«Πρόζακ» το φάρμακο για τα ψυχολογικά προβλήματα και των σκύλων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 00:08

«Πρόζακ» το φάρμακο για τα ψυχολογικά προβλήματα και των σκύλων

Το γνωστό αντικαταθλιπτικό Πρόζακ, ειδικά προσαρμοσμένο για τα ψυχολογικά προβλήματα των σκύλων θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ. Claire Corridan, τα νέα φάρμακα τύπου πρόζακ θα μπορούσαν να βοηθήσουν το 80% από τα οκτώ εκατομμύρια σκυλιά της Βρετανίας.

Η έρευνα έδειξε ότι οι περίεργες συμπεριφορές των σκύλων, όπως για παράδειγμα το κυνήγι ουράς μέχρι τελικής πτώσης ή το γαύγισμα στην πόρτα ακόμα και όταν δεν είναι κανένας εκεί, στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος ή η φοβική συμπεριφορά.

Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν στη μελέτη τους ότι τα οκτώ στα δέκα σκυλιά υποφέρουν από ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς και νευρώσεις, μεταξύ των οποίων η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Εξάλλου τα τελευταία χρόνια οι κτηνίατροι θεραπεύουν τους τετράποδους πελάτες τους για μια σειρά προβλημάτων, όπως για παράδειγμα ανορεξία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, ακόμα και αυτοτραυματισμό.

Στη μελέτη τους οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης πως και άλλα κατοικίδια, μεταξύ των οποίων κουνέλια, γάτες και παπαγάλοι πάσχουν από αντίστοιχα προβλήματα.

Οι επικριτές της μελέτης από την άλλη πλευρά αρνούνται ότι τα σκυλιά πάσχουν από προβλήματα συμπεριφοράς και επιρρίπτουν ευθύνες στους «κακούς» ιδιοκτήτες.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το 60% των σκύλων είναι υπερκινητικό, ενώ το 22,5 πάσχει από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Επιπλέον, το 30% των σκύλων υποφέρει από φοβίες, ενώ το 12% παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα όταν αποχωρίζεται τον ιδιοκτήτη του.

Στο πλαίσιο της μελέτης η Δρ. Claire Corridan, επίτιμη Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας για τη Θεραπεία Ζώων Συντροφιάς με Προβλήματα Συμπεριφοράς, συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.300 ανθρώπους που παρακολούθησαν τη συμπεριφορά των σκύλων τους για δυο εβδομάδες.

Πηγή: 24h.gr




00 inkefalonia general ad 300X250