Ανοιξε και πάλι τις πόρτες του το ανακαινισμένο - επισκευασμένο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων για το 11ο Πανιόνιο Συνέδριο (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 10:11

Ανοιξε και πάλι τις πόρτες του το ανακαινισμένο - επισκευασμένο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων για το 11ο Πανιόνιο Συνέδριο (εικόνες)

Δήλωση με νόημα του Γεράσιμου Βεργωτή για τα μηχανήματα της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς 

Στο ανακαινισμένο - επισκευασμένο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων, διεξήχθη η απογευματινή συνεδρία της Πέμπτης στο πλαίσιο του 11ου Πανιόνιου Συνεδρίου.

Μια συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στον Γεώργιο και στη Μάρη Βεργωτή για τη μεγάλη και διαχρονική συμβολή τους στον πολιτισμό της Κεφαλονιάς και ευρύτερα της χώρας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, η περιφεριακή σύμβουλος Σουζάνα Πεφάνη και ο τέως αντιπεριφεριάρχης Σωτήρης Κουρής, αλλά και πλήθος κόσμου που γέμισαν ασφυκτηκά την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και πραγματικά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Ιδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή γι’ αυτή την πολύ όμορφη ανακαίνιση, καθώς λόγω του σεισμού του 2014 το κτήριο είχε «πληγωθεί» και είχαν σταματήσει οι εκδηλώσεις.

Γ. Βεργωτής: «Δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται η επιθυμία των δωρητών"


Αρχής γενομένης από την χθεσινή, πλέον το Πνευματικό Κέντρο είναι και πάλι διαθέσιμο και αυτό τόνισε στην ομιλία του και ο Γεράσιμος Βεργωτής, πρόεδρος του Ιδρύματος «Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή» και πρόεδρο της Φιλαρμονικής Σχολής Αργοστολίου, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και έκανε μία αναδρομή στην σπουδαία πορεία του Γεωργίου Βεργωτή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ο Γεώργιος Βεργωτής προσέφερε στην ζωή του σε δωρεές στο νησί του περί τα 6 εκατομμύρια δολάρια που με σημερινά χρήματα είναι γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ (!)» παράλληλά ο κ. Βεργωτής αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με την μεταφορά των μηχανημάτων της ΜΕΘ της Δωρεάς Βεργωτή στο Νοσοκομείο του Ρίο λέγοντας πως «δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται η επιθυμία των δωρητών και θα πρέπει να ερευνηθούν αυτές οι φήμες που ακούγονται».

Πρόεδροι στην εκδήλωση ήταν ο κ. Νικόλαος Μπούκας, επίκουρος καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ο κ. Αθανάσιος Σπ. Φωκάς, ακαδημαϊκός, καθηγητής του πανεπιστημίου Cambridge

Ακολούθως έγινε διάλεξη από τον ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Βοκοτόπουλο: «Το Ευρετήριο Βυζαντινών Τοιχογραφιών Ιονίων νήσων της Ακαδημίας Αθηνών» και διάλεξη από τον ακαδημαϊκό, καθηγητή του πανεπιστημίου Cambridge Αθανάσιο Σπ. Φωκά: «Αντίληψη και Αισθητική».

Στη μνήμη Γεράσιμου Σκλάβου έγιναν ανακοινώσεις από την Νέλλη Κωνσταντάκη-Χιόνη: «Γεράσιμος Σκλάβος (19271967). Μια προσωπική εκτίμηση για τον άνθρωπο που γνώριζα και το έργο του» την Βασιλική Χρυσοβιτσάνου, Χριστίνα Παλαιολόγου: «Μια κριτική προσέγγιση στα κείμενα για την Τέχνη του Γεράσιμου (Σταματελάτου) Στέρη» και την Μάγδα Κουμπαρέλου: «Η τελευταία έκθεση του ζωγράφου Γεράσιμου (Σταματελάτου) Στέρη στον Βόλο το 1936 πριν την αναχώρησή του για την Αμερική».

Ακολούθησε Στρογγυλή Τράπεζα. Οργάνωση-συντονισμός Δώρα Μαρκάτου, με θέμα: «Κρίσιμα ζητήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στα Επτάνησα (18ος-αρχές 20ου αιώνα)». Συμμετέχουν: Αφροδίτη Αγοροπούλου-Μπιρμπίλη, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Παναγιώτης Ιωάννου, Τένια Ρηγάκου, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία από τη Χορωδία και Μαντολινάτα Λειβαθούς (μαέστρος: Βασίλης Καλογηράς).
Τέλος, παρατέθηκε δεξίωση από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, Γεράσιμο Βεργωτή.

Γιώργος Χαλαβαζής 

 DSC 0400DSC 0406DSC 0408DSC 0410DSC 0411DSC 0417DSC 0422DSC 0423DSC 0427DSC 0428DSC 0429DSC 0434DSC 0438DSC 0442DSC 0443DSC 0446DSC 0449DSC 0450DSC 0451DSC 0455DSC 0457DSC 0460DSC 0462

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250