Έρχεται πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδήλώσεων στον Δήμο Αργοστολίου - Όσα ανέφερε στον COSMOS 96,5 ο Διονύσης Φωκάς

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 12:19

Έρχεται πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδήλώσεων στον Δήμο Αργοστολίου - Όσα ανέφερε στον COSMOS 96,5 ο Διονύσης Φωκάς

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε  ο Σύμβουλος του ∆ήµου Αργοστολίου σε θέµατα γύρω από την οργάνωση και συντονισµό πολιτιστικών δράσεων και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ριφόρτσο», Διονύσης Φωκάς, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στις εθελοντικές δράσεις του Σαββατοκύριακου 7 και 8 Μαΐου: « Είναι μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει πριν από ένα μήνα, όταν φυτέψαμε λουλούδια στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων . Αυτή την Κυριακή , ήταν μια εθελοντική δράση που αφορούσε όχι μόνο το Αργοστόλι, αλλά και τον Λουρδά, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Κρυσταλλία Μιχαλάτου».

Στις επικείμενες  δράσεις: «Αυτή την Κυριακή προγραμματίζουμε σε ότι έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μία περιήγηση στο παλιό χωριό στα Φάρσα. Εκεί ο κόσμος θα μπορέσει να «ταξιδέψει» σε μια άλλη εποχή, στο γκρεμισμένο χωριό. Αυτή η εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Φάρσων , με τον Σύλλογο των Φάρσων και το «Ριφόρτσο». θα ασχοληθεί με τα ιστορικά θέματα, δεν θα περπατήσουμε απλά να δούμε τα γκρεμισμένα κτήρια, που από μόνα τους είναι μια πάρα πολύ όμορφη εικόνα, αλλά θα μάθουμε και την ιστορία αυτού του χωριού.

Την Κυριακή 5 Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και έχουμε προγραμματίσει και πάλι δράσεις εθελοντικού καθαρισμού, σε συνεργασία με τη Λειβαθώ, τον Πόρο, το Αργοστόλι, και με συλλόγους. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε όσο πιο κοντά στον εθελοντισμό συλλόγους και πολίτες, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.  Έχουμε μουδιάσει όλοι από το κλείσιμο που είχαμε τα 2 χρόνια και σιγά σιγά κοιτάμε να βγούμε στο περιβάλλον».

Στην συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον: « Είναι θέμα παιδείας, ξεκινάει από την οικογένεια, το σχολείο και μέσα από την κοινωνία. Η προσπάθεια μας είναι στο τελευταίο σκέλος, μέσα από την κοινωνία, να φέρουμε κοντά τον κόσμο,  να δείξουμε  στους ανθρώπους που δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί ακόμη ,ότι κι αυτοί μπορούν να συμμετέχουν. Κακά τα ψέματα, ο κόσμος δεν είναι τόσο ενεργός όσο θα θέλαμε. Αυτό πιστεύουμε ότι θα ανατραπεί, συνεχίζοντας αυτές τις εκδηλώσεις για το περιβάλλον».

Στα είδη σκουπιδιών που συλλέγονται: « Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε δύο διαφορετικές περιοχές. Στον Κούταβο ήταν καθαρά οικιακής χρήσης σκουπίδια, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πλαστικά είδη. Στον Λουρδά , είναι πιο πολλά τα αντικείμενα που έρχονται από την ανοιχτή θάλασσα, αλλά και οικιακά σκουπίδια. Αυτός που πετάει το σκουπίδι του, θα το ξαναπετάξει  και όταν το συγκεκριμένο σημείο βρωμίσει δεν θα το καθαρίσει, θα πάει παραπέρα για να βρωμίσει και το υπόλοιπο κομμάτι. Έχω διαπιστώσει ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Κεφαλονιά, πάνε στην παραλία και μαζεύουν ότι υπάρχει τριγύρω και τα πετάνε οι ίδιοι. Δεν απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα μόνο, αλλά καθαρίζουν και τον περιβάλλοντα χώρο».

 Στο περιβάλλον και στις προοπτικές που το αφορούν: «Το περιβάλλον μας έχει ανάγκη , σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουμε κάθε 3 δευτερόλεπτα ο πλανήτης χάνει δασική έκταση που αντιστοιχεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, πάνω από 47 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, περιοχή μεγαλύτερη από τη Δανία, χάνονται κάθε χρόνο, το 80% των παγκόσμιων λυμάτων απορρίπτεται στους ωκεανούς και τα ποτάμια χωρίς επεξεργασία. Όλη αυτή η ρύπανση τελικά, φτάνει στον αέρα και στο πιάτο μας. Δεν είναι μόνο ότι αρρωσταίνει ο πλανήτης και το περιβάλλον, αρρωσταίνουμε και εμείς μέσα από αυτό. Οι συνθήκες για το περιβάλλον θεωρώ ότι αποσκοπούν στην αναστροφή της κατάστασης , ούτως ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία ισορροπία και από κει και πέρα να μπορέσει να καθαρίζει σιγά σιγά ο πλανήτης. Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα αυτών που κάνουν τις συνθήκες , εμείς ως απλοί πολίτες μένουμε στο κομμάτι της ευαισθητοποίησης και της πίεσης προς τις αρχές, προκειμένου να τηρούν και αυτά που πρέπει να τηρούν».

Στο πολιτιστικό καλοκαίρι του 2022: « Θα έχουμε ένα πολύ δυναμικό πολιτιστικό καλοκαίρι  φέτος, το οποίο θα εστιάσει και στον πολιτισμό και στην ιστορία και την κουλτούρα και τη λαογραφία του τόπου μας. Σε συνεργασία με τον Βίκτωρα Ρουχωτά το δρομολογούμε , ούτως ώστε να έχουμε εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Θεωρώ ότι φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι που θα μπορούμε να κάνουμε τέτοιες δράσεις μετά από τόσο καιρό και ήδη προετοιμάζουμε το πρόγραμμα μας. Έχουμε έντονο το Κεφαλονίτικο στοιχείο, γιατί θεωρώ ότι έχουμε πολιτισμό που μπορούμε να εξάγουμε. Καλό είναι να έρχονται συγκροτήματα και μεγάλοι τραγουδιστές, αλλά θεωρώ ότι και οι δικοί μας η κουλτούρα, αξίζει κάτι παραπάνω από όσο τον αναδεικνύαμε ως τώρα. Οπότε φέτος το καλοκαίρι θα κάνουμε μια τέτοια προσπάθεια».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250