Κι άλλη χελώνα πιασμένη σε αγκίστρι και πετονιά στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 20:57

Κι άλλη χελώνα πιασμένη σε αγκίστρι και πετονιά στο Αργοστόλι

Το πρωί του Σαββάτου η ομάδα Wildlife Sense, που μελετάμε και προστατεύουμε τις θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς, εντοπίσαμε στο Αργοστόλι μια αρσενική θαλάσσια χελώνα η οποία είχε μπλεχτεί σε μεγάλο κομμάτι πετονιάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πετονιά να σφιχτεί γύρω από τα πτερύγια και τον λαιμό της χελώνας και να προκαλέσει ακρωτηριασμό ή και θάνατο.

Αμέσως κινητοποιήσαμε το πρωτόκολλο διάσωσης. Πιάσαμε προσεκτικά την χελώνα και την τοποθετήσαμε σε ειδικά κατασκευασμένο ξύλινο φορείο, ώστε να μην ακουμπά στο τσιμέντο αλλά και να μην μπορεί να απομακρυνθεί ενώ προσπαθούμε να την βοηθήσουμε.

Μαζί με την πετονιά υπήρχε και αγκίστρι, το οποίο είχε πιαστεί στο εμπρός αριστερό πτερύγιο. Αφαιρέσαμε το αγκίστρι και την πετονιά, και αφού ελέγξαμε την χελώνα και μετρήσαμε τις διαστάσεις της, την αφήσαμε να επιστρέψει στην θάλασσα.

Το ψάρεμα απαγορεύεται σε όλο το Αργοστόλι, στην γέφυρα Δεβοσέτου, αλλά και στην λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Ωστόσο καθημερινά βλέπουμε ψαράδες με πετονιές και καλάμια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνά περιστατικά με χελώνες που πιάνονται σε πετονιές και αγκίστρια, ενώ τουλάχιστον δύο χελώνες έχουν ήδη χάσει από ένα πτερύγιο αφού πιάστηκαν σε πετονιά.

DSCN2384

DSCN2387


Ετικέτες: