Η Κίνηση Πολιτών Παλικής και Ληξουρίου έκανε... κίνηση και όλοι είπαν «Ως εδώ και μη παρέκει»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 14:18

Η Κίνηση Πολιτών Παλικής και Ληξουρίου έκανε... κίνηση και όλοι είπαν «Ως εδώ και μη παρέκει»

Με 3.815 υπογραφές και δυναμική συγκέντρωση 400 πολιτών στο κλειστό, φώναξαν για το «πάγωμα» των έργων αποκατάστασης από τους σεισμούς

Το κλειστό Γυμναστήριο του Ληξουρίου ήταν κατάμεστο από 400 άτομα στις εξέδρες του. Μόνο που τούτη τη φορά, όσοι βρέθηκαν εκεί δεν το έκαναν για να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός!

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Βρέθηκαν εκεί για να ακούσουν, να ενημερωθούν, να προτείνουν και στην τελική να διατρανώσουν την αντίθεσή τους για αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έχουν γίνει στην πολύπαθη μετά τους σεισμούς του 2014 Παλική. Να πουν... «ως εδώ και μη παρέκει».

Την συγκέντρωση οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Ληξουρίου & Παλικής με αφορμή την 3η επέτειο των σεισμών του 2014.

Με 3.815 υπογραφές συμπαράστασης Ληξουριωτών και Παλικισιάνων στο Κείμενο Αιτημάτων της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου & Παλικής, οι επικεφαλής της Κίνησης πέρασαν το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα και έχοντας συναντήσεις με Υπουργούς και Φορείς.

Την τελευταία εβδομάδα Επιτροπή της Κίνησης συναντήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών κ. Σπρίτζη, τον Υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μπαλάφα, με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, τη Βουλευτή Κεφαλονιάς κ. Θεοπεφτάτου και τους Κεφαλονίτες Βουλευτές κ.κ. Βούλτεψη, Γιακουμάτο, Λυκούδη, και Παπαρήγα.

Σε όλους η κίνηση των πολιτών έθεσε τα σοβαρά προβλήματα του Ληξουριού και της Παλικής, λόγω της μη αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς και συζήτησε μαζί τους τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.

Τόσο οι 3.815 υπογραφές, όσο και το συνεχόμενο «τρέξιμο» της Κίνησης προς τους αρμόδιους φορείς, απέσπασε θετικά σχόλια από όλους όσοι βρέθηκαν χθες το κλειστό του Ληξουρίου και αξίζουν μπράβο, αλλά παράλληλα να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να πιέσουν καταστάσεις προς όφελος του τόπου μας.

Το παρών στην συγκέντρωση έδωσε η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Στο πάνελ βρέθηκαν ο Διονύσιος Βώρος, Χειρουργός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ, ο Κώστας Κονταρίνης, Συν/χος, ο Γιάννης Λαδάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ, η Μαίρη Μαυρή-Βαβαγιάννη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ, ο πρόεδρος ττου συλλόγου "Φίλων του «Μαντζαβινάτειου» Νοσοκομείου, Γεώργιος Χρηστόπουλος-Γερουλάνος, ο Δημήτρης Μεσσάρης, από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κεφαλονιάς.
Την συζήτηση συντόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιά Ηλίας Παρίσης.

Ουσιαστικά κατά την χθεσινή συγκέντρωση, συζητήθηκαν οι προοπτικές επανασύστασης του Δήμου Παλικής, η πορεία των έργων αποκατάστασης από τους σεισμούς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου (το κείμενο σε νεότερο άρθρο).

Λαδάς: «Στην Αθήνα εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την επανασύσταση του Δήμου Παλικής»

Πρώτος τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Λαδάς, ο οποίος έθεσε επί τάπητος δύο θέματα. Το θέμα της επανασύστασης του Δήμου Παλικής, αλλά και το ζήτημα των έργων αποκατάστασης. Όσον αφορά το θέμα της επανασύστασης του Δήμου Παλικής, από τις επαφές στην Αθήνα, προέκυψε ότι κάτι τέτοιο φαντάζει αυτή τι στιγμή δύσκολο. «Εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, πλην όμως το θέμα δεν έχει κλείσει τελείως. Όπως μας είπαν θα το ξαναδούν γύρω στον Μαίο».

Πρέπει να λύσουμε τα ζητήματα το συντομότερο δυνατό

Ο κ. Λαδάς υποστήριξε επίσης πως στις συναντήσεις με τους φορείς και τους Υπουργούς, τέθηκαν επί τάπητος τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παλική, όσον αφορά τις υποδομές της, τα σχολεία της, τα κτίρια της, το οδικό δίκτυο τονίζοντας πως η Κίνηση πολιτών ώστε να ξεκινήσουν οι επισκευές που ήδη έχουν καθυστερήσει.

Μάλιστα, ο κ. Λαδάς είπε πως μερικοί Υπουργοί και φορείς δεν είχαν ενημέρωση και είχαν την εντύπωση πως τα έργα είχαν τελειώσει (!).

«Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία φορέων, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα» ήταν τα λόγια του κ. Λαδά.
Βουλευτής Κεφαλονιάς: «Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις»

Στην τοποθέτησή της, η Βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, μίλησε για τις συναντήσεις στην Αθήνα, αλλά και για τις καθυστερήσεις στα έργα τις οποίες χαρακτήρισε αδικαιολόγητες.
Τόνισε ωστόσο πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό ότι το λιμάνι θα έχει τελειώσει τον Απρίλιο και σημαντικά κομμάτια της οδοποιίας μέσα στο 2017. Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία στην βουλή για τις Εργατικές Κατοικίες, αλλά και για τα χρήματα από το «Πράσινο Ταμείο» και τα χρήματα που θα δοθούν στον Δήμο Κεφαλονιάς για συγκεκριμένες δράσεις.

Ανέβηκαν οι τόνοι...

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, ανέβηκαν οι τόνοι, όταν ο αντιδήμαρχος Παλικής Αλέξης Μοσχονάς στην τοποθέτησή του καταφέρθηκε εναντίον της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του έργου της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου. Κάπου εκεί παρενέβη ο Γιάννης Λαδάς, ο οποίος σε έντονο ύφος είπε στον κ. Μοσχονά ότι «εδώ δεν θα λύσετε τα κομματικά σας προβλήματα». Κάπου εκεί διακόπηκε τη τοποθέτηση του αντιδημάρχου Παλικής, ο οποίος αποχώρησε από την συγκέντρωση.

Αργότερα, ο κ. Λαδάς ζήτησε δημόσια συγνώμη για αυτή του την... λεκτική εκτροπή.

Στην συγκέντρωση, τοποθετήθηκαν επίσης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ Διονύσης Γεωργόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία της Κεφαλονιάς».

Αραβαντινός: «Αλληλέγγυοι στην προσπάθεια αυτή»

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Αραβαντινός τόνισε πως: «Υπάρχει εξοργιστική η ολιγωρία από την κρατική μηχανή, αλλά και βαθύς λήθαργος από την Δημοτική Αρχή, όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών. Είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτή σας την προσπάθεια».

Μίλησαν επίσης, ο Ιωσήφ Λουκέρης, η Ελπίδα Κατσαίτη, ο κ. Μαρούλης, ο Παναγής Βλάχος, ο Σταύρος Λυκούδης, κάτοικοι της περιοχής, ο Δημήτρης Μαντζουράτος εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Παναγή Ρουχωτας από την Κοντογεννάδα, όλοι στην κατεύθυνση ότι πρέπει άμεσα να γίνει κάτι για το Ληξούρι και συνολικά την Παλική.

Ο Βασίλης Ρουχωτάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωμένη Τετράπολη» τόνισε πως «Βρισκόμαστε σε “πόλεμο” με την Κυβέρνηση, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Είναι πολιτικό το ζήτημα και ο δήμος και σήμερα είναι απών! Σε κάθε θέμα που θα φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά το Ληξούρι, θέλουμε εκεί την παρουσία σας».

Θεόφιλος: «Να φτιάξουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο»

Σημαντική τοποθέτηση και από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλο Μιχαλάτο ο οποίος και πρότεινε: «Ήρθατε ως κίνηση για να καλύψετε κάποιο κενό που υπάρχει. Και μπράβο σας. Χρειάζεται να φτιάξουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο και να φέρουμε μυαλά Κεφαλονιτών από όλο τον κόσμο να βοηθήσουν . Χρειάζεται επίσης, ο Δήμος να βάλει να βάλει στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα και στο τεχνικό του πρόγραμμα και την Παλική, ώστε να αναπτυχθεί και η βουλευτής να κινηθεί προς την κατεύθυνση η Παλική να παίρνει αυξημένες επιδοτήσεις. Πρέπει όλοι να παλέψουμε από αύριο σε αυτό το ζήτημα».

Ο Στάθης Τσιβράς από τα Καμιναράτα, είπε «Πολλά μπράβο στην κίνηση, καθώς φέρατε την ελπίδα στο Ληξούρι».

Μίλησαν επίσης ο Βαγγέλης Βαλλιάνος, από την Επιτροπή Αγώνα Παλικής, η Ευανθία Γαϊτανίδου, και ο Ηλίας Παρίσης «Όλα αυτά τα χρόνια βλέπουμε το ίδιο ποιηματάκι από όλες τις αιρετές διοικήσεις. Να το ρίχνουν δηλαδή ο ένας στον άλλο.

Εν κατακλείδι, κ. Λαδά ο οποίος τόνισε πως «Στην Αθήνα δεν πήγαμε για να μας κάνουν ρουσφέτια, αλλά να βοηθήσουν το Ληξούρι και την Παλική, όπως επιτάσσει το καθήκον τους» έκανε και την πρόταση να γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία βουλευτή, Υπουργού Δημάρχου και Περιφερειάρχη, αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης και κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τονίστηκε, μάλιστα ότι ήταν η πρώτη συγκέντρωση της Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου και Παλικής και οι δυναμικές κινητοποιήσεις και δράσεις θα συνεχιστούν.

Σε νεότερο άρθρο, όσα συζητήθηκαν για την κατάσταση στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου.

DSC 0001DSC 0002DSC 0003DSC 0004DSC 0005DSC 0006DSC 0007DSC 0009DSC 0010DSC 0013DSC 0015DSC 0016DSC 0017DSC 0018DSC 0019DSC 0020DSC 0021DSC 0023DSC 0025DSC 0026DSC 0028DSC 0030DSC 0031DSC 0034DSC 0035DSC 0036DSC 0037DSC 0039DSC 0040DSC 0042DSC 0045DSC 0049DSC 0050DSC 0054DSC 0056DSC 0057DSC 0059DSC 0062DSC 0065DSC 0066DSC 0067DSC 0071DSC 0077DSC 0082


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250