Νέα άδεια από τη φυλακή παίρνει αύριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 13:42

Νέα άδεια από τη φυλακή παίρνει αύριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Πρόκειται για την δεύτερη άδεια που παίρνει το μέλος της 17 Ν από τις φυλακές Κορυδαλλού.

 Νέα άδεια, διήμερη, παίρνει αύριο ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Πρόκειται για την δεύτερη άδεια που παίρνει το μέλος της 17 Ν από τις φυλακές Κορυδαλλού. Θα βγει αύριο το πρωί στις 9 και θα επιστρέψει σε δύο ημέρες. 

H πρώτη άδεια στον εκτελεστή της 17 Ν δόθηκε στις 9 Νοεμβρίου,προκαλώντας τότε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων αλλά και την έντονη δυσαρέσκεα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Φυλακών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ  η απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών για τη χορήγηση της δεύτερης άδειας εξόδου στον Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν ομόφωνη. 

Το Συμβούλιο που απαρτίζεται από τον εισαγγελέα των φυλακών, το διευθυντή του καταστήματος και την αρχαιότερη κοινωνική λειτουργό, δέχθηκε σχετική πρόταση και από τον δεύτερο αρμόδιο εισαγγελέα Αλέξανδρο Σπιλιώτη. Ο κ. Σπηλιώτης, που προήδρευσε του Συμβουλίου, συναίνεσε στη χορήγηση άδειας, όπως και πριν από δύο μήνες ο έτερος εισαγγελέας των Φυλακών, Δημήτρης Σαββαΐδης. Σύμφωνα με την απόφαση, ο βαρυποινίτης θα βγει αύριο το πρωί στις 9.00 και θα πρέπει να επιστρέψει την Κυριακή στις 9.00. Το Συμβούλιο όρισε τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής διαμονής στο σπίτι στον Βαρνάβα, της παραμονής εντός των ορίων του Δήμου Βαρνάβα και την υποχρεωτική εμφάνιση δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα όσον αφορά τους βαρυποινίτες, δικαιούνται άδειας εφόσον έχουν συμπληρώσει οκτώ χρόνια κράτησης χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα και δεν εκκρεμούν σε βάρος τους άλλες υποθέσεις. Για τη χορήγηση στης άδειας δεν κρίνεται η βαρύτητα της πράξης για την οποία καταδικάστηκε ο κρατούμενος αλλά η συμπεριφορά στις φυλακές.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εκτίει ποινή έντεκα φορές σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες της 17Ν. Στις φυλακές βρίσκεται από τότε, που συνελήφθησαν τα μέλη της οργάνωσης. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ακρόαση για την πρώτη άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε εκφράσει την επιθυμία του να επανασυνδεθεί με την οικογένεια του και να επανασυστήσει τη μελισσουργική μονάδα του. Το Συμβούλιο του είχε χορηγήσει στις 9 Νοεμβρίου άδεια για 48 ώρες από τη φυλακή, με τον περιοριστικό όρο να εμφανίζεται 2 φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διέμενε.

Πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη 48ωρη άδεια που είχε χορηγηθεί στο Δημήτρη Κουφοντίνα το Νοέμβριο.

 Στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ είπε πως «θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων».

Ο κ. Πάιατ διευκρινίζει «σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης», προσθέτει όμως με νόημα ότι «ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων». Σημειώνεται ότι ο τρομοκράτης έχει ζητήσει νέα άδεια για την οποία θα αποφανθεί το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου και κρατείται.



Tσιρώνης: Προσωπικά με ενοχλεί η άδεια

Την αντίθεσή του στην απόφαση να δοθεί δεύτερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, εξέφρασε ο Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

"Είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε πράξη βίας. Εμένα προσωπικά ως άνθρωπο με ενοχλεί. Και δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη να λέμε την άποψή μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

thetoc.gr




00 inkefalonia general ad 300X250