Η εκκλησία της Παναγίας στα Δεματορά (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 11:41

Η εκκλησία της Παναγίας στα Δεματορά (εικόνες)

Η εκκλησία αυτή βρίσκεται μέσα στο χωριό των Δεματορών, στο συνοικισμό Γραικουσάτα

Από το Ημερολόγιο του 2014 του Συλλόγου των απανταχού Μονοπολάδων Κεφαλονιάς με τίτλο “Εκκλησίες και ξωκλήσια των χωριών μας”, που είχαν επιμεληθεί οι Γεράσιμιος Κονιδάρης και Πέτρος Πετράτος.

Είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Παναγίας (21 Νοεμβρίου).

Η εκκλησία αυτή βρίσκεται μέσα στο χωριό των Δεματορών, στο συνοικισμό Γραικουσάτα. Πρέπει να είχε κτιστεί πριν από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ήταν αρχικά ιδιόκτητη· ανήκε στην οικογένεια Γραικούση. Σήμερα είναι ενοριακή. Το έτος 1846, που αναγράφεται στη σιδερένια πόρτα της εισόδου της δυτικής πλευράς, ίσως να δηλώνει ανακατασκευές που έγιναν (ήταν μικρότερη η πρώτη εκκλησία), ενώ το έτος 1909, που αναγράφεται στο πορτόνι, δηλώνει τις επισκευές που έγιναν από τον ιερομόναχο Δανιήλ Γραικούση, όταν στο μεσοδιάστημα των δύο ηγουμενιών του (1878-1905 και 1912-1915) στο μοναστήρι των Κηπουριών επέστρεψε στο χωριό του, τα Δεματορά. Σημειώνουμε ότι στις αρχές του 1855 έγινε σοβαρή κλοπή (πολλά τάματα από τη ζώνη της εικόνας της Παναγίας, καντήλι, δισκοπότηρο, λόγχη κ.ά.), με αποτέλεσμα να συνταχθεί αφορισμός από τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλονιάς.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της εκκλησίας:

Εξωτερικά:

-- είναι κτισμένη μέσα σε έναν περίβολο, όπου περιλαμβάνεται και το νεκροταφείο,

-- η είσοδος στο προαύλιο γίνεται μέσω της βάσης του καμπαναριού, το οποίο είναι τύπου “πλακέ” (φράγκικο), κατασκευής 1909,

-- ο προσανατολισμός του κτηρίου είναι σωστός,

-- την κύρια όψη αποτελεί η δυτική πλευρά του κτηρίου, όπου και η κύρια είσοδος, πλαισιωμένη με παραστάδες και τριγωνικό αέτωμα.

Εσωτερικά:

-- το δάπεδο αποτελείται από μαρμάρινες πλάκες,

-- στον τοίχο της Πρόθεσης, στο Ιερό, κρέμεται το λεγόμενο “δίπτυχο”, ο ξύλινος δηλαδή πίνακας με τα ονόματα των παλαιών νεκρών ιερέων, ιερομονάχων, κτητόρων και ανακαινιστών της εκκλησίας.

Σημερινός εφημέριος ο παπα-Θανάσης Λυκούδης.

Σημερινοί επίτροποι οι συγχωριανοί μας Ηλίας (Λάκης) Γραικούσης και Τζάνης Γραικούσης, ενώ επί χρόνια υπηρέτησε ως επίτροπος ο Γεράσιμος Χρ. Γραικούσης.

 Πηγή: Lixouri.gr 

dematoralixouri52dematoralixouri58dematoralixouri60dematoralixouri61dematoralixouri65dematoralixouri67dematoralixouri70dematoralixouri74dematoralixouri77dematoralixouri78dematoralixouri79


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250