Π. Ε. Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Εδώ και χρόνια δεν υπηρετεί ούτε ένας Κοινωνικός Λειτουργός - Σοβαρά τα προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 16:33

Π. Ε. Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Εδώ και χρόνια δεν υπηρετεί ούτε ένας Κοινωνικός Λειτουργός - Σοβαρά τα προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας"

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης, είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην οποία δεν υπηρετεί εδώ και χρόνια ούτε ένας Κοινωνικός/ή Λειτουργός, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα δημιουργούνται τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση υποθέσεων που απαιτείται η ανωτέρω ειδικότητα, όπως δικαστικές συμπαραστάσεις, θεσμός κοινωνικού συμβούλου, υιοθεσίες, αναδοχές, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων κ.α. . Ιδιαίτερα για την οργάνωση και διεκπεραίωση υποθέσεων υιοθεσιών και αναδοχών, απαιτείται μόνιμη συνδρομή υπαλλήλου της εν λόγω ειδικότητας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Χρόνια τώρα οι υποθέσεις αυτές διεκπεραιώνονταν, από υπαλλήλους, που υπηρετούν στις υπηρεσίες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΙΝ, χάρη στο φιλότιμο και την ευαισθησία τους.
Χρόνια τώρα καμιά Περιφερειακή Αρχή δεν έσκυψε στο τόσο ευαίσθητο ζήτημα, δεν έλυσε το πρόβλημα κανένα Υπουργείο Εσωτερικών, κανένα Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων , δεν εισηγήθηκε την κάλυψη ούτε μίας θέσης Κοινωνικού Λειτουργού στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Αντί για προσλήψεις νομοθετήσανε το 2017 διάταξη που κάνει τους εργαζόμενους «λάστιχο». Υπενθυμίζουμε τις κινητοποιήσεις στις Π.Ε. Ζακύνθου και Κεφαλληνίας το 2018, με αφορμή την πρώτη εφαρμογή της σχετικής αντεργατικής διάταξης του νόμου 4387/2017 η οποία νομιμοποιούσε με απόφαση του Περιφερειάρχη την τοποθέτηση μιας υπαλλήλου - Κοινωνικής Λειτουργού σε οργανικές μονάδες, ταυτόχρονα σε δυο νησιωτικές περιοχές. Νομοθετήθηκε για τις νησιωτικές Περιφέρειες για να καλύψει τα υφιστάμενα κενά λόγω των περιορισμών των προσλήψεων και των αυξημένων ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών περιοχών. Εν ολίγοις, αντί η νησιωτικότητα και οι αυξημένες ιδιαιτερότητες σε ένα νησί να αποτελούν κριτήρια ώστε κάθε δημόσια οργανική μονάδα να είναι πλήρως στελεχωμένη, χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή για να νομοθετηθεί η εν λόγω διάταξη προκειμένου τα υφιστάμενα και μόνιμα πια κενά να καλύπτονται «κόβοντας» στα δύο, τους εναπομείναντες υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Παρά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων, από τις αντίστοιχες Δ/νσεις των υπηρεσιών των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, που επιβαρύνονται με συνεχείς μετακινήσεις, περιμένοντας να καλυφθεί με πρόσληψη η αντίστοιχη ειδικότητα στην Κεφαλονιά, το πρόβλημα παραμένει. Έτσι επιστρέφοντας στην κανονικότητα, με την παύση των περιορισμών, καλούνται οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να μοιραστούν και να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που εκκρεμούν με τον ίδιο τρόπο.
Μάλιστα με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, η έλλειψη της ειδικότητας και η αδυναμία μετακινήσεων, οδήγησε και στην παραπέρα καθυστέρηση των διαδικασιών. Η δε πρόσληψη συμβασιούχων δεν έλυσε, ούτε μπορεί να λύσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι οι υιοθεσίες κλπ διαδικασίες απαιτούν συνέχεια, που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με εργαζόμενους που υπηρετούν ορισμένο χρονικό διάστημα, που εναλλάσσονται και δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής.

Είναι απόλυτα δίκαιες οι έντονες διαμαρτυρίες από τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι έχοντας καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, περιμένουν την ανάθεση σε Κοινωνικό Λειτουργό προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία (κοινωνική έρευνα, εκπαίδευση κ.λπ.) των υιοθεσιών και αναδοχών. Σημειώνουμε ότι βρίσκονται σε εκκρεμότητα παραπάνω από ένα χρόνο, έξι υποθέσεις υιοθεσιών και αναδοχών.

Σε συνέχεια όλων αυτών αποτελεί εμπαιγμό, η απουσία της ειδικότητας του κοινωνικού λειτουργού, από τον προγραμματισμό προσλήψεων για τα έτη 2020, 2021 και για την τριετία 2022-2025, αγνοώντας επιδεικτικά τα συνεχή αιτήματα τόσο της εν λόγω Δ/νσης και των υπαλλήλων, όσο και των πολιτών, που πλήττονται από αυτή τη κατάσταση. Αποδεικνύονται περίτρανα οι προθέσεις της Περιφερειακής Αρχής να παραμείνει υποστελεχωμένη η εν λόγω υπηρεσία, στα πλαίσια συρρίκνωσης δημόσιων υπηρεσιών και η σταδιακή ανάθεσή τους στους ιδιώτες.
Η κοινωνική δράση των υπηρεσιών των Περιφερειών υπηρετείται με κάλυψη όλων των θέσεων (ειδικά στις νησιωτικές περιφέρειες) με μόνιμο προσωπικό, υπηρετείται με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, με εξοπλισμό και οργάνωση των υπηρεσιών. Δεν υπηρετείται «κόβοντας» στα δύο τους υπαλλήλους.
Απαιτούμε άμεση πρόσληψη Κοινωνικών Λειτουργών στην Π.Ε. Κεφ/νιας & Ιθάκης με fast track διαδικασίες.

Τέταρτη 21 Απριλίου 2021

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΕ ΤΗΣ ΠΙΝ




00 inkefalonia general ad 300X250