Εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο: Δεν θυσιάζουμε τις πηγές ενέργειας και το περιβάλλον στα κέρδη των μονοπωλίων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 13:30

Εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο: Δεν θυσιάζουμε τις πηγές ενέργειας και το περιβάλλον στα κέρδη των μονοπωλίων

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΓΣ αντιπροσώπων του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για το επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνεται, αναφορικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή και στη χώρα μας ευρύτερα. Ως γνωστόν η Κεφαλονιά και η Ιθάκη περιτριγυρίζονται από τα θαλάσσια «οικόπεδα» με αριθμούς 6, 7 και 8, στα οποία δρομολογούνται εξορύξεις, χωρίς η κυβέρνηση να δίνει καμία πειστική απάντηση - δέσμευση στις δικαιολογημένες ανησυχίες του λαού της περιοχής μας και μιας σειράς επιστημονικών και μαζικών φορέων. Το κριτήριο που ακολουθεί για τις προκηρύξεις είναι η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη, για την επίτευξη της οποίας ακούγονται διθύραμβοι. Σε αυτούς επικουρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και η τοπική διοίκηση. Καμία σχέση δεν έχουν οι πανηγυρισμοί με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες (θέσεις εργασίας με δικαιώματα, φθηνά καύσιμα, προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας).

Η ΓΣ αντιπροσώπων του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους, γιατί στο βωμό των κερδών θυσιάζεται η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό, εξάλλου, δείχνει η διεθνής εμπειρία, ιδιαίτερα από περιοχές όπως η δική μας, που η εξόρυξη αφορά πολύ μεγάλα βάθη και έχουν μεγάλη σεισμικότητα. Κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν διασφαλίζεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, ενώ το δέλεαρ των παροχών μέρους των κερδών προς την τοπική διοίκηση θα είναι άλλοθι για περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης. Η απόληψη των υδρογονανθράκων ισοδυναμεί με αποστέρηση ενός αποθέματος, με κλοπή του μέλλοντος των παιδιών μας.

Η ΓΣ αντιπροσώπων του ΝΤ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η εξόρυξη με τη σημαία της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που υψώνει η κυβέρνηση, εντάσσεται στον επικίνδυνο ανταγωνισμό καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής. Δεν ξεχνάμε ότι οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένοι με αίμα.

Αυτή η κατάσταση και οι επιπτώσεις δεν είναι μονόδρομος. Σε μια κεντρικά σχεδιασμένη ανάπτυξη, σε μια κοινωνία που δεν θα υποτάσσονται όλα στο κέρδος αλλά στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών, μπορεί να αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας σε όφελός μας. Τότε μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση, να υπάρξει συνδυασμένη και ισόρροπη αξιοποίηση όλων των μορφών ενέργειας και των κλάδων της οικονομίας, να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία, να κατοχυρωθεί το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Τώρα χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας κόντρα στην κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης, μακριά από τα αντιτιθέμενα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου (πχ. τουριστικού) ή «εναλλακτικών» ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, με τα οποία στρατεύονται μια σειρά γνωστές διεθνείς ΜΚΟ. Για ενέργεια στην υπηρεσία του λαού, με απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την περιοχή μας.

Αργοστόλι 08/10/2018

Για τη ΓΣ αντιπροσώπων του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Διονύσης Γεωργόπουλος

Σοφία Μισαηλίδου




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250