ΕΛΜΕΚΙ: Μήνυμα για την 28 Οκτώβρη 1940

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 09:23

ΕΛΜΕΚΙ: Μήνυμα για την 28 Οκτώβρη 1940

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ

 

Μήνυμα για την 28 Οκτώβρη 1940

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940  εμείς,  οι καθηγητές σας, σας καλούμε να αναζητήσετε και να μάθετε την πραγματική ιστορική αλήθεια που δεν βρίσκεται στα σχολικά βιβλία, αφού υπάρχει η συστηματική επιδίωξη να κρυφτεί.

Η ιστορική αλήθεια είναι μία και τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους! Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι δεν ήταν τρελοί. Ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με εκλογές σε κλίμα χειραγώγησης και τρομοκρατίας. Τον στήριξαν οι βιομήχανοι. Ο φασισμός γιγαντώθηκε με την οικονομική ενίσχυση που απλόχερα του παρείχαν δεκάδες καπιταλιστές των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας (“Ford”, “General Motors”, IBM,  Siemens). Μπορείς μόνος σου να σκεφτείς: Είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί να χρηματοδοτούσαν με τα εκατομμύριά τους έναν τρελό; Γιατί οι πόλεμοι δε γίνονται ούτε από τρέλα ούτε από ψυχοπάθεια. Γίνονται για το μοίρασμα των αγορών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και κρατών. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και όμως, και σήμερα βομβαρδίζουν λαούς για τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων.

Σήμερα η κυβέρνηση γεμίζει τη χώρα μας με Νατοϊκές βάσεις, από όπου φεύγουν τα αεροπλάνα και τα πλοία που σκορπούν το θάνατο στους λαούς προκαλώντας πόνο και προσφυγιά. Την ώρα που οι ΗΠΑ αποδεσμεύονται από την συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα και ετοιμάζονται ακόμη και για πολεμικές συγκρούσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη και αστικές τάξεις άλλων χωρών, η κυβέρνηση μιλά για γεωπολιτική σταθερότητα και μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο αλλά και μαγνήτη επιθέσεων! Οι καπιταλιστές βέβαια σήμερα όπως και τότε δε θα πάνε να πολεμήσουν. Βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται και οι ίδιοι «την κάνουν»,  όπως «την έκαναν»  και το 1940, που έφυγαν και πήγαν στο Κάιρο με την ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας μαζί και το χρυσάφι της χώρας και αφήνοντας το λαό στο έλεος τριών κατακτητών: Ιταλών, Βουλγάρων και Γερμανών. Αλλά  και το κομμάτι από αυτούς που έμειναν πίσω, συνεργάστηκε με τους κατακτητές εναντίον του λαού και γινόταν κουκουλοφόροι που κατέδιδαν τους αγωνιστές του ΕΑΜ. Ήταν οι γνωστοί χίτες και ταγματασφαλίτες (όπως και η ΠΟΚ τοπικά), τους οποίους σήμερα υμνούν οι ιδεολογικοί απόγονοί τους οι χρυσαυγίτες, που συγχαίρουν την Ελλάδα γιατί είναι πρώτη σε ΝΑΤΟΪΚΕΣ δαπάνες και που πρόσφατα βεβήλωσαν τα μνημεία της Αντίστασης του λαού.

Ο λαός όμως τότε δεν περίμενε κανέναν σωτήρα για να τον σώσει! Είπε το μεγάλο ΟΧΙ, οργανώθηκε στο ΕΑΜ, τον ένοπλο ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ και έδιωξε Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες. Το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές. Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη “μάχη της σοδειάς”. Εμπόδισε με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς να γίνει η Βόρεια Ελλάδα μέρος του Βουλγαρικού φασιστικού κράτους κ.α.

Αγαπητοί μαθητές. Και τότε και σήμερα αυτό που πραγματικά φοβούνται όλοι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο, είναι ο οργανωμένος λαός που διεκδικεί να κάνει κουμάντο στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει. Τα παπαγαλάκια του συστήματος θέλουν να «κάτσεις φρόνιμα», σε μια περίοδο που με βάση πρόσφατη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ το 34% της ελληνικής κοινωνίας ζει κοντά στο κατώφλι της φτώχειας (4500 ευρώ το χρόνο!!). Ετοιμάζουν ένα λύκειο-εξεταστικό μαραθώνιο και το Υπουργείο Παιδείας καταγγέλλει τα μαθητικά συλλαλητήρια στις 29 Οκτώβρη ως υποκινούμενα κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει πόσο βαθιά βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.... Το ΟΧΙ είναι και σήμερα καθήκον και υποχρέωση μας!

Σας ζητούν να σκύψετε το κεφάλι, γιατί «δεν έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες», γιατί «άλλοι αποφασίζουν», γιατί «πρέπει, ο καθένας να κοιτάει μόνο τον εαυτό του και τα μαθήματά του» ή γιατί «σε λίγα χρόνια όλα θα φτιάξουν και θα ζήσετε ζωή χαρισάμενη». Αυτά λένε γιατί σας θέλουν υποταγμένους. Τιμάμε το ΟΧΙ του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο. Ψάξτε μόνοι σας, ρωτήστε και μάθετε την αλήθεια για το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση. Αγωνιστείτε να ζωντανέψει η νέα αντεπίθεση και αντίσταση της δικής σας εποχής. Τίποτα δε χαρίζεται! Όλα κατακτιούνται! Η ιστορία της γενιάς σας θα γραφτεί πάλι με αγώνες!

Αργοστόλι  25-10-2018

               ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Μαντζουράτος Δημήτρης

         

Η Γενική Γραμματέας    

Ποταμιάνου Σοφία