Έκκληση για βοήθεια από τον Ιερόν Ναόν Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 10:14

Έκκληση για βοήθεια από τον Ιερόν Ναόν Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων

Διακονούντες εις τον  Ιερον Ναον Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων ως εκκλησιαστικοί σύμβουλοι  έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε τα εξής:


 - Το πανέμορφο και με την πανοραμική θέα χωριό μας Χαυριάτα βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της Παλλικής-Ληξούρι Κεφαλληνίας και η πλούσια πολιτιστική, χριστιανική, επιστημονική και πνευματική του ιστορία το καθιέρωσε ως το "θερμοκήπιο πολιτισμού και γραμμάτων".

 -Στην ανατολική άκρη του χωριού μας και στην ομορφότερη θέση του υπάρχει μια αιωνόβια αγριελιά στη κουφάλα της οποίας προ αμνημονεύτων ετών βρέθηκε η Αγία και  θαυματουργή της Μεγαλόχαρης Εικόνα και εξ αυτού του γεγονότος στη  θέση αυτή προ αμνημονεύτων ετών κτίστηκε περικαλλής και μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός, αφιερωμένος στην Αγία Κοίμηση Της. Αυτός ο Ιερός Ναός ,όντας ένα από τα μοναδικά έργα τέχνης και σοφίας με τον Μέγα Δάσκαλο του γένους Βικέντιο Δαμωδό να κοιμάται εντός του τον αιώνιον ύπνον του,αποτελεί το μοναδικό ΣΤΟΛΙΔΙ της ψυχής μας.

 -Το μοναδικής ωραιότητας ,ιστορικότητας και Ορθόδοξης Θρησκευτικότητας ξυλόγλυπτο τέμπλο τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό το έτος 1693,αντικαθιστώντας το προηγούμενο και έτσι τεκμαίρεται ότι η ηλικία του Ιερού Ναού είναι γύρω στα 600 χρόνια, εκτός και εάν το αντικατασταθέν  τέμπλο είχε αντικαταστήσει το προηγούμενο του, οπότε η ηλικία του Ιερού Ναού είναι σαφώς μεγαλύτερη.

 -Με μια απλή ματιά στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων θα μείνει έκθαμβος και ο πιο δύσπιστος και απαιτητικός άνθρωπος ,όταν θα αντικρίσει τα θεόπνευστα, θεάρεστα  και απείρου κάλλους ξυλόγλυπτα υπάρχοντα όπως:1)τις τεράστιες επί μουσαμά παμπάλαιες εντοιχισμένες αγιογραφίες,2)τη μοναδική Αγία Τράπεζα με τον  επί 4 κολώνων στηριζόμενο τρούλο της,3)τον μοναδικού σχήματος και κάλλους γυναικωνίτη στηριζόμενος επί 4 κολωνών,4)την υπέροχη ουρανία, μικρογραφία της θεικής,5) την μεγαλειώδη Πλατυτέρα,6) στους αρκετούς ξυλόγλυπτους θρόνους  Αγίων,7)το πλήθος μοναδικών θείων Εικόνων και τέλος 8)το μεγαλειώδη θεόπνευστο θρόνο με τη θαυματουργή Θεία Εικόνα της Μεγαλόχαρης Αγριλιώτισσης ,που όλα μαζί συνθέτουν σε μικρογραφία την ουράνια θεϊκή πραγματικότητα. Δυστυχώς αυτό το σπάνιο μνημείο πολιτισμού και Ορθοδόξης Χριστιανοσύνης σφόδρα το φθόνεσε ο εγκέλαδος,που με επίκεντρο τα Χαυριάτα στις 26/01/2014 και κυρίως στις 03/02/2014 με τις φοβερές σεισμικές δονήσεις του  το σμπαράλιασε-συντριψε  εξωτερικά και εσωτερικά. Η πλήρης αποκατάσταση του Ιστορικού αυτού μνημείου προϋποθέτει την υλοποίηση των εξής τεσσάρων βασικών ενεργειών.

  1)Την αντιστήριξη της νότιας πλευράς του προαυλίου του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων από επαρχιακού δρόμου μέχρι αυτού, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα δαπέδου εκκλησίας και προαυλίου χώρου της.
  2)Πέρα των 23,5 τετραγωνικών μέτρων του ήδη αποκατασταθέντος πλήρως και σοβαρά τραυματισμένου από τους σεισμούς και μετατραπέντος σε αποθηκευτικό χώρο κελιού του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων ,θα πρέπει να κατασκευαστεί πλησίον του κελιού συμπληρωματική αποθήκη τουλάχιστον 70 τετραγωνικών μέτρων από κατάλληλο υλικό.
  3)Την υπό εξειδικευμένων τεχνιτών αφαίρεση, καταγραφή και αρίθμηση όλων γενικώς των εντός του Ιερού Ναού υπαρχόντων (τέλεια απογύμνωση του Ιερού Ναού)και την προσεκτική για όσο χρειαστεί αποθήκευση των στις ανωτέρω αποθήκες και μέχρι της πλήρους αποκατάστασης της ακεραιότητας του Ι.Ναού.
  4)Λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, χρήματα δεν υπάρχουν, γι αυτό το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων με απόφαση του και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας εξέλεξε  Ερανική Επιτροπή, στο όνομα της οποίας στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, υποκατάστημα Ληξουρίου ανοίχθηκε ο εξής λογαριασμός ταμιευτηρίου 293/001114-23  και παρακαλούμε τον κάθε όπου γης Χριστιανό να μας συνδράμει  οικονομικά προκειμένου να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου Χαυριάτων και να διατηρηθεί ο Χαυριώτικος πολιτισμός στη γενέτειρα του Χαυριάτα.
  Τα ονόματα των δωρητών και ευεργετών που θα προκύψουν από τις προσφορές τους στον Ιερό  Ναό μας,αφενός θα τον κοσμούν αισαεί σε περίβλεπτο μέρος και αφετέρου αισαεί στην Αγία Πρόθεση δια των ευχών του εφημερίου μας,  θα ευλογούνται από την Μεγαλόχαρη.
 
   Με τη βεβαιότητα και πίστη ότι θα τύχουμε της βοήθεια σας, προκαταβολικά σας ευχαριστούμε και διατελούμε με κάθε τιμή.

             ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ  ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΧΑΥΡΙΑΤΩΝ
                                  ΧΑΥΡΙΑΤΑ 13/04/2015

                       
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     ΤΑ ΜΕΛΗ

  ΠΑΤΗΡ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΦΑΕΛΟΣ                            ΘΩΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ  
                                                                                  ΑΜΑΛΙΑ ΑΡΑΚΛΗΣΙΑΝΟΥ

IMG 0057




00 inkefalonia general ad 300X250