Μαρκαντωνάτος στον COSMOS 96,5 : Η ενασχόληση με τα αμπέλια δίνει ενέργεια και αγάπη και σε ανταμείβει στο τέλος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 13:16

Μαρκαντωνάτος στον COSMOS 96,5 : Η ενασχόληση με τα αμπέλια δίνει ενέργεια και αγάπη και σε ανταμείβει στο τέλος

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Οινοποιός  Πέτρος Μαρκαντωνάτος ιδιοκτήτης του - Gentilini Wine, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο τρίτο βραβείο που κατέκτησε το ''Iri's Vineyard'' 2021, Mavrodaphne, Cephalonia ανάμεσα στα 50 κρασιά στον διαγωνισμό που έλαβε χώρα στη Σαντορίνη στις αρχές Μαίου και ανακοινώθηκαν την Τρίτη 31 Μαΐου στον Φάρο στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού, κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη:

«Τα συγχαρητήρια ανήκουν στην ομάδα του Οινοποιείου που δούλεψε πολύ σκληρά, για να βγάλουμε κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό και κάτι το οποίο εκφράζει την νέα γενιά του Gentilini. Η αγάπη και η γνώση μεταδίδεται και αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί  αν την κρατάμε για τον εαυτό μας δεν κάνουμε τίποτε. Η λογική η δικιά μου και της συζύγου μου της Μαριάννας Κοσμετάτου, είναι να μεταδίδουμε αυτή τη γνώση και την αγάπη για το κρασί και να μεταγγίζουμε το πάθος μας για το κρασί για να φτιάξουν κάτι καινούργιο, αλλιώς θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα τα οποία θα ήταν πολύ πιο εύκολα και  πολύ πιο προσοδοφόρα. Η ενασχόληση όμως με τα αμπέλια σου δίνει τόση ενέργεια και αγάπη και σ ανταμείβει στο τέλος  και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα».

Στην σημασία της διάκρισης και της ένταξης του ''Iri's Vineyard'' 2021, Mavrodaphne, Cephalonia στην Τρίτη θέση ανάμεσα στα 50 καλύτερα κρασιά της Ελλάδας: « Τα νούμερα για μένα δεν έχουν σχέση με την θέση, το σημαντικό είναι ότι κάναμε μια καλή δουλειά και αυτή είναι μια πλατφόρμα που μπορούμε να επικοινωνήσουμε το νησί μας πρώτα και μετά το κρασί μας στον έξω κόσμο. Το καλό με τους Κεφαλονίτες  οινοποιούς είναι  ότι υπάρχει εξωστρέφεια, ότι έχουμε βγεί πιο έξω από ότι ήμασταν.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τώρα αυτή τη διάκριση , στο να ποντάρουμε ότι το νησί μας φτιάχνει πολύ ωραία προϊόντα και ειδικά το κρασί  και μετά να το συνεχίσουμε με τον τουρισμό, να φέρουμε άτομα στους χώρους μας και να αναδείξουμε και τον οινοτουρισμό μας. Για μας ήταν μια πολύ σημαντική διάκριση , έχουμε λάβει δύο φορές μέρος σ αυτή την έγκριτη γευστική δοκιμή των 50 Great Greek Wines  που κάνει ο  Γιάννης Καρακάσης, Master of Wine και ιδρυτής του 50 Great Greek Wines και πέρυσι είχαμε πάρει την 30η θέση. Φέτος βγήκαμε λίγο παραπάνω, με ένα κρασί που δεν το περιμέναμε για να πω την αλήθεια, παρ όλο που ήταν εντυπωσιακό, θεωρούσαμε ότι ήταν πιο «απλό» για τον ανταγωνισμό, γιατί ο ανταγωνισμός ήταν ανάμεσα σε πολύ μεγάλα κρασιά, της Σαντορίνης, της Νάουσας, της Νεμέας. Το ''Iri's Vineyard'' είναι μια μαυροδάφνη , δείχνουμε το τοπικό κομμάτι της Κεφαλονιάς με μια μαυροδάφνη ξηρή, και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές  και πήρε την 3η θέση, η οποία για μας είναι πολύ σημαντική , γιατί το αμπέλι αυτό ήταν μια πρόκληση από τον πεθερό μου σε μένα για να το εδραιώσω ως αμπελώνα και μια συνέχεια του Gentilini με το όνομα της κόρης μου. Τον αμπελώνα αυτό τον έχω βαφτίσει ''Iri's Vineyard'' με το όνομα της κόρης μου, γιατί και αυτή δουλεύει μες στον αμπελώνα και βάζει το χεράκι της για να κάνει και αυτή το επόμενο βήμα. Εμένα με ενδιαφέρει να βάλω την Κεφαλονιά μπροστά και μετά το Gentilini, ότι ακούγεται είναι σημαντικό για όλους μας».

Στην μαυροδάφνη: « Η ονομασία προέλευσης  στην Κεφαλονιά ,αναφέρει την μαυροδάφνη όπως και το μοσχάτο στην γλυκιά της εκδοχή. Από κει και πέρα από παράδοση, πάντα η μαυροδάφνη στην Κεφαλονιά , παρ όλη τη νομοθεσία που υπάρχει, γινόταν στην ξηρή της εκδοχή. Θεωρώ ότι επειδή έχουμε έναν κλώνο μικρόρωγο και είναι πολύ ενδιαφέρον, μπορεί να κάνουμε εξαιρετικά κρασιά από την μαυροδάφνη στην ξηρή της εκδοχή. Την θεωρούμε και πολυδυναμική ποικιλία, γιατί μπορείς να φτιάξεις  εξαιρετικά ελαφρά κρασιά, μαγικά ροζέ κρασιά και πολύ καλά βαρύσωμα κόκκινα κρασιά, τα οποία είναι  και αυτά ξηρά, με τη χρήση βαρελιού και να βγάζεις κρασί, το οποίο να παλαιώσει για πάρα πολλά χρόνια. Όπως είναι το Οργίων του Σκλάβου, το Mov του Πετρακόπουλου, το Eclipse το δικό μας, του Χαριτάτου το Κτήμα και όλα αυτά που βγαίνουν στο νησί μας. Συγχαρητήρια και στον Παναγιώτη Σαρρή που με το 'Panochori Old Vines'' του, με ένα αμπελοτόπι στην περιοχή του Φαγιά, έλαβε την 47η θέση , ανταγωνίστηκε κρασιά της Σαντορίνης η οποία  σάρωσε τον διαγωνισμό και είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το νησί μας και για την ρομπόλα και την μαυροδάφνη».

 Στο μέλλον του Κεφαλλονίτικου κρασιού: « Στην Κεφαλονιά προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και τώρα που το καταφέραμε , τα μέλη του ΣΟΚ, θα τραβήξουμε το άρμα μπροστά και το νησί θα είναι πολύ διάσημο στο κομμάτι του οινοτουρισμού. Στις 17 με 20 Ιουνίου, θα έχουμε εκλεκτούς καλεσμένους από την Ελλάδα για να δείξουμε τους αμπελώνες μας και τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς μέσω του κρασιού σ αυτούς τους ανθρώπους.  Θα έρθει ο Γιώργος Σκούρας γνωστός Οινοποιός  και παραμπαστός Κεφαλονίτης , ο Αργύρης Γεροβασιλείου από το Κτήμα Γεροβασιλείου , να δούμε λίγο το νησί και να εκτιμήσουμε και τον αμπελώνα και το κομμάτι του πολιτισμού. Αρχές Αυγούστου θα έχουμε το drink pink που θα είναι τα ροζέ της Κεφαλονιάς σε ένα πολύ ωραίο  εξωτερικό χώρο  σο κέντρο του Αργοστολίου. Συγχαρητήρια στον Πάνο Σαρρή και σε όλους τους παραγωγούς της Κεφαλονιάς, γιατί  αγωνίζονται να κρατήσουν τους αμπελώνες τους ζωντανούς  και εμείς υποσχόμαστε ότι θα βγάζουμε καλύτερα κρασιά και θα κάνουμε το νησί μας πιο γνωστό και στους Έλληνες αλλά και περισσότερο στο εξωτερικό».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250