Οι θέσεις τις «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα έργα στο Χάρακα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 13:32

Οι θέσεις τις «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τα έργα στο Χάρακα

Ο Λαος της Ερισσου να διεκδικησει ολα οσα ειναι αναγκαια για την γρηγορη και ασφαλη εξελιξη του εργου του «Χαρακα»

Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Κ.Κ.Ε. στο Δήμο Κεφαλονιάς και την Π.Ι.Ν, παραβρέθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Ερισσο σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα παρουσιαστούν κατά την υλοποίηση του έργου του «Χάρακα» και κατέθεσαν τις παρακάτω απόψεις :

-                  Το έργο της αποκατάστασης του ρήγματος στο «Χάρακα» είναι από τα πιο αναγκαία και επείγοντα που αφορούν την απρόσκοπτη και ασφαλή επικοινωνία της βόρειας Κεφαλονιάς και της Ερίσσου με το υπόλοιπο νησί. Πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα και με όλους τους σύγχρονους τεχνικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει διεκδικήσει την υλοποίηση αυτού του έργου σε όλες τις φάσεις του μέχρι να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

-                  Με ευθύνη των προηγούμενων Νομαρχιακών Αρχών αλλά και της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση αυτού του έργου, όπως επίσης και στην ενημέρωση των κατοίκων της βόρειας Κεφαλονιάς που κυρίως θα επωμιστούν τις επιπτώσεις από την πολύμηνη διακοπή της κυκλοφορίας στον υπάρχοντα δρόμο, καθώς και την εναλλακτική χρήση του βορειανατολικού άξονα Διβαράτα-Νιοχώρι-Κομιτάτα.

 

-                  Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη  η άμεση παρέμβαση στο προαναφερόμενο βορειοανατολικό οδικό άξονα Διβαράτα-Νιοχώρι-Κομιτάτα με έργα αποκατάστασης, σήμανσης, διαγράμμισης σε όλο το μήκος του δρόμου(όχι μόνο μέσα στα χωριά), αφού οι συνθήκες ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα είναι πολύ δύσκολες (ομίχλη, παγετός κ.λ.π.). Η περιπολία επίσης ασθενοφόρου και προσωπικού πρώτων βοηθειών στην ευρύτερη περιοχή είναι άκρως απαραίτητη και επιβεβλημένη. Τα μέτρα αυτά ήδη έπρεπε να είχαν ληφθεί, αφού απομένουν λίγες μόνο μέρες από την έναρξη των εργασιών στο «Χάρακα» και το κλείσιμο του δρόμου. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαία και επιτακτική η κατάλληλη επισκευή του δρόμου Διβαράτα-«Καλόν όρος» που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτικό δρόμο για τους μετακινούμενους με ελαφρά οχήματα, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο. Άλλωστε αυτός ο δρόμος μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό δρόμο και μετά την αποκατάσταση του έργου του «Χάρακα».

-                  Η πρόταση της Π. Αρχής και της αναδόχου εταιρείας να αποδώσει τον υπάρχοντα δρόμο σε κυκλοφορία μετά το Μάρτιο του 2014, (μέχρι τότε θα γίνονται οι αναγκαίες εργασίες) λύνει το πρόβλημα της απρόσκοπτης επικοινωνίας στην τουριστική περίοδο(Απρίλης-Οκτώβρης 2014), που είναι καθοριστική για την επιβίωση των μικρών κυρίως τουριστικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε και εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο το έργο της κατασκευής της προβλεπόμενης γέφυρας, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί τον επόμενο χειμώνα (Οκτώβρης 2014-Απρίλης 2015 όπως προβλέπεται άλλωστε από την μελέτη του έργου), ώστε να αποδοθεί ξανά στην κυκλοφορία  την επόμενη καλοκαιρινή-τουριστική περίοδο(Απρίλης-Οκτώβρης 2015). Σε αντίθετη περίπτωση  οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της περιοχής θα είναι μεγάλες και θα τις φορτωθούν κυρίως οι μικρές και αυτοαπασχολούμενες εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής που θα επιβαρυνθούν όχι μόνο με την υστέρηση εσόδων αλλά και με το κόστος μετακίνησης που θα αυξηθεί κατακόρυφα.

-                  Με βάση τα παραπάνω η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για να αποφορτιστούν από αυτό το κόστος οι κάτοικοι της Ερίσσου είναι η μείωση κατά 50% των Δημοτικών Τελών και Φόρων ως μια μικρή βοήθεια. Στην πρόταση αυτή δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς και η Περιφερειακή Αρχή που όχι μόνο «ποιούν  τη νήσσα», αλλά εμμένουν στο απαράδεκτο Τεχνικό Πρόγραμμα(έργα) του 2014 για την Ερισσο που μόλις ακουμπά το ποσό των 12.000ευρώ για νέα έργα. Την λογική επίσης ότι τις «επιπτώσεις από την υλοποίηση του έργου αυτού θα τις επωμιστούν»… αναγκαστικά και αποκλειστικά οι κάτοικοι της Ερίσσου, συμμερίστηκε και η κ. Βουλευτής που όχι μόνο δεν στήριξε την παραπάνω πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά ούτε έκανε κάποια άλλη στην κατεύθυνση αυτή για ελάφρυνση των κατοίκων της περιοχής.

-                  Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της Ερίσσου να μην επαναπαυθεί σε καμιά από τις διαβεβαιώσεις της αναδόχου εταιρείας αλλά και της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής. Τον καλεί να επαγρυπνεί αλλά και να διεκδικήσει με κάθε τρόπο να υλοποιηθεί  το έργο αυτό, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις σε βάρος του. Να μην δεχθεί καμιά έκπτωση στους κανόνες ασφάλειας αλλά και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την υλοποίηση του έργου. Να διεκδικήσει να μην πληρώσει το κόστος των επιπτώσεων από μια πιθανή μακροχρόνια παράταση του έργου λόγω γραφειοκρατικών, οικονομικών, εργολαβικών ή άλλων σκοπιμοτήτων, όπως άλλωστε γίνεται κατά κανόνα με τέτοια έργα, για ευνόητους και πανθομολογούμενα γνωστούς λόγους.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση όχι μόνο θα παρακολουθεί αλλά και θα επαγρυπνεί για όλα τα παραπάνω. Ωστόσο αυτό που θα αποτρέψει την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη είναι η οργανωμένη και δυναμική παρέμβαση των κατοίκων και του λαού της Ερίσσου αλλά και όλης της Κεφαλονιάς αφού αυτό το έργο αφορά όλο τον νομό.

                                                           Αργοστόλι 22 Νοέμβρη 2014

                                                                 Λαϊκή Συσπείρωση              




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ