.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ  Σ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΝΑ ΑΝΑΣΥΣΤΑΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ. Α  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΓΑΙΤΑΝΙΔΟΥ ΕΥΑΝΘΙΑ