Σ. Ζαφειράτου για έξαρση κρουσμάτων Covid στην Κεφαλονιά: «Η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί όταν όλοι θα νοσήσουμε»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 20:46

Σ. Ζαφειράτου για έξαρση κρουσμάτων Covid στην Κεφαλονιά: «Η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί όταν όλοι θα νοσήσουμε»

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σοφία Ζαφειράτου, για την έξαρση των κρουσμάτων covid-19 και στην Κεφαλονιά το τελευταίο διάστημα.

Η κ. Ζαφειράτου ανέφερε σχετικά : « Ήταν αναμενόμενο για πολλούς λόγους, με πρώτο και κυριότερο το ότι γνωρίζουμε ότι η Όμικρον έχει πάρα πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα στελέχη. Αν λάβουμε υπόψη τους παράγοντες της μεγάλης μεταδοτικότητας που έχει, με τη χαλαρότητα των μέτρων που έπρεπε να χαλαρώσουν και δεν είναι τυχαίο που χαλαρώνουν ενώ έχουμε μεγάλη μεταδοτικότητα και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σαφώς και πάμε για την ανοσία της αγέλης. Προφανώς αυτό δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, γι αυτό συνεχίζει η αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν μας ανησυχεί διότι η συμπτωματολογία της Όμικρον είναι ήπια και φαίνεται ότι δεν οδηγεί σε αύξηση των σοβαρών προβλημάτων της επιφόρτισης του συστήματος υγείας. Υπάρχει όντως μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, υπάρχουνε πάρα πολλοί θετικοί καθημερινά στο νησί μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των μέτρων, έφυγε η μάσκα από τους εξωτερικούς χώρους, συζητάνε να φύγει από τα σχολεία».

Όσον αφορά τα κρούσματα στα σχολεία η κ. Ζαφειτάτου, ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, από τη στιγμή που τη χειμερινή περίοδο και στην προ covid εποχή η διασπορά όλων των λοιμώξεων γινόταν από το σχολείο .Σημείωσε ότι στα παιδιά δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα, όμως προβλήματα προκύπτουν με τους ηλικιωμένους γιατί αυτοί κάνουν και τις περισσότερες επιπλοκές και οδηγούνται για νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω υποκείμενων νοσημάτων. « Για τους ανεμβολίαστους εξαρτάται πως θα το δούμε. Στο κομμάτι του αν θα νοσήσουν η αν θα μεταδώσουν ,είναι ακριβώς το ίδιο και εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Το πόσο βαριά θα το περάσει ο καθένας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από το αν έχει κάνει ένα εμβόλιο η όχι ,αλλά και από το τι ανοσοποιητικό σύστημα έχει. Το καμπανάκι χτυπάει στους μεγαλύτερους ανθρώπους και σ αυτούς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτοί τουλάχιστον με τον εμβολιασμό μπορούν να αποφύγουν τη σοβαρή νόσηση».

Για το πενθήμερο που έχει εφαρμόσει ο ΕΟΔΥ και που στην ουσία είναι έξι ημέρες όπως εξήγησε η κ. Ζαφειράτου , δεν διευκρινίζεται το αν βγαίνεις θετικός μετά τις 5 μέρες τι γίνεται

Στην πράξη έχει φανεί ότι αρνητικός δεν βγαίνει κανείς στις 5 μέρες ,το σύνηθες είναι από τις 7 έως τις 9 μέρες ,οπότε το «κλειδί» είναι η μάσκα διπλής προστασίας κάτι που προφανώς δεν τηρείται.

Επιζητώντας την αποκλιμάκωση της επικρατούσας κατάστασης, η απάντηση της κ. Ζαφειράτου ήταν : «Θα αποκλιμακωθεί όταν όλοι θα νοσήσουμε, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι».

Ερωτώμενη για την 4η δόση εμβολίου απάντησε ότι συζητείται για τους ανοσοκατασταλμένους και ότι ίσως είναι νωρίς να μιλάμε για καθολικό εμβολιασμό.

Τέλος σύστησε σε όλους να εφαρμόζουμε τις οδηγίες όπως δίνονται και όχι όπως μας βολεύει και αυτό είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να το κάνει μόνος του για να προστατεύσει τους υπόλοιπους. «Είναι κατανοητό, ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ δύο χρόνια τώρα, όμως πηγαίνουμε πάρα πολύ καλύτερα, έχει αποδυναμωθεί ο ιός με τις μεταλλάξεις που έχει κάνει, έχουνε νοσήσει πολλοί περισσότεροι άνθρωποι άρα έχει μεγαλώσει το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό, θα πρέπει λοιπόν να έχουμε υπευθυνότητα. Έχουν χαλαρώσει τα μέτρα , αλλά τουλάχιστον όσοι είναι θετικοί ας τηρούν σωστά τις οδηγίες για να είναι όλος ο κόσμος καλά, να εργασθεί την καλοκαιρινή περίοδο που το έχει ανάγκη, γιατί δε είμαστε μόνοι μας σ αυτή την κοινωνία. Χρειάζεται κοινωνική ευθύνη».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-sofia?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250