Κατσιβέλης - Βώρος στον COSMOS 96,5 για το πρόβλημα των αποχετεύσεων στον Άγιο Δημήτριο Παλλικής

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 13:06

Κατσιβέλης - Βώρος στον COSMOS 96,5 για το πρόβλημα των αποχετεύσεων στον Άγιο Δημήτριο Παλλικής

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Βώρος από τον Άγιο Δημήτριο Παλλικής  (πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων της περιοχής) και μίλησε για ένα χρόνιο θέμα που ταλαιπωρεί το χωριό και αυτό είναι οι υπερχειλίσεις των βόθρων του χωριού, που έχουν ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να γεμίζουν με νερά και αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς και για τους ίδιους τους κατοίκους.

«Το πρόβλημα μας είναι χρόνιο. Οι βόθροι γεμίζουν ανεξέλεγκτα. Οι κάτοικοι προσπαθούμε να αδειάζουμε τους βόθρους μας συνεχώς, παρά το μεγάλο  κόστος του βυτίου – το οποίο φτάνει τα 70 ευρώ – υπάρχουν και πολλοί που έχουν κάνει δύο βόθρους, οι οποίοι όμως και πάλι γεμίζουν. Είναι το έδαφος τέτοιο που δεν μπορεί να απορροφήσει (άργιλος). Το αποτέλεσμα είναι να φουσκώνουν και να τρέχουν στους δρόμους».

«Υπάρχουν πολλοί που έρχονται για τις διακοπές τους το καλοκαίρι, οι οποίοι όσο είναι αδειάζουν τους βόθρους. Τον χειμώνα με τα νερά της βροχής φουσκώνει και έχοντας μέσα τα υπολείμματα γίνεται ο δρόμος “σαπούνι”.  Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει μια αποχέτευση, γιατί δεν είμαστε συνδεδεμένοι. Μπορεί το χωριό να είναι μικρό, αλλά υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες. Περπατάνε οι τουρίστες και τους μυρίζει. Εμείς οι κάτοικοι το προσπαθούμε».

«Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε μιλήσει πολλές φορές με όλες τις Δημοτικές Αρχές, αλλά μας λένε ότι το κόστος είναι μεγάλο και θα προσπαθήσουν…Πάντως δεν υπάρχει άλλη λύση, πέραν της αποχέτευσης, γιατί όσους βόθρους και να φτιάξεις το έδαφος δεν απορροφάει».

«Τα νερά που φτάνουν στον δρόμο μπορούν να προκαλέσουν τροχαία, αλλά έχουν προκαλέσει και μολύνσεις. Οι σφήγκες κάθονται πάνω στα νερά και μετά τσιμπάνε και μολύνουν τον άνθρωπο. Εγώ έπαθα μόλυνση έτσι. Πάντως, οι κάτοικοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στο οικονομικό  κόστος του αδειάσματος των βόθρων. Η σύνδεση με τον βιολογικό, θα είναι η λύση στο πρόβλημά μας».

O Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης θέλησε να δώσει απάντηση στα όσα ειπώθηκαν από τον κο Βώρο αναφορικά με τους βόθρους του χωριού και το δίκτυο αποχέτευσης.

«Η σύνδεση της αποχέτευσης είναι η εξής: Άγιος Δημήτριος – Λέπεδα – Άγιος Βασίλειος. Υπήρχε μια μελέτη που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και την έχουμε πάρει για να την επικαιροποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο που να χρηματοδοτεί επεκτάσεις αποχετεύσεων. Σε πρώτη φάση ετοιμάζουμε την μελέτη, ήδη έχουμε στείλει τα προσχέδια, για να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που βγει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να γίνει. Υπάρχει μια πιθανότητα, σε πρόγραμμα μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης να βάλουν μέσα επεκτάσεις αποχετεύσεων».

«Μέχρι τώρα οι επεκτάσεις αποχετεύσεων είχαν πληθυσμιακά κριτήρια που δεν τα πληρούσαν οι οικισμοί μας. Ήθελαν 2000 κατοίκους και οι δικοί μας οικισμοί ήταν  πολύ μικρότεροι και δε μπορούσαν να μπουν σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Φαίνεται ότι τώρα θα υπάρξει η δυνατότητα και σε πιο μικρούς οικισμούς. Όλα αυτά σε συνεργασία με την ΔΙΑΔΕΔΥΑΔΚ, είτε με προγραμματική είτε απευθείας. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και μια μελέτη για την αναβάθμιση του Βιολογικού, σε περίπτωση που ανοίξει και εκεί κάποιο πρόγραμμα να είμαστε προετοιμασμένοι».

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250