Ποιός μητροπολίτης «αφόρισε» τις... απόκριες;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 11:52

Ποιός μητροπολίτης «αφόρισε» τις... απόκριες;

Τέρμα τα καρναβάλια στη Γαλάτεια Εορδαίας στη Φλώρινα, μετά την εγκύκλιο κατά του καρναβαλιού του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεοκλήτου!

Μεταξύ άλλων, αναφέρει σε επιστολή του:

"Τα καρναβάλια, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, είναι έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει. Είναι κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου, αλλά και άλλων Ρωμαϊκών θεοτήτων. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος. Ούτε πάλι προσφέρουν καμία ουσιαστική ψυχαγωγία, πέρα από μία προσωρινή εφορία και ένα εφήμερο ξέσπασμα. Την πρόσκαιρη διασκέδαση διαδέχεται η απογοήτευση, η λύπη και το κενό. Η ψυχή του ανθρώπου δεν γεμίζει με τέτοιες ψεύτικες χαρές.

Φέτος όμως, υπάρχει και άλλος ένας λόγος για τον οποίον δεν πρέπει να γίνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Η πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση. Περνά μια νέα κατοχή. Πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Άλλοι πεινούν και άλλοι κρυώνουν. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται. Νέοι δυσβάστακτοι φόροι συνεχώς προστίθενται. Υπάλληλοι απολύονται. Πλήθος καταστήματα και επιχειρήσεις κλείνουν. Και πάνω σε αυτό το φάσμα, οι τοκογλύφοι δανειστές μας επισείουν τα χρεόγραφα με τα τεράστια χρέη μας και μας απειλούν καθημερινά. Χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία· χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας.

Και εμείς, αντί να πέσουμε στα γόνατα και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας βοηθήσει, αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον «θεό καρνάβαλο» και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά  στο βωμό του".

Αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος της συγκεκριμένης τοπικής ενότητας να προχωρήσει στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που ήταν  για την ερχόμενη Κυριακή.


Πηγή:
e-radio.gr