HELPE ENERGEIES GIF BANNER 728x90

 

«Είμαστε όλοι Έλληνες» φώναξαν οι Ευρωπαίοι

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:51

«Είμαστε όλοι Έλληνες» φώναξαν οι Ευρωπαίοι

Με κεντρικό σύνθημα το «Είμαστε όλοι Έλληνες», χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έδειξαν την συμπαράστασή τους στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας.


Το ραντεβού δόθηκε για τις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα για κάθε χώρα) και χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, το Εδιμβούργο, το Άμστερνταμ και άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης για να διαδηλώσουν υπέρ της Ελλάδας.

Γαλλία

Περισσότερα από 2.000 άτομα, όλων των ηλικιών, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, πλημμύρισαν την πλατεία του Τροκαντερό στο Παρίσι, με συνθήματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, όταν αντήχησε η ελληνική μουσική, αυθόρμητα το πλήθος πιάστηκε στο χορό κάτω από το βλέμμα των χρυσοποίκιλτων αγαλμάτων που στολίζουν την πλατεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 20 γαλλικές οργανώσεις του αριστερού πολιτικού χώρου, καθώς και Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Παρίσι, στη δε πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, και άτομα με τη μάσκα του Γκάι Φοκς, που έγινε ευρέως γνωστή με την ταινία "V for Vendetta" και την έχει αξιοποιήσει συμβολικά  η ακτιβιστική ομάδα χάκερς "Αnonymous".

Μεταξύ τους ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Με ένα μπλε μπερέ και κρεμασμένο στο στήθος ένα πλακάτ, ένας 60χρονος Γάλλος δηλώνει: "Είμαστε όλοι Έλληνες ξεμαδημένοι!", ενώ από τα μεγάφωνα αντηχούσαν τα συνθήματα:

"Προσοχή, αύριο θα γίνει και εδώ Αθήνα", "Σήμερα η Ελλάδα, αύριο εσύ", "Κάτω το ΔΝΤ", "Αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ενάντια στις Τράπεζες", "Όχι σε Μέρκελ και Σαρκοζί που στραγγαλίζουν τους λαούς", "Αυτοί που σπέρνουν τη μιζέρια θα εισπράξουν τον θυμό".


Ύστερα από ένα δίωρο στην πλατεία του Τροκαντερό, ξεκίνησε πορεία με προορισμό, την ελληνική πρεσβεία, το κτίριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά, που μαζί με τη λεωφόρο Κλεμπέρ είχαν αποκλεισθεί από την κυκλοφορία.

Γερμανία

Δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, στο Βερολίνο, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως "Διεθνής Αλληλεγγύη", ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λειψία και την Κολονία.

Αγγλία


Στο Λονδίνο, παρά τη βροχή, περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική πρεσβεία. Στη συνεχεία πραγματοποίησαν πορεία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο Σάββατο.

ΗΠΑ

Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη, στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, τη Λισαβόνα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σουηδία.

Διαδικτυακό κάλεσμα


"Όταν επιτίθενται σε ένα λαό, επιτίθενται σε όλους τους λαούς", τονίζουν οι οργανωτές.


Πηγή: Nooz.gr