Παρέμβαση Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Κεφαλονιάς με θέμα την κατάσταση της υγείας στο Νομό

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 11:45

Παρέμβαση Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Κεφαλονιάς με θέμα την κατάσταση της υγείας στο Νομό

Στο Δημοτικό συμβούλιο

Στον απόηχο του προχθεσινού Δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση της Υγείας στο νομό μας, κρίνουμε απαραίτητο να τονίσουμε την κοινή παραδοχή σχετικά με τα αποτελέσματα που βγήκαν:

Η βουλευτής και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και όλη η ηγεσία της 6ης ΥΠΕ , ήρθαν ,είδαν, δεν είπαν ούτε λέξη για την <<ταμπακιέρα>> ,και απήλθαν τάζοντας πράγματα και παροχές που ούτε οι ίδιοι δεν πίστευαν κατ ελάχιστο.

Το ΔΣ του σωματείου και οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία .Για το λόγο αυτό και αρνηθήκαμε να συγγράψουμε ψήφισμα με τον Δήμο και τον Ιατρικό σύλλογο γιατί η πραγματικότητα λέει ότι η κατάσταση της υγείας είναι γνωστή σε όλους όπως γνωστή είναι και η λύση του προβλήματος ,και σίγουρα δεν συνδέεται με την συγγραφή ενός ακόμη ψηφίσματος που θα μεγαλώσει την σχετική στοίβα. Αγώνες από όλους μας χρειάζονται, και πολιτική βούληση από αυτούς οι οποίοι ως ύψιστο καθήκον έχουν την πιστή εφαρμογή μνημονίων καταστροφής της χώρας και του λαού της.

Επειδή κάποιοι δεν <<είδαν και άκουσαν>> την παρέμβαση του Σωματείου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο
την δημοσιεύουμε για να τους βοηθήσουμε να την δημοσιεύσουν και αυτοί.

 

Κύριε Δήμαρχε ,κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι δεν έχει περάσει πολύς καιρός που σε αυτήν εδώ την αίθουσα σας ενημέρωσα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μονάδες υγείας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Τα πολλαπλά μηνύματα που λαβαίνουμε καθημερινά δεν είναι αισιόδοξα , ούτε μηνύματα βελτίωσης της λειτουργίας και της πλήρωσης κενών θέσεων των νοσοκομείων ,αλλά με πρώτο το Γενικό Νοσοκομείο και μετά τα πρόσφατα γεγονότα (νέα απόπειρα αυτοκτονίας), η κατάσταση επιδεινώνεται σε όλους τους τομείς.

Οι δομές υγείας στον νομό μας είναι οι εξής: Γενικό Νοσοκομείο,Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, Πτέρυγα Βεργωτή που περιλαμβάνει ΜΕΘ και ψυχιατρική κλινική ,2 Κ.Υ και 13 περιφερειακά αγροτικά ιατρεία.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από τις δομές υγείας που δεν λειτουργούν και είναι το Μαντζαβινάτειο νοσοκομείο, η πτέρυγα Βεργωτή και τα αγροτικά ιατρεία.

ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ: παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις και από τους<< επί τόπου>> και από τα υπουργοβουλευτικά γραφεία, είμαστε μάρτυρες μιας έρπουσας εγκατάλειψης του νοσοκομείου αυτού ,που αποτελεί ύβρι και για τον λαό της Παλλικής ο οποίος ακόμα παλεύει να επουλώσει τις πληγές του από τον σεισμό του 14 αλλά και για τους δωρητές του κληροδοτήματος και της ευγενικής χορηγίας τους. Η λειτουργία του νοσοκομείου αυτού είναι επιβεβλημένη εξαιτίας του γεωγραφικού ανάγλυφου και της αυξημένης σεισμικής επικινδυνότητας αλλά και από την αποδεδειγμένη λειτουργική χρησιμότητα του τα προηγούμενα χρόνια.
Είναι εγκληματικό να οδηγείται σε κλείσιμο ένα νοσοκομείο πλήρως λειτουργικό.

Μ.Ε.Θ.(μονάδα εντατικής θεραπείας) :Μύθος και πραγματικότητα.
Μύθος:<<δεν σηκώνει η Κεφαλονιά ΜΕΘ>>
Πραγματικότητα: εξαιρετικά απαραίτητη μονάδα σε έναν τόπο ο οποίος βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών σχεδόν κάθε στιγμή.
Εξαιρετικά απαραίτητη σε νησί που για 6 μήνες υπερδιαπλασιάζεται ο πληθυσμός του
Εξαιρετικά απαραίτητη όταν το κόστος σε κάθε αεροδιακομιδή ασθενούς ανέρχεται στις 7000 ευρώ.(αλήθεια με τα χρήματα που δίνονται ανά έτος για αυτό το λόγο ,πόσοι μόνιμοι εργαζόμενοι θα στελέχωναν τις κλειστές ΜΕΘ?)
Εξαιρετικά απαραίτητη όταν η πραγματικότητα δείχνει ότι μπορούν και πρέπει να λειτουργούν επικουρικά για όλα τα νησιά(οι ΜΕΘ)του Ιονίου αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Στα Ιόνια νησιά υπάρχουν 16 τέτοιες κλίνες εκ των οποίων λειτουργούν οι 5 της Κέρκυρας.Της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου παραμένουν κλειστές.Τονίζω εδώ ότι συχνότατα ,διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται στο Γ. Νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί κρεβάτι από την λίστα αναμονής.
Είναι τραγικό ότι για την την λειτουργία των 150 κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ πανελλαδικά ,χρειάζονται 700 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων αλλά αντί η κυβέρνηση να ανοίξει θέσεις μόνιμες για αυτούς, προτιμάει να τους εξαναγκάσει σε φυγή στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας , με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Η πανελλαδική πρωτιά με την υποστήριξη της βουλευτού, να μεταφερθεί μέρος της ΜΕΘ της Κεφαλονιάς, στην Πάτρα ,ήταν και θα είναι ουσιαστικά πιλοτική προσπάθεια εξαφάνισης μονάδας τόσο αναγκαίας για την ανθρώπινη ζωή.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Μύθος :<<δεν σηκώνει η Κεφαλονιά τέτοια κλινική>>
Πραγματικότητα: Η καταγεγραμμένη σκληρή πραγματικότητα δείχνει αριθμούς υπέρογκους και αδιαμφισβήτητους και βέβαια τα γεγονότα τα οποία πυκνώνουν επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια (αυτοκτονίες) αποδεικνύουν πικρά την αναγκαιότητα της άμεσης λειτουργίας της.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
Όσο αναγνωρίζεται από όλους μας η διοικητική διαίρεση της Κεφαλονιάς σε αρκετούς δήμους ,άλλο τόσο είναι επιβεβλημένη η απρόσκοπτη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων που έχουν θεσμοθετηθεί για το νησί. Στο σημείο αυτό θεωρώ αναγκαίο να τονίσω την μεγάλη σημασία της σωστής λειτουργίας των ιατρείων αυτών.
Τα αγροτικά ιατρεία αποτελούν τους θεματοφύλακες στης υγείας στην περιφέρεια του νησιού .Σε αυτά ο γιατρός δεν γράφει απλά φάρμακα,όπως εντέχνως κάποιοι θέλουν να περάσουν σαν μήνυμα , αλλά σώζει ανθρώπινες ζωές ,δίνοντας το είδος της βοήθειας που θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο υπέρ του ασθενούς έτσι ώστε να προλάβει να αντιμετωπιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο.
Θεωρώ απαραίτητο στο σημείο αυτό να τονίσω ότι και η συνταγογράφηση αλλά και η εξέταση που διενεργείται σε ένα αγροτικό ιατρείο ,όχι μόνο δρά επικουρικά πάνω στον ντόπιο πληθυσμό αλλά και αποσυμφορητικά για το κεντρικό νοσοκομείο.
Στα 13 περιφερειακά αγροτικά ιατρεία και στο Κ.Υ της Σάμης από τους 25 γιατρούς που θα έπρεπε να υπηρετούν ,στη θέση τους βρίσκονται μόνο 6 με τους υπολοίπους να είναι αποσπασμένοι στα νοσοκομεία του νησιού κυρίως στο Γενικό στο Αργοστόλι.

Πάμε και στη μονάδα υγείας του νησιού που θεωρούμε ότι ΑΚΟΜΑ λειτουργεί όπως μπορεί, το Γενικό Νοσοκομείο ,το οποίο λειτουργεί με προσωπικό λιγότερο του 50% της δύναμής του όλων των ειδικοτήτων. Σε σύνολο 211 οργανικών θέσεών του είναι καλυμμένες οι 119 λάβετε υπ όψιν σας ότι από αυτές λείπουν και εργαζόμενοι με μετακινήσεις και αποσπάσεις .Από τις 44 οργανικές θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες οι 28. Τονίζω εδώ ότι μέσα στο 2019 και στο 2020 λήγει η σύμβαση των επικουρικών και των 13 εργαζομένων με συμβάσεις ΟΑΕΔ .

Στην πράξη τα νούμερα που σας ανέφερα σημαίνουν:
Μία με δύο νοσηλεύτριες στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου να διαχειριστούν τεράστιο όγκο δουλειάς και ταυτόχρονα να είναι εκτεθειμένες σε πολλαπλούς και αστάθμητους κινδύνους.
Ένας τραυματιοφορέας ανά βάρδια να καλύπτει όλο το νοσοκομείο.
Εργαστήρια με ακάλυπτες βάρδιες. Την Δευτέρα λόγου χάρη το απόγευμα το ακτινολογικό εργαστήριο θα είναι κλειστό,<<ενημερώνουμε>> να μην αρρωστήσει κανένας ,προτιμήστε άλλη μέρα.
Γιατροί να εφημερεύουν συνεχόμενα ολόκληρο 15ήμερο.
Κάλυψη κάθε κλινικής από 1-2 νοσηλεύτριες ανά βάρδια και για 40 ασθενείς, κάποιοι και διασωληνωμένοι ή με βαριά ψυχικά νοσήματα.
Λεηλασία των χώρων του νοσοκομείου λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού(θυρωρών πχ).
Υλικοτεχνική υποδομή που η κρατική μέριμνα είναι ανύπαρκτη ως προς την συντήρηση και τον εξοπλισμό της.
Στο σημείο αυτό κρίνω απαραίτητο να αναφέρω ότι επειδή ακριβώς οι Κεφαλονίτες και οι Κεφαλονίτισσες έχουν στην κορυφή της αντζέντας τους την υγεία ,από όπου και να βρίσκονται παρεμβαίνουν καθοριστικά τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού στις μονάδες υγείας του νησιού.
Τους ευγνωμονούμε βαθύτατα για αυτό.
Oι οικονομικοί προυπολογισμοί για την λειτουργία των νοσοκομείων έρχονται ψαλιδισμένοι και ελλειμματικοί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Για το 2018 ο προυπολογισμός για το Γ.Νοσοκομείο ήταν 3.639.631 ευρώ και τελικά το νοσοκομείο πήρε 3.606.787 και όσο για το 2019 προβλέπονται ακόμα λιγότερα ή 3.551.970 ευρώ.
Κυρίες και κύριοι όποιος υποστηρίζει όπως ο διοικητής του Γ.Νοσοκομείου ή επιβάλλει διά της υπογραφής του ότι η Κεφαλονιά δεν αντέχει <<Μαντζαβινάτεια, ΜΕΘ και ψυχιατρική κλινική >>,υπογράφει θανατικές καταδίκες για αυτούς που κάπου στην πορεία θα πεθαίνουν γιατί τα παραπάνω θα είναι κλειστά.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι πολλά πολλά χρόνια πιο πίσω και όμως η Κεφαλονιά είχε και ισχυρό νοσοκομείο στο Ληξούρι και ψυχιατρικό νοσοκομείο και πλείστα <<φιλανθρωπικά ιδρύματα >>όπως λέγονταν .Σήμερα που μετράμε 2019 γιατί δεν μπορεί να τα έχει???

Κυρία και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι οι άνθρωποι που θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας κλειστών υποδομών υγείας ,ΔΕΝ είναι αριθμοί σε μια σελίδα ,ΔΕΝ είναι <<τόσο τοις εκατό>>.Είναι άνθρωποι σαν εσάς και εμένα,φίλοι μας ή όχι ,γνωστοί ή εντελώς άγνωστοι.'Όποιοι και εάν είναι όμως κάποτε ονειρεύτηκαν ,αγάπησαν ,δημιούργησαν,αγωνίστηκαν ,και ε μαι απόλυτα σίγουρη ότι θέλουν και να γεράσουν.

Τα νοσοκομεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιχειρήσεις που ανοιγοκλείνουν τις πόρτες τους ανάλογα με το κέρδος που θα έχουν.Και βέβαια τα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς δεν είναι κρεματόρια η λευκά κελιά ,να δολοφονούν δια των ελλείψεων τους και να φυλακίζουν ασθενείς και μάλιστα με αστυνομική φρούρηση.Να υποθέσουμε ότι η επόμενη κίνηση που θα εκ πορευθεί από το τετρ άπτυχο κυβέρνηση-υπουργείο- 6η ΥΠΕ και διοικητής νοσοκομείου θα είναι μια σανίδα στο ψηλότερο σημείο του νοσοκομείου από την οποία θα οδηγούνται στο κενό οι ψυχικά ασθενείς?

Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και τα όργανά της και που δικαιολογείται πλήρως από την προσπάθεια όσων έχουν υπογράψει μνημόνια με αντάλλαγμα καρέκλες και <<βαρβάτους>>μισθούς .Η πραγματικότητα είναι αυτή που βιώνει ο πολίτης όταν απευθύνεται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας (εάν το βρει ανοιχτό).
Κύριε Δήμαρχε ,εσείς ,εγώ εκπροσωπώντας το Σωματείο και αρκετοί φορείς από όλη την Κεφαλονιά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν βρεθήκαμε στο υπουργείο Υγείας ,παρουσία όλης της ηγεσίας του, διεκδικώντας καλύτερο υγειονομικό μέλλον για τα νησιά μας. Από αυτήν τη συνάντηση πήραμε μόνο συμπάθεια και μπόλικη κατανόηση. Όμως η ανθρώπινη ζωή για να σωθεί χρειάζεται ανοιχτά και στελεχωμένα νοσοκομεία ,υποδομές που θα λειτουργούν άψογα, εργαζόμενους όχι κουρασμένους και υπό το κράτος του φόβου,σύγχρονο εξοπλισμό. Η συμπάθεια δίνεται τόσο απλόχερα όταν λείπουν όλα τα παραπάνω.

Αντίθετα ,όσο θα υπερτερούν αιματοβαμμένα πλεονάσματα και η πληρωμή τόκων ανήθικων δανείων ,τόσο περισσότερο θα πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν έτυχαν της φροντίδας που άξιζαν.
Με σχεδόν κανονιοβολισμούς εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση και από την βουλευτή του νομού προσωπικά , το <<δόγμα>>του ένας προς έναν ως προς τον ρυθμό των προσλήψεων. Δηλαδή για κάθε εργαζόμενο που θα φεύγει θα γίνεται μια πρόσληψη. Μάλλον με διασωληνωμένο ασθενή μέχρι να βρεθεί εντατική να τον νοσηλεύσει μοιάζει το παραπάνω. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ενώ οι αποχωρήσεις εργαζομένων το 2017 ήταν αρκετές ,προσλήψεις έγιναν μόνο 2 και αυτές έγιναν από παλιές προκηρύξεις.
Όσο για το 2018 και 2019 έχει ο θεός...ένας προς έναν.!!!

Υπάρχει μόνο μία αλήθεια και αυτή είναι ότι εάν εξακολουθούν και λειτουργούν ακόμη οι μονάδες υγείας της Κεφαλονιάς ,αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους τους όλων των ειδικοτήτων:
Στον νοσηλευτή ή την νοσηλεύτρια που δουλεύουν μόνοι στο τμήμα επειγόντων ,ακάλυπτοι σχεδόν πάντα σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις και που ποτέ δεν χάνουν ούτε την ψυχραιμία ούτε και την επάρκειά τους
Στον τραυματιοφορέα τον πενιχρά αμειβόμενο ,που στην βάρδια του έχει την ευθύνη όλου του νοσοκομείου και παρόλα αυτά χαμογελαστός θα τρέξει να βοηθήσει.
Στον ειδικευόμενο γιατρό ,έναν πολύ νέο άνθρωπο συνήθως,που έχει πέσει στα πολύ βαθιά και που όμως θα φερθεί σαν έμπειρος γιατρός
Στον ειδικευμένο γιατρό που καλείται να δώσει λύση στα δύσκολα και που εφημερεύει συνεχόμενα 15νθήμερο γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι ότι πρέπει να γίνεται
Στην νοσηλεύτρια της βάρδιας στην κλινική που θα κάνει τα πάντα μόνη της για τους ασθενείς του θαλάμου της και ας ξέρει ότι στο τέλος της βάρδιας της μπορεί να οδηγηθεί στον εισαγγελέα σαν εξιλαστήριο θύμα.

Κυρίες και κύριοι όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος στην βάρδια μας κανένας από εμάς δεν πηγαίνει στο σπίτι του χαμογελαστός και ανάλαφρος .Όμως όπως ορίζει η ζωή συνεχίζουμε . Ξέρουμε όμως ότι την ίδια στιγμή σε κάποιο σπίτι, σε κάποια οικογένεια,άνθρωποι θρηνούν, γονείς μπορεί να υποφέρουν από τον μέγιστο πόνο, παιδιά ίσως αναζητούν με το βλέμμα στην πόρτα γονιό που δεν θα την ξαναπεράσει. Όμως και αυτοί που μένουν αλλά και εμείς ΠΡΕΠΕΙ να ξέρουμε ότι έγιναν τα πάντα για την σωτηρία του. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι κάθε αγώνας και διεκδίκηση που κάνουμε για την υγεία που δικαιούμαστε και μας αξίζει να έχουμε, είναι αγώνας για την ζωή κάθε ενός από εμάς αλλά τη ζωή των παιδιών μας.

Βάσω Βουτσινά
Πρόεδρος ΔΣ




00 inkefalonia general ad 300X250